Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL reasoning study material: Analogy-I

May 3, 2018 12:17 IST
    SSC CHSL reasoning questions
    SSC CHSL reasoning questions

    SSC CHSL is the most awaited exam after SSC CGL exam among the government job aspirants. SSC CHSL tier-1 exam is the most difficult phase of this exam as there are lakhs of aspirants appear in this exam every year. Hence, right study material for this exam, is essential.

    In this article, we have shared a set of 10 questions and answers with explanation from the topic Analogy. Go through all of them and practice accordingly-

    SSC CHSL reasoning study material: Analogy

    Online Quiz

    1. Shirt is related to button in the same way shoes is related to ____.
    a. Socks
    b. Leg
    c. Foot
    d. Laces
    Ans.:- d.
    Explanation:- Button is used to fasten the shirt; similarly, laces are used to fasten the shoes.

    2. Liquid is to fluidity as comedian is to ____.
    a. Acting
    b. Comedy
    c. Companion
    d. Singing
    Ans.:- b.
    Explanation:- Fluidity is the act of liquid; similarly, comedy is the act of comedian.

    3. Ladies: Purse:: Gents : ?
    a. Wallet
    b. Case
    c. Pocket
    d. Bag
    Ans.:- a.
    Explanation:- women to carry money use Purse; similarly, gents for keeping money use Wallet.

    4. Kilometer: Distance: Joule:?
    a. Momentum
    b. Energy
    c. Force
    d. Intensity
    Ans.:-b.
    Explanation:- First, one is the measurement of second one. Distance is often measured in kilometer; similarly, energy is measured in Joule.

    5. Dawn: Morning
    a. Morning : Afternoon
    b. Afternoon : Evening
    c. Lamp : Light
    d. Autumn : Winter
    Ans.:-d.
    Explanation:- Dawn indicates the starting of morning; similarly, winter is observed after the autumn season.

    6. Food: Hungry
    a. Fat : Obesity
    b. Lion : Lamb
    c. Rest : Weary
    d. Plant : Fungus
    Ans.:- c.
    Explanation:- A hungry person needs food; similarly, a weary person needs rest.

    7. Nissan: Toyota: Isuzu
    a. These all are cities of Japan.
    b. These all are weapons from Japan.
    c. These all are car manufactures from Japan.
    d. These all are the software-programs from Japan.
    Ans.: - c.
    Explanation:- Nissan, Toyota, and Isuzu are the automobile manufacturing companies from Japan.

    8. James Bond: Sherlock Holmes: Hercules Poirot
    a. These all are movies.
    b. These all are detective fictional characters.
    c. These all are FBI agents.
    d. These all are Hollywood actors.
    Ans.:- b.
    Explanation:- James Bond, Sherlock Holmes, and Hercules Poirot; all were fictional characters portrayed as detectives.

    9. Pink: Red: White
    a. Orange : Yellow : Black
    b. Green : Blue : Black
    c. Green : Red : white
    d. Black : White : Green
    Ans.:- a.
    Explanation:- first color is the combination of the other two colors. (Pink = Red + white; Orange = yellow + Black ;)

    10. 3: 11:: 7?
    a. 18
    b. 44
    c. 51
    d. 58
    Ans.:- c.
    Explanation:- 3*3 +2 = 11; Similarly, 7*7 + 2 = 51;

    For more SSC exams reasoning study material, keep on visiting us.
    All the Best!

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF