1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 10 October 2015

Oct 10, 2015 16:27 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Operation Sophia, e-Pragati project, India’s first Dolphin Community Reserve and Operation Valsalya project among others.

1. Who resigned as the Prime Minister of Nepal on 10 October 2015?
a) Sushil Koirala
b) Baburam Bhattarai
c) Madhav Kumar Nepal
d) Prachanda

2. Which of the following states on 9 October 2015 decided to establish India’s first Dolphin Community Reserve?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Assam
d) West Bengal

3. Name the Carnatic flautist who died on 9 October 2015 in Chennai?
a) Natesan Ramani
b) U Srinivas
c) MS Gopalakrishnan
d) N Rajam

4. Baba Ramdev's Patanjali Ayurved on 9 October 2015 tied-up with which group to sell its products on their retail stores?
a) Reliance Group
b) Future Group
c) MORE Group
d) 24/7 Stores

5. Who was appointed to the Board of Securities and Exchange Board of India on 9 October 2015?
a) Tapan Ray
b) Anjuly Chib Duggal
c) Prabhjot Singh
d) Prakash Gadia‬

6. Name the music composer who died on 9 October 2015 and was known for famous songs like Geet Gaata Chal, Ram Teri Ganga Maili and Chor Machaye Shor?
a) Aadesh Shrivastava
b) Ravindra Jain
c) MS Viswanathan
d) U Shrinivas

7. Identify the multilateral agency that launched Operation Sophia (Phase-II) to combat Mediterranean Migration Crisis on 7 October 2015
a) NATO
b) UN Peacekeeping
c) EU Naval Force
d) African Union

8. Which of the following states on 9 October 2015 launched e-Pragati project to facilitate e-governance?
a) Kerala
b) Telangana
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

9. Identify the eminent scientist who was appointed as the chairman of Atomic Energy Commission on 10 October 2015
a) Sekhar Basu
b) Anil Kakodkar
c) R K Sinha
d) Srikumar Banerjee

10. ICICI Bank on 8 October 2015 launched which service to enable customers to make electronic payments from their smartphones at traditional stores and e-commerce sites?
a) mVisa based Mobile Payment Service
b) Star mPay Service
c) PayZippy Payment Service
d) PayZapp mPayment Service

11. Which state launched the Operation Valsalya project to track missing children on 9 October 2015?
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Kerala
d) Tamil Nadu

12. Identify the Indian-origin poet who was appointed as BBC Radio 4’s first resident poet on 9 October 2015
a) Vijay Seshadri
b) Siddhartha Mukherjee
c) Geeta Anand
d) Daljit Nagra

13. With which of the following South American nations, India signed a protocol to Protocol to set up a Joint Economic and Trade Committee (JETCO) on 9 October 2015
a) Brazil
b) Ecuador
c) Argentina
d) Peru

14. Identify the literary personality who resigned from the general council of Sahitya Academy on 9 October 2015
a) Nayantara Sahgal
b) Shashi deshpande
c) Ashok Vajpeyi
d) Sarah Joseph

15. Who was resigned as the CEO of National Skill Development Corporation on 9 October 2015?
a) Atul Bhatnagar
b) Chandrajit Banerjee
c)  Dilip Chenoy
d) Subramaniam Ramadorai

Answers
1-(a)     6-(b)    11-(c)
2-(d)     7-(c)    12-(d)
3-(a)     8-(d)    13-(b)
4-(b)     9-(a)    14-(b)
5-(a)     10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes7 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Interactive Quiz , Current Affairs Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK