1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Medieval History : MCQ Set 1

Sep 24, 2015 18:17 IST

    1. Which of the following statements are correct regarding Pala Rulers of Bengal?

    (1) They built a Buddhist monastery at Vikramshila.
    (2) Nalanda University was built under their patronage.
    (3) They patronized Buddhist sect Vajrayana.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation: Nalanda University was built by Kumaragupta of Gupta dynasty.

    2. What were the reasons behind Tripatite struggle between Palas, Pratiharas and Rashtrakutas?

    (1) To get control over Gujarat an Malwa
    (2) To get control over resources of Gangentic valley.
    (3) To acquire supremacy over Delhi

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. a

    Explanation: Delhi had not acquired importance at that time. The three kingdoms fought to acquire supremacy over Delhi.

    3. Which of the following statements are correct regarding Chola administration?

    (1) Group of Valanadus was called Nadu (province).

    (2) The assembly of Brahmins at village level was called Ur.

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Ans. d

    Explanation: Group of nadus formed valanadu (province). The assembly of Brahmins at village level was called Mahasabha. Ur was general assembly.

    4. Which of the following statements are correct regarding Amoghvarsha?

    (1) He built the city of Mankhed.
    (2) He composed Kavirajmarga, a Kannada composition of poems.
    (3) He built the Kailash temple of Ellora.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. a

    Explanation: The Kailash temple of Ellora was built by Krishnaraja, a Rashtrakuta ruler.

    5. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Chauhans                  Ajmer
    (2) Gahadvalas               Gujarat
    (3) Paramaras                Malwa

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explanation: Gahadvalas ruled from Kannauj. The most popular ruler was Jayachandra, a rival of Prithviraj Chauhan.

    6. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Tughlaqnama                    Mohammed Bin Tughlaq
    (2) Tarikh-i-Firozeshahi         Ziauddin Barani
    (3) Kitab-Ul-Rehla                  Ibn Batuta

    Codes:

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these
     
    Ans. c

    Explanation: Tughlaqnama was composed by Amir Khusrau to commemorate the victory of Ghiasuddin Tughlaq over Khurram Khan and establishment of Tughlaq dynasty.

    7. Minhaj-Us-Siraaj of Sultanate period was a

    (a) Musician
    (b) Painter
    (c) Historian
    (d) Poet

    Ans. c

    Explanation: Minhaj-Us-Siraaj was a historian who gives useful information regarding the rule of Iltutmish, Razia and Nasiruddin Mahmud.

    8. Which of the following statements are correct about Allauddin Khilji?

    (1) He was the first to introduce Nauroz festival in Sultanate court.
    (2) He started branding of horses (dagh).
    (3) He implemented the policy of direct land revenue collection from peasants.
    (4) He prohibited the use of wine.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 2 and 4 only
    (c) 3 and 4 only
    (d) 2, 3 and 4 only

    Ans. d

    Explanation: Nauroz, a Persian festival was introduced by Balban.

    9. Which of the following statements are correct about Muhammad bin Tughluq?

    (1) He believed in the geo-political unity of India.
    (2) He opened up the administration to all people on the basis of meritocracy.
    (3) He was the first to introduce token currency in the whole world.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 only
    (c) 2 only
    (d) None of these

    Ans. a

    Explanation: Qublai Khan of China had already minted token currency. He tried to control whole India under him as one political unit.

    10.Farhang-i-sikandri, a book written by Sikander Lodi is related to

    (a) Music
    (b) Administration
    (c) Medicine
    (d) Law

    Ans. c

    Explanation: Farhang-i-sikandri is a text on Ayurveda written by Sikander Lodi. Sikander Lodi

    Click Here for More important questions

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF