Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Reasoning Free Practice Set: Logic Sequence of Words (Set-1)

Dec 6, 2017 16:59 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    Logic sequence of words is one of the topics, which is logically based on English dictionary. Questions from this chapter will have four or five with four options. You have to arrange these words in sequence as these will be located in English Language Dictionary in ascending order. You will find at least one question out of this topic in all SSC exams.

    Banking & SSC eBook

    In this article, we are giving you a set of 20 questions based on logic sequence of words with answers, which can be useful from the SSC exam point of view. Let us get check these out-

    SSC Reasoning Free Questions: Logic Sequence of Words

    Take Online Quiz

    Directions (Q.1-20): In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives provided below each question:

    1. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Key  2. Door  3. Lock

    4. Room  5. Switch on

    A. 5, 1, 2, 4, 3

    B. 4, 2, 1, 5, 3

    C. 1, 3, 2, 4, 5

    D. 1, 2, 3, 5, 4

    Answer:  C

    2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Word 2. Paragraph 3. Sentence

    4. Letters  5. Phrase

    A. 4, 1, 5, 2, 3

    B. 4, 1, 3, 5, 2

    C. 4, 2, 5, 1, 3

    D. 4, 1, 5, 3, 2

    Answer: D

    3. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Police 2. Punishment 3. Crime

    4. Judge 5. Judgement

    A. 3, 1, 2, 4, 5

    B. 1, 2, 4, 3, 5

    C. 5, 4, 3, 2, 1

    D. 3, 1, 4, 5, 2

    Answer: D

    4. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Family 2. Community 3. Member

    4. Locality 5. Country

    A. 3, 1, 2, 4, 5

    B. 3, 1, 2, 5, 4

    C. 3, 1, 4, 2, 5

    D. 3, 1, 4, 5, 2

    Answer: A

    5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Poverty 2. Population 3. Death

    4. Unemployment 5. Disease

    A. 2, 3, 4, 5, 1

    B. 3, 4, 2, 5, 1

    C. 2, 4, 1, 5, 3

    D. 1, 2, 3, 4, 5

    Answer: C

    6. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Leaf 2. Fruit 3. Stem

    4. Root 5. Flower

    A. 3, 4, 5, 1, 2

    B. 4, 3, 1, 5, 2

    C. 4, 1, 3, 5, 2

    D. 4, 3, 1, 2, 5

    Answer: B

    7. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Nation 2. Village 3. City

    4. District 5. State

    A. 2, 3, 4, 5, 1

    B. 2, 3, 4, 1, 5

    C. 1, 3, 5, 4, 2

    D. 1, 2, 3, 4, 5

    Answer: A

    8. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Windows  2. Walls  3. Floor

    4. Foundation  5. Roof   

    A. 4, 5, 3, 2, 1

    B. 4, 2, 1, 5, 3

    C. 4, 1, 5, 2, 3

    D. 4, 3, 5, 2, 1

    Answer: B

    9. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Caste  2. Family  3. Newly married Couple

    4. Clan    5. Species

    A. 2, 3, 1, 4, 5

    B. 3, 4, 5, 1, 2

    C. 3, 2, 1, 4, 5

    D. 4, 5, 3, 2, 1

    Answer: C

    10. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Cut  2. Puton  3. Mark

    4. Measure  5. Tailor

    A. 3, 1, 5, 4, 2

    B. 2, 4, 3, 1, 5

    C. 1, 3, 2, 4, 5

    D. 4, 3, 1, 5, 2

    Answer: D

    11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. House  2. Street 3. Room

    4. Town  5. District

    A. 3, 2, 1, 4, 5

    B. 3, 1, 4, 2, 5

    C. 3, 1, 2, 4, 5

    D. 3, 1, 2, 5, 4

    Answer: C

    12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Wall  2. Clay 3. House

    4. Room  5. Bricks

    A. 5, 2, 1, 4, 3

    B. 2, 5, 4, 1, 3

    C. 2, 5, 1, 4, 3

    D. 1, 2, 3, 4, 5

    Answer: C

    13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Probation  2. Interview  3. Selection

    4. Appointment  5. Advertisement

    A. 5, 3, 2, 4, 1

    B. 5, 4, 2, 3, 1

    C. 5, 2, 3, 4, 1

    D. 5, 4, 2, 3, 1

    Answer: C

    14. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Elephant  2. Cat  3. Mosquito

    4. Tiger  5. Whale

    A. 5, 3, 1, 2, 4

    B. 3, 2, 4, 1, 5

    C. 1, 3, 5, 4, 2

    D. 2, 5, 1, 4, 3

    Answer: B

    15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Yarn 2. Plant 3. Saree

    4. Cotton 5. Cloth

    A. 2, 4, 5, 1, 3

    B. 2, 4, 3, 5, 1

    C. 2, 4, 1, 5, 3

    D. 2, 4, 5, 3, 1

    Answer: C

    16. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Infant  2. Old  3. Adult

    4. Adolescent   5. Child

    A. 5, 4, 3, 2, 1

    B. 3, 4, 2, 1, 5

    C. 2, 3, 4, 5, 1

    D. 1, 5, 4, 3, 2

    Answer: D

    17. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Leaves  2. Branch  3. Flower

    4. Tree  5. Fruit

    A. 4, 3, 1, 2, 5

    B. 4, 2, 5, 1, 3

    C. 4, 3, 2, 1, 5

    D. 4, 2, 1, 3, 5

    Answer: D

    18. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Tree 2. Seed 3. Flowers

    4. Fruit 5. Plant

    A. 5, 2, 1, 3, 4

    B. 2, 5, 1, 4, 3

    C. 2, 5, 1, 3, 4

    D. 2, 5, 3, 1, 4

    Answer: C

    19. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Adult 2. Child 3. Infant

    4. Boy 5. Adolescent

    A. 1, 3, 4, 5, 2

    B. 2, 3, 5, 4, 1

    C. 2, 3, 4, 1, 5

    D. 3, 2, 4, 5, 1

    Answer: D

    20. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Protect 2. Pressure 3. Relief

    4. Rain 5. Flood

    A. 2, 4, 3, 1, 5

    B. 2, 4, 5, 1, 3

    C. 2, 5, 4, 1, 3

    D. 3, 2, 4, 5, 1

    Answer: B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF