Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 28thAugust 2016: General Awareness

May 16, 2018 18:23 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we have shared all 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 28thAugust, 2016 (Morning shift). Please find the topic-wise questions distribution in the following table-

    As per the table, it can be observed that SSC has asked a lot of questions from physics, history, Geography, and Indian politics. We recommend you to emphasize more on these topics but never underestimate other topics as well. Please find the questions with proper explanations of GA asked in SSC CGL Tier-1 exam-

    1. What is 'net neutrality'?
    a. Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally
    b. Piracy in internet must be curbed
    c. Internet users must give out balanced opinions in social media sites
    d. Internet should be kept free from malware and virus

    Ans. Internet Service Providers and governments should treat all data on the internet equally.

    Explanation:- It is a principle that Internet service providers should enable access to all content and applications regardless of the source, and without favouring or blocking particular products or websites.

    2. Excise duty is levied on
    a. sale of goods
    b. production of goods
    c. import of goods
    d. export of goods

    Ans. production of goods

    Explanation:- An excise tax is a type of tax charged on goods produced within the country. It is a tax on the production or sale of a good and now known as the Central Value Added Tax (CENVAT).

    3. Golden Revolution in India refers to growth of:
    a. Militancy in the northeast.
    b. Oilseeds production
    c. Horticulture
    d. Increased importing of gold

    Ans. Horticulture

    Explanation:- Golden revolution is about Honey and Horticulture production. During this period there is huge production of fruits, vegetables ,honey and other horticulture products.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    4. Water is used in a hot water bag because
    a. It is easily available
    b. It has high specific gravity
    c. It has high specific heat
    d. It is a liquid substance

    Ans. It has high specific heat

    Explanation:- Due to the high specific heat, water keeps the hot water bag more hotter for a long duration.

    5. What is the meaning of "Public Interest Litigation"?
    a. Anything of public interest
    b. A case brought by victim to court, involving public interest.
    c. A case brought by anyone to court involving public interest.
    d. A directive issued by Supreme Court involving public interest

    Ans. A case brought by anyone to court involving public interest.

    Explanation:- In Indian law, public interest litigation means litigation for the protection of thepublic interest. It is litigation introduced in a court of law, not by the aggrieved party but by the court itself or by any other private party.

    6. Who referred to Mahatma Gandhi as "Father of the Nation" for the first time?
    a. Jawaharlal Nehru
    b. Sardar Vallabh Bhai Patel
    c. C. Rajgopalachari
    d. Subhash Chandra Bose

    Ans. Subhash Chandra Bose

    Explanation:- Regarding this title, Netaji Subhash Chandra Bose called Gandhi ji ‘The Father of Nation’, while addressing the nation before launching an attack on British India with the Indian National Army in 1945.

    7. Which title, given by the British Government to Mahatma Gandhi, was surrendered during the non- cooperation movement?
    a. Hind Kesari
    b. Rai Bahadur
    c. Rt. Honourable
    d. Kaiser-e-Hind

    Ans. Kaiser-e-Hind

    Explanation:- Mahatma Gandhi was awarded the Kaisar-i-Hind in 1915 by The Lord Hardinge of Penshurst and Gandhi ji returned the medal in 1920 as part of the national campaign protesting the Jallianwala Bagh massacre.

    8. The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?

    a. 32° C
    b. 0° C
    c. 100° C
    d. 212° C

    Ans. 0° C

    Explanation:- The formula to convert temperature from Fahrenheit to Celcius is given below-

    F=1.8C +32; hence, the equivalent of 32° F in celcius scale will be equal to zero.

    9. The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as
    a. Dead center
    b. Center of mass
    c. Center of gravity
    d. Center of motion

    Ans. Center of mass

    Explanation:- Center of mass is a point at which the whole mass of the body or system is imagined to be concentrated and all the applied forces acts at that point.

    10. Which part of brain is also known as "little brain"?
    a. Cerebrum
    b. Cerebellum
    c. Thalamus
    d. Hypothalamus

    Ans. Cerebellum

    Explanation:- The name cerebellum is a diminutive of cerebrum (brain); it can be translated literally as little brain.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    11. Which organism is responsible for alcohol fermentation?
    a. Chlorella
    b. Yeast
    c. Agaricus
    d. Puccinia

    Ans. Yeast

    Explanation:- Fermentation is a metabolic process that consumes sugar in the absence of oxygen. The products are organic acids, gases, or alcohol. It occurs in yeast and bacteria.

    12. Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
    a. Brahmaputra, Indus & Sutlej
    b. Ganga, Sutlej & Yamuna
    c. Brahmaputra, Ganga & Sutlej
    d. Chenab, Ravi & Sutlej

    Ans. Brahmaputra, Indus & Sutlej

    Explanation:- All the major river systems of Asia including the Indus, Sutlej, Brahmaputra, Irrawady, Salween and Mekong originate in the Tibetan plateau.

    13. The ideal region for the cultivation of cotton in India is

    a. The Brahmaputra Valley
    b. The Deccan Plateau
    c. The Indo-Gangetic Valley
    d. The Rann of Kutch

    Ans. The Deccan Plateau

    Explanation:- The northwestern part of the plateau is made up of lava flows or igneous rocks known as the Deccan Traps. The thick dark soil (called silt) found here is suitable for cotton cultivation.

    14. Where do the electrical charges reside in a charged conductor?
    a. at the core
    b. throughout the body
    c. depended upon the nature of the body
    d. outer surface of the body

    Ans. outer surface of the body

    Explanation:- The net electric charge of a conductor resides entirely on its surface.

    15. The color of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is

    a. reflected
    b. refracted
    c. diffracted
    d. scattered

    Ans. scattered

    Explanation:-Due to scattering of light, the ocean looks blue because red, orange and yellow (long wavelength light) are absorbed more strongly by water than is blue.

    16. In which mode can the computers that are associated send frames directly to each other?

    a. Adhoc mode
    b. Infrastructure mode
    c. Structured mode
    d. Anonymous mode

    Ans. Adhoc mode

    Explanation:- A Wi-Fi network in ad-hoc mode lets two or more devices communicate with each other directly instead of through a central wireless router or access point.

    17. What was the immediate cause of the Mutiny of 1857?

    a. The discontentment of the soldier’s
    b. The use of greased cartridges in the new Enfield rifle
    c. The social conditions of India
    d. The introduction of railways and telegraphs

    Ans. The use of greased cartridges in the new Enfield rifle.

    Explanation:- The spark that led to a mutiny in several sepoy companies was the issue of new gunpowder cartridges for the Enfield rifle in February, 1857.

    18. Who introduced the "Doctrine of Lapse" to expand British territories in India?
    a. Lord Hastings
    b. Lord Wellesley
    c. Lord William Bentinck
    d. Lord Dalhousie

    Ans. Lord Dalhousie

    Explanation:- The doctrine of lapse was purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    19. HRIDAY scheme launched by Urban Development Ministry aims at

    a. Education of girl child
    b. Development of smart cities
    c. Urban sewage treatment
    d. Development of heritage sites

    Ans. Development of heritage sites

    Explanation:- The National Heritage Development and Augmentation Yojana(HRIDAY) that seeks to preserve and rejuvenate the rich cultural heritage of the country was launched by the Minister of Urban Development Shri M.Venkaiah Naidu.

    20. Global warming is expected to result in
    a. Increase in sea level
    b. Change in crop pattern
    c. Change in coastal line

    d. All of these

    Ans. All of these

    Explanation:- Due to melting of ice on north and south poles, the sea level will rise unexpectedly resulting in increase in sea level, change in crop pattern, and change in coastal line. 

    21. Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?
    a. The President of India
    b. The Prime Minister of India
    c. The Home Minister of India
    d. The Finance Minister of India

    Ans. The President of India

    Explanation:- The president of India appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government.

    22. The industry having the largest investment in Indian Economy is.
    a. Tea
    b. Cement
    c. Steel
    d. Jute

    Ans. Steel

    Explanation:- During 2014 through 2015, India was the third largest producer of raw steel and the largest producer of sponge iron in the world resulting in the largest investment in Indian Economy.

    23.Ajanta Ellora Caves are situated near which of the following cities?

    a. Mount Abu
    b. Aurangabad
    c. Bijapur
    d. Madurai

    Ans. Aurangabad

    Explanation:-  Ellora caves are located in Aurangabad city in the Indian state of Maharashtra, while Ajanta Caves are located near Jalgaon, which is around 100 kms from Aurangabad city.

    24. Which of the following is a name of US Parliament?a. Diet
    b. Senate
    c. Congress
    d. House of Commons

    Ans. Congress

    Explanation:- Name of Parliament of US is Congress. It is Bicameral. The Lower House is called House of Representatives and Upper house is Senate.

    25. Charles Correa is a renowned Indian
    a. Freedom fighter
    b. Painter
    c. Architect, urban planner
    d. Award winning doctor

    Ans. Architect, urban planner

    Explanation:- Charles Mark Correa was an Indian master architect, urban planner and activist.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF