Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Reasoning Free Practice Set: Logic Sequence of Words (Set-2)

Dec 6, 2017 17:14 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    In SSC exams, you will have a minimum of one question out of this topic. So, this makes it important and unavoidable as you can grab marks easily from this topic. The only thing you need to remember the sequence of alphabets in every word and re-arrange it in the similar fashion.

    Banking & SSC eBook

    In this context, we are sharing a set of 20 questions based on logic sequence of words with answers. Attempt all of them and match your answers with the given answer key-

    SSC Reasoning Free Questions: Logic Sequence of Words

    Take Online Quiz

    Directions (Q.1-20): In each of the following questions, arrange the given words in a meaningful sequence and then choose the most appropriate sequence from amongst the alternatives provided below each question:

    1. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Presentation 2. Recommendation 3. Arrival

    4. Discussion 5. Introduction

    A. 5, 3, 4, 1, 2

    B. 3, 5, 4, 2, 1

    C. 3, 5, 1, 4, 2

    D. 5, 3, 1, 2, 4

    Answer: C

    2. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Income  2.Status 3. Education

    4. Well-being  5. Job

    A. 3, 1, 5, 2, 4

    B. 1, 3, 2, 5, 4

    C. 1, 2, 5, 3, 4

    D. 3, 5, 1, 2, 4

    Answer: D

    3. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Heel 2. Shoulder 3. Skull 4. Neck 5. Knee

    6. Chest 7. Thigh 8. Stomach 9. Face 10. Hand

    A. 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8, 10, 6, 1

    B. 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1

    C. 2, 4, 7, 10, 1, 5, 8, 9, 6, 3

    D. 4, 7, 10, 1, 9, 6, 2, 5, 8, 3

    Answer: B

    4. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

    1. Rainbow  2. Rain  3. Sun

    4. Happy 5. Child

    A. 4, 2, 3, 5, 1

    B. 2, 3, 1, 5, 4

    C. 4, 5, 1, 2, 3

    D. 2, 1, 4, 5, 3

    Answer: B

    5. Arrange the following words in a meaningful order.

    1. Death 2. Marriage 3. Education

    4. Birth 5. Funeral

    (A) 5, 1, 2, 3, 4

    (B) 4, 2, 3, 1, 5

    (C) 4, 3, 2, 5, 1

    (D) 4, 3, 2, 1, 5

    Answer: D

    6. Arrange the following words in a logical sequence.

    1. Grass 2. Curd 3. Milk

    4. Cow 5. Butter

    A. 1, 2, 3, 4, 5

    B. 2, 3, 4, 5, 1

    C. 4, 1, 3, 2, 5

    D. 5, 4, 3, 2, 1

    Answer: C

    7. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Never 2. Sometimes 3. Generally 4. Seldom 5. Always

    A. 5, 2, 1, 3, 4

    B. 5, 2, 4, 3, 1

    C. 5, 3, 2, 1, 4

    D. 5, 3, 2, 4, 1

    Answer: D

    8. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Index 2. Contents 3. Title 4. Chapters 5. Introduction

    A. 2, 3, 4, 5, 1

    B. 3, 2, 5, 1, 4

    C. 3, 2, 5, 4, 1

    D. 5, 1, 4, 2, 3

    Answer: C

    9. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Income 2. Status 3. Education 4. Well-being 5. Job

    A. 1, 2, 5, 3, 4

    B. 1, 3, 2, 5, 4

    C. 3, 1, 5, 2, 4

    D. 3, 5, 1, 2, 4

    Answer: D

    10. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Table 2. Tree 3. Wood 4. Seed 5. Plant

    A. 1, 2, 3, 4, 5

    B. 1, 3, 2, 4, 5

    C. 4, 5, 2, 3, 1

    D. 4, 5, 3, 2, 1

    Answer: C

    11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Windows 2. Walls 3. Floor 4. Foundation 5. Roof 6. Room

    A. 4, 1, 5, 6, 2, 3

    B. 4, 2, 1, 5, 3, 6

    C. 4, 3, 5, 6, 2, 1

    D. 4, 5, 3, 2, 1, 6

    Answer: B

    12. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Presentation 2. Recommendation 3. Arrival 4. Discussion 5. Introduction

    A. 3, 5, 1, 4, 2

    B. 3, 5, 4, 2, 1

    C. 5, 3, 1, 2, 4

    D. 5, 3, 4, 1, 2

    Answer: A

    13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Butterfly 2. Cocoon 3. Egg 4. Worm

    A. 1, 3, 4, 2

    B. 1, 4, 3, 2

    C. 2, 4, 1, 3

    D. 3, 4, 2, 1

    Answer: Option D

    14. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Rain 2. Monsoon 3. Rescue 4. Flood 5. Shelter 6. Relief

    A. 1, 2, 3, 4, 5, 6

    B. 1, 2, 4, 5, 3, 6

    C. 2, 1, 4, 3, 5, 6

    D. 4, 1, 2, 3, 5, 6

    Answer: C

    15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Milky way 2. Sun 3. Moon 4. Earth 5. Stars

    A. 1, 4, 3, 2, 5

    B. 2, 3, 4, 5, 1

    C. 3, 4, 2, 5, 1

    D. 4, 3, 2, 5, 1

    Answer: C

    16. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Foetus 2. Child 3. Baby 4. Adult 5. Youth

    A. 1, 2,4, 3, 5

    B. 1,3,2,5,4

    C. 2, 3, 5, 4, 1

    D. 5, 4, 2, 3, 1

    Answer: B

    17. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Sea 2. Rivulet 3. Ocean 4. River 5. Glacier

    A. 5, 2, 1, 3, 4

    B. 5, 2, 4, 1, 3

    C. 5, 4, 2, 3, 1

    D. 5, 4, 3, 2, 1

    Answer: B

    18. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Doctor 2. Fever 3. Prescribe 4. Diagnose 5. Medicine

    A. 1, 4, 3, 2, 5

    B. 2, 1, 3, 4, 5

    C. 2, 1, 4, 3, 5

    D. 2, 4, 3, 5, 1

    Answer: C

    19. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Reading 2. Composing 3. Writing 4. Printing

    A. 1, 3, 2, 4

    B. 2, 3, 4, 1

    C. 3, 1, 2, 4

    D. 3, 2, 4, 1

    Answer: D

    20. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

     1. Hecto 2. Centi 3. Deca 4. Kilo 5. Deci

    A. 1, 3, 4, 5, 2

    B. 1, 5, 3, 4, 2

    C. 2, 5, 3, 1, 4

    D. 5, 2, 1, 4, 3

    Answer: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF