Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam : Geography - MCQs Set 14

Dec 4, 2015 17:07 IST

    1. Consider the following statements regarding Anatolia

    1.It is also known as Asia major.
    2.The region is bounded by the Black sea to the North and the Mediterranean sea to the South.
    3.It comprises majority of Iraq and some part of Turkey.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) Only 2
    (b) Only 3
    (c) 1 and 3
    (d) 3 and 4

    Ans: (a)

    Explanation:
    Anatolia also known as Asia Minor and Asian Turkey, denotes the Westernmost protrusion of Asia, comprising the majority of the Republic of Turkey

    2. Lightning results from the creation and separation of electric charge in cumulonimbus clouds. Consider the following statements.

    1. Lightening is the form of visible electric discharge between rain clouds or between a rain cloud and the earth.
    2. Thunderclouds are positively charged at the base and negatively charged at the top. Earth represents the negatively charged plate.
    3. When the electrical potential between two clouds or between a cloud and the Earth reaches a sufficiently high value, the air becomes ionised along a narrow path and a lightning flash results.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 1 and 3
    (d) All of these

    Ans: (b)

    Explanation:
    Lightening is a large spark produced by an abrupt discontinuous discharge of electricity through the air, resulting most often from the creation and separation of electric charge in cumulonimbus clouds.

    3. Rain Bearing clouds look black. The probable reasons should be

    1. Part of light is scattered by the tiny droplets of the water in clouds.
    2. Part of light is absorbed by the tiny droplets of the water in clouds.
    3. There is a lot of dust condensed in water vapour.

    Which among the above statements is/ are correct explanation?

    (a) 1 and 2
    (b) 1 and 3
    (c) 2 and 3
    (d) Only 1

    Ans: (a)

    Explanation:
    Most clouds appear white, because sunlight reflects off the water droplets. If the clouds are thick, the droplets scatter or absorb the light and less solar radiation can travel through them. This is why, storm clouds are dark black or grey.

    4. Which of the following is/are not a function of the Mangroves?

    1. Buffer zone between the land and sea.
    2. Protect the land from erosion.
    3. Play an invaluable role as nature’s shield against cyclones, ecological disasters and as protector of shorelines.
    4. Breeding and nursery grounds for a variety of marine animals.
    5. One of the causes of marine pollution.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) All of these
    (b) 1, 2, 3 and 4
    (c) 2, 3 and 4
    (d) 1, 2, 3 and 5

    Ans: (c)

    Explanation:
    It has a variety of life forms like fish, amphibians, reptiles, birds, and even mammals like tigers, good source of timber, fuel and fodder.

    5. consider the following statement about Tsunami, a Japanese word, which means Harbour waves

    1. Tsunami originates in the ocean only due to earthquakes that occur on the ocean-bed.
    2. To generate Tsunami waves, there should be vertical displacement of water column, which happens in the case of strike fault.
    3. As the Tsunami waves travels over a shallow and gradual slope. Its wavelength decrease. This is called shoaling effect.

    Which of the above statement is/are correct?

    (a) 1 and 2
    (b) 1 and 3
    (c) Only 3
    (d) 2 and 3

    Ans: (c)

    Explanation:
    Ocean bed earthquakes are not the only reason for generating Tsunami. Volcanic eruptions and other underwater explosions, landslides, glacier calvings, meteorite impacts and other disturbances above or below water all have the potential to generate a Tsunami.

    6. Weathering is the process of disintegration of surfaces by the action of exogenetic forces. Consider the following statements about weathering

    1. Rocks of massive character are more likely to have a lesser resistance to weathering than those, which are bedded.
    2. Temperature as an important factor affects both physical and chemical weathering.
    3. Lichens on rocks reduce the rate of weathering and help in preserving the surface from denudation.

    Which of the above statements is/are correct?

    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3
    (d) Only 2

    Ans: (d)

    Explanation:
    Rocks of massive character are more likely to have a greater resistance to weathering than those, which are bedded rocks primarily sedimentary rocks made of different layers separated by the cementing material.

    7. Consider the following statement regarding Great Barrier Reef

    1. The reef is located in the Coral Sea.
    2. It is located off the coast of Queensland in Australia.
    3. Several major urban centres are located on the coast including  Crain, Townville, Mackay, Rockhampton, adjoining the reef.

    Which of the statements is/are correct?

    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) 1, 2 and 3

    Ans: (d)

    Explanation:
    The Great Barrier Reef is the world’s largest coral reef system, composed of roughly 3000 individual reefs.

    8. Consider the following:

    1. Patterns of atmospheric circulation.
    2. Quality of soil.
    3. Quantity of insolation
    4. Latitudes and longitudes.

    Which among the above are the main determinants of desertification in a geographical area on Earth?

    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 2, 3 and 4

    Ans: (b)

    Explanation:
    We have maximum quantity of insolation on equator still desert are mostly in tropics. Similarly, the latitudes are not determinants of desertification. One of the main causes of desert spread is deforestation today.

    9. Coastal deserts are generally found on the West coast of continents, such as the Namib in Africa, Atacama in Chile, the Atlantic Coastal Desert of Morocco or the deserts of Baja Californis. In this context, consider the following

    1. Gravitation of Sun and Moon.
    2. Global circulation of oceanic currents.
    3. Sea floor spreading.
    4. Coriolis force
    5. Earth’s rotation.

    Which among the above phenomena would be sufficient to explain the above fact given in question?

    (a) 1, 2 and 3
    (b) All of these
    (c) 1, 2, 4 and 5
    (d) 1, 3 and 5

    Ans: (c)

    Explanation:
    As the Earth turns, ocean currents and winds flow in the equator from East to West, tugged by universal gravitation, forming the equatorial currents and the easterly trade winds. As the westbound surface waters move away from the continents, they pull cold, nutrient rich waters to the surface that generate a cool, stable coastal atmosphere, with little evaporation from the sea and very low rainfall other than morning fogs.

    10. consider the following statements regarding Podzols

    1. They are typical soils of Boreal forests.
    2. These are poor soils for agriculture.
    3. Podzols with no E horizon are black podzolic soils.

    Which of the following statements is/ are correct?

    (a) Only 1
    (b) 1 and 2
    (c) 2 and 3
    (d) 1, 2 and 3

    Ans: (b)

    Explanation:
    In soil science, podsols are the typical soils of coniferous, or boreal forests. They are also the typical soils of eucalypt forests and health lands in Southern Australia. These soils are poor for agriculture.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF