1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Modern History : MCQ Set 6

Oct 9, 2015 17:50 IST

    1. Which of the following statements are correct regarding Lord Ripon?

    (1) He appointed Wood’s commission for education.
    (2) He got enacted Vernacular Press Act, 1878.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. d

    2. Which of following were introduced during Dalhousie’s Administration?

    (1)  Indian Railways
    (2) Public Works Department
    (3) English as medium of instruction
    (4) Permanent Settlement of land revenue

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3 only
    (d) All of these

    Ans. (a)

    3. Ilbert bill was related to

    (a) Press
    (b) Education
    (c) Judiciary
    (d) Executive expansion

    Ans. c

    4. Which of the following statements are correct?

    (1) Subsidiary Alliance System was introduced by Lord Curzon.
    (2) Doctrine of Lapse was introduced by Lord Dalhousie.

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. b

    5. Strachey Commission was related to
    (a) Education policy
    (b) Famine policy
    (c) Land revenue policy
    (d) Industrial policy

    Ans. b

    6. An engineering college at Roorkee was established on the recommendation of

    (a) Wood’s Dispatch
    (b) Hunter Commission
    (c) Raleigh Commission
    (d) Sargeant Commission

    Ans. a

    7. The Indian University’s act, 1904 was passed with the aim of

    (a) establishing universities at Allahabad and Lucknow
    (b) controlling political activities in colleges and universities
    (c) increasing percentage of Indian teachers
    (d) increasing percentage of female students

    Ans. b

    8. Who was appointed as the chairman of committee to work out the details of Wardha Scheme?

    (a) Maulana Abul Kalam Azad
    (b) S. Radhakrishnan
    (c) Rajendra Prasad
    (d) Zakir Hussain

    Ans. d

    9. Mirat-ul-Akhbar is associated with which of the following popular personalities?

    (a) Sir Syed Ahmed Khan
    (b) Raja Ram Mohan Roy
    (c) Sisir Kumar Ghosh
    (d) Sir Agha Khan

    Ans. b

    10. Which of the following statements are correct?

    (1) Metcalfe is called the liberator of Indian press.
    (2) First Censorship on press was imposed by Lord Hastings.

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. a

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF