Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Free Reasoning Practice Set: Blood Relations (Set-4)

Dec 13, 2017 17:25 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    Out of this topic, SSC used to frame at least one question in its every entry. Hence, this topic cannot be avoided. It is very conceptual and analytical topic, which requires a little bit practice, but more focus on the question understanding and concept applicability. If you know, how to tackle these questions, then it will hardly take a few minutes.

    Banking & SSC eBook

    In this article, we have covered up 20 questions with answers on Blood relations, which are relevant to SSC exams. Go through them and tally your answers with the given answers key.

    SSC Reasoning Free Questions: Blood Relations

    Take Online Quiz

    1. Pointing towards Vaman, Madhav said “I am the only son of his father’s one of the sons.”  How Vaman is related to Madhav?

    A.) Nephew

    B.) Uncle

    C.) Either father or uncle

    D.) Father

    Answer: Option C

    2. Pointing to a photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph ?

    A.) Father

    B.) Brother

    C.) Uncle

    D.) Cousin

    Answer: Option B

    3. Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking ?

    A.) His son

    B.) His nephew

    C.) His uncle

    D.) His cousin

    Answer: Option A

    4. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, "Her mother`s brother is the only son of my mother's father." How is the girl`s mother related to Amar?

    A.) Mother

    B.) Sister

    C.) Aunt

    D.) Grandmother

    Answer: Option C

    5. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl`s

    A.) Brother

    B.) Son

    C.) Uncle

    D.) Son-in-law

    Answer: Option A

    6. If X is the brother of the son of Y`s son, how is X related to Y?

    A.) Son

    B.) Brother

    C.) Grandson

    D.) Cousin

    Answer: Option C

    7. Pointing to a women in a photograph a man says “She is the daughter-in-law of the mother of my father’s only grand son”. How is he woman related to the man?

    A.) Wife

    B.) mother

    C.) daughter-in-law

    D.) daughter

    Answer: Option D

    8. Pointing to a man in a photograph a woman said, “His brother’s father is the woman related to the man in the photograph?

    A.) Mother

    B.) Aunt

    C.) Sister

    D.) Daughter

    Answer: Option C

    9. Pointing to a photograph, a woman says, "This man`s son`s sister is my mother-in-law." How is the woman`s husband related to the man in the photograph?

    A.) Grandson

    B.) Son

    C.) Nephew

    D.) Son-in-law

    Answer: Option A

    10. When Anuj saw Manish, he recalled, "He is the son of the father of my daughter." Who is Manish ?

    A.) Brother-in-law

    B.) Brother

    C.) Cousin

    D.) Uncle

    Answer: Option A

    11. Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son." Whose photograph was it?

    A.) His own

    B.) His Grandfater

    C.) His Son

    D.) His Father

    Answer: Option C

    12. Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

    A.) Sister

    B.) Grand Mother

    C.) Grandfather

    D.) Mother

    Answer: Option D

    13. Pointing towards a person in a photograph, Anusha said, "He is the only son of the father of my sister's brother." How is that person is related to Anjali?

    A.) Anusha Father

    B.) Anusha Mother

    C.) Anusha Brother

    D.) Maternal Uncle

    Answer: Option C

    14. Looking at the portrait of a man, Naveen said, "His mother is the wife of my father's son. I have no brothersor sisters." At whose portrait was Harsh was looking ?

    A.) His child

    B.) His father

    C.) His grandson

    D.) His nephew

    Answer: Option A

    15. Pointing to the photograph, Krishna said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Krishna related to the girl in the photograph ?

    A.) Sister

    B.) Mother

    C.) Cousin

    D.) Grandmother

    Answer: Option A

    16. A is B’s brother, B is C’s sister and C is D’s father, D is A’s?

    A.) Brother

    B.) Sister

    C.) Nephew

    D.) Can’t determined

    Answer: Option D

    17. Q’s mother is sister of P and daughter of M. S is daughter of P and sister of T. How is M Related to T?

    A.) Father

    B.) Grandfather

    C.) Either Grandmother or Grandfather

    D.) Grandmother

    Answer: Option C

    18. Pointing of a man, Rohit said, “His son is my son’s uncle”. How the woman is related to the man?

    A.) Brother

    B.) Uncle

    C.) Father

    D.) Grand father

    Answer: Option C

    19. A man said to a woman, “your mother’s husband’s sister is my aunt”. How the woman is related to the man?

    A.) Grand-daughter

    B.) Daughter

    C.) Sister

    D.) Aunt

    Answer: Option C

    20. Introducing a girl in the photograph, Sunil said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is Sunil related to the girl in the photograph?

    A.) Uncle

    B.) Brother

    C.) Husband

    D.) Father

    Answer: Option D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF