1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims: General Studies Paper II CSAT: Decision Making MCQs Set 1

Sep 23, 2015 18:39 IST

    1.    While travelling in a Haryana registered commercial taxi from Haryana to an adjacent city (another State), your taxi driver informs you that as he has no permit for running the taxi in that city, he will stop at its Transport Office and pay the prescribed fee of Rs.50 for a day. While paying the fee at the counter you find that the transport clerk is taking an extra Rs.50 for which no receipt is being given. You are in a hurry for an office meeting. Under such circumstances, what would you do?

    a)    Do not interfere at all as this is a matter between the taxi driver and the tax authorities.
    b)    Take note of the incident and subsequently report the matter to the concerned authorities.
    c)    Go up to the counter and ask the clerk to give back the money which he has illegally taken.
    d)    Treat it as a normal affair and simply forget about it.
    Answer: b)

    Explanation: One should not be late for the office meeting, but it is not wise either to ignore the extra amount illegally taken by the transport office clerk. Therefore, option b) would be appropriate in such circumstance as it will help in reporting any illegal activities to the concerned department and also one can attend the meeting on time.

    2.    A person lives in a remote village which is quite far from the city and the bus stop is also three hours away from that village. The villager's landlord is trying to occupy the poor villager's land by force. You are the District Magistrate and busy in a meeting called by a State Minister. The villager has come all the way, by bus and on foot, to see you and give an application seeking protection from the powerful landlord. The villager keeps on waiting outside the meeting hall for an hour. You come out of the meeting and are rushing to another meeting. The villager follows you to submit his application. What would you do?

    a)    Tell him that the matter is actually to be dealt by a junior officer and that he should give the application to him.
    b)    Tell him to wait for another two hours till you come back from your next meeting.
    c)    Call one of your senior subordinate officers and ask him/her to solve the villager's problem.
    d)    Quickly take the application from him, ask  few relevant questions regarding his problem and then proceed to the meeting.

    Answer: c)

    Explanation: Attending the meeting is important but it would be harsh not to attend the matter related to the poor villager and listen to his issues. Therefore, it would be wise to call one of the senior subordinate officers and ask him/her to solve the villager's problem.

    3.    There is a shortage of wheat in your District where you are the District Magistrate. The Government has ordered that only a maximum amount of 50 kg wheat is to be released for wedding celebrations. A daughter of your close relative is getting married and your  requests you to release at least 100 kg wheat, for his daughter’s wedding. He expresses annoyance when you tell him about the Government's restrictions on this matter. He feels that since you are the District Magistrate you can release any amount at your will. You do not want to spoil your relationship with him. Under such circumstances, how would you deal with the situation?

    a)    Release the extra amount of wheat which your relative has requested for.
    b)    Refuse your relative the extra amount and strictly follow the rules.
    c)    Show your relative the copy of the Government instructions and then persuade him to accept the amount as prescribed.
    d)    Advise him to directly apply to the allotting authority and inform him that you do not interfere in this matter.

    Answer: c)

    Explanation: As a District Magistrate, one should adhere to the rules and regulations formulated by the Government. So, it would be wise to show your relative the copy of the Government instructions and then persuade him to accept the lower amount as prescribed in the rules to handle the matter in an intelligent way.

    4.    You are a Professor in a University and are setting an examination paper on a particular subject. One of your colleagues, whose daughter is preparing for the examination on that subject, comes to you and informs you that it is his daughter’s last chance to pass that examination and whether you could help him by indicating what questions are going to be asked in the examination. In the past, your colleague had helped you in another matter. Your colleague informs you that his daughter will suffer from depression if she fails in this examination. Under such circumstances, what would you do?

    a)    Explain to your colleague that this would be violating the trust of the University authorities and you are not in a position to help him.
    b)    In view of the help he had given you, extend your help to him.
    c)    Report the conduct of your colleague to the higher authorities.
    d)    Regret that you cannot be of any help to him.

    Answer: a)

    Explanation: Under such circumstances, it would be rational to provide an explanation to your colleague that providing information would be violating the trust of the University authorities and you will not be in a position to help him.

    5.    You had applied for a new water meter installation in your house located at Rohini, Delhi. It has been almost 3 months but the water meter has not been installed. So, after waiting for 3 months, you try to find out the reasons for non-installation. After making enquiries you find that there was something wrong with the information you filled up in the form. To sort it out you go to the office of Delhi Jal Board and you find out that nothing was wrong with the information. And when you questioned, the clerk replied that it was just a plain oversight. Now how will you respond?

    a)    Will ignore it because that’s how things work in government offices.
    b)    Will report to the head.
    c)    Will file a written complaint.
    d)    Will consult a tout outside so that your water meter gets installed quickly.
    Answer: b)

    Explanation: Reporting to the head would be the most appropriate response. If you are not satisfied with the head's response then you may file a written complaint.

    6.    Anu has been a very bright student in the class but in the recent examination she has performed very poorly. She is even not behaving well in the class as well as with her friends. You come to know that she is going through a tragic phase as her father died in a car accident recently. The school principal has asked you to call her mother to inform about her poor performance. In such a situation what will you do?

    a)    You will ask for re-evaluation of her answer sheet.
    b)    You will tell her mother about the poor performance.
    c)    You will tell her mother that Anu’s poor performance is due to the effect of her father’s demise and also counsel her how to help her child to cope with this trauma.
    d)    You will do nothing.

    Answer: c)

    Explanation: In such a situation, it advisable to inform the parent about the condition of the child and the reason that is causing disturbance to the child.

    7.    You are in a recruitment team of a government organisation and have received an anonymous gift of Rs 1 lakh. The recruitment process is going on but you have not got any indication about the sender of this gift. In such a situation, you will:

    a)    Take this money and use it for personal purpose.
    b)    Donate this money to the orphanage.
    c)    Try to find out the sender and return the money.
    d)    None of the above

    Answer: d)

    Explanation: In such a situation, you should understand that it may be a bribe that someone is offering you for his/her selection but since the sender is not giving you any indication, that means he is afraid to disclose his identity. Receiving any gift is also a form of bribe. So the best possible option should be to inform your organisation about this. But since this is not an option and the other three options are not suitable., So, the correct option would be (d).

    8.    You are working as a Section officer in a government organisation. One day two of your co-workers start fighting over some petty issue creating lots of nuisance in the office. You will:

    a)    Take side of one of the co-workers, who is also your good friend.
    b)    Leave them and let the situation be resolved on its own.
    c)    Try to mediate and make both of them understand not to fight and create nuisance in the office.
    d)    Call the police to control the situation.

    Answer: c)

    Explanation: Calling the police is not a solution as it will demean your office's reputation. Also, by taking side of one of the workers will reflect your biased approach. Hence, option (c) is most suitable.

    9.    You are working as an officer with a government financial institution. As a team leader of a group you have been sent to a village to identify the grass-root financial problems of the villagers. You will:

    a)    Submit your report without consulting other members.
    b)    Submit a report after consulting all the group members giving all the details and viewpoints of all members.
    c)    Identify all the problems by proper study.
    d)    Refrain from doing any work and give all the responsibilities to other members.

    Answer: b)

    Explanation: Submitting the report without consulting other members is against the spirit of group leadership. Also, giving all responsibilities to the other members is against the ethics of leadership. Option (c) seems to be suitable but since it’s a group task hence consulting other group members is necessary. Hence, option (b) is most suitable.

    10.    A religious fair is going to happen in Varanasi. As an IPS officer of that area you have been asked to organize a stampede-free religious fair around the holy shrine. You will:

    a)    Only allow a certain number of people, which is manageable, to take part in these programmes.
    b)    Hesitate from taking responsibility and treat it as a burden.
    c)    Make proper arrangements to control the crowd by deploying police officers at various places.
    d)    Order the organizers to follow up the security arrangements.

    Answer: c)

    Explanation: Visiting the religious fair is the right of the citizens of the country. Hence, you cannot stop them from taking part in it. So, option (a) is eliminated. Option (b) is against the work ethics. Option (d) reflects that you are running away from your responsibilities. Hence, option (c) seems to be most suitable.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF