1. Home
  2. |  
  3. ARTICLE
  4. |  
  5. SSC 2019 |  

Memory Based Current Affairs and GK Questions: SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam

In this article, you will get the important memory based Current Affairs and GK questions that came in SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam held on 16th and 17th January 2019 (Shift 1 and 2). Let’s have a look at the Important Memory Based Current Affairs and GK Questions that are being covered in the SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam.

Jan 18, 2019 12:27 IST
    Memory Based Questions: SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam
    Memory Based Questions: SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam

    SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exams have been started from 16th January 2019 and will last till 18th January, 2019. In this article we are going to share the most important memory based Current Affairs and GK Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for SSC Selection Posts Phase-VI Exam this year. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam.

    Let’s have a look at the Important Current Affairs and GK Questions that are being covered in the SSC Selection Posts Phase-VI 2018 Exam:

    Q1: Where was International Science Festival 2018was held in India?

    Ans: Lucknow - The 4th India International Science Festival 2018 (IISF 2018) was organized by Ministry of Science and Technology with other partners from 5-8 October in Lucknow, India.

    Q2: Who is the Vice President Of USA?

    Ans: Mike Pence

    Q3: What is the Population Wise Rank of Haryana in India?

    Ans: 17th

    Q4: Who is the Prime Minister of Uganda?

    Ans: Ruhakana Rugunda

    Q5: When was Virat Kohli Born?

    Ans: 5th Nov 1988

    Q6: Maria Fernanda is related to

    Ans: President of United Nations General Assembly

    Q7: Who is the Director of the movie ‘Village Rockstar’?

    Ans: Rima Das

    Q8: Atal Bihari Vajpayee was elected as Lok Sabha Member from which State?

    Ans: Balrampur, UP

    Q9: First Indian to cross ‘Ocean Seven’ Marathon.

    Ans: Rohan More (Pune based Swimmer)

    Q10: What was the theme of World Environment Day 2018?

    Ans: Beat Plastic Pollution

    Q11: The Vyas Samman 2016 for Hindi is given to

    Ans: Surinder Verma for poetry collection Kaatna shami ka vriksha padma-pankhuri ki dhar se.

    Q12: Where was Vikramshila University located?

    Answer: The Vikramshila University remains are located near Antichak in Bhagalpur district of Bihar.

    Q13: In which state Bansagar Dam is located?

    Answer: Madhya Pradesh

    Q14: Hornbill Festival is celebrated in which state?

    Ans: Nagaland

    Q15: Headquarter of Spice Board of India.

    Ans: Kochi, Kerala

    Q16: Name of official mascot of Hockey World Cup 2018.

    Ans: Olly (a turtle)

    Q17: Which year is the Sikkim Foundation year?

    Ans: 2009

    Q18: Name of wind speed measuring device.

    Ans.: Anemometer

    Q19: Which Article of Constitution is for abolition of untouchability?

    Ans.: Article 17

    Q20: Which of the following is not one of the Indus Valley Civilization Sites?

    a) Rakhigarhi

    b) Dibang

    c) Mohenjodaro

    d) Lothal

    Ans: b) Dibang

    Q21: Which country is the largest producer of saffron?

    Ans: Iran

    Q22: Queensberry rule is associated with which game?

    Ans: Boxing

    Q23: When was Battle of Chausa was fought?

    Ans: 26 June 1539

    Q24: Governor of RBI

    Ans: Shakti Kanta Das

    Q25: Where is Chabahar Port located?

    Ans: Iran

    Q26: When is National Press Day Celebrated?

    Ans: 16th November

    As per the feedback shared by the candidates who have appeared this year for SSC Selection Posts Phase-VI Exam, the questions asked in general awareness section were of  Easy to moderate level. Candidates are advised to go through the above questions thoroughly for scoring high marks in this section.

    When is Press Day Celebrated?

    Loading...

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Loading...