1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 16 January 2016

Jan 16, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 61st Filmfare Awards, Shyam Benegal Committee Krishi Karman Award 2014-15 among others

1. Who won the 2016 WTA Apia International Sydney tennis title on 16 January 2016 in the women’s doubles category?
a)  Rishika Sunkara & Serena Williams
b)  Sania Mirza & Martina Hingis
c)  Rishika Sunkara & Martina Hingis
d)  Sania Mirza & Serena Williams

2. Which film on 15 January 2016 won the best film award at the 61st Filmfare Awards ceremony held in Mumbai?
a)  Piku
b)  Bajirao Mastani
c)  Massan
d)  Bombay Velvet

3. Who chaired the first meeting of National Medical & Wellness Tourism Promotion Board that was held on 13 January 2016 in New Delhi?
a)  Kiren Rijiju
b)  Prakash Javadekar
c)  Arun Jaitley
d)  Dr Mahesh Sharma

4. As per the World Development Report released by the World Bank on 14 January 2016, how much money India saved annually by using Aadhaar on account of decreased leakages?
a)  1 billion US dollars
b)  2 billion US dollars
c)  3 billion US dollars
d)  4 billion US dollars

5. Who was on 15 January 2016 conferred with the best actor award at the 61st Filmfare Awards ceremony held in Mumbai?
a)  Ranveer Singh
b)  Sooraj Pancholi
c)  Amitabh Bachchan
d)  Arijit Singh

6. Who was on 15 January 2016 conferred with the Prof MV Pylee Award for the Distinguished Academician of India?
a)  Dr Rajesh Nallapati
b)  Dr Jancy James
c)  Prof J Anantha Swamy
d)  Dr Dinesh Singh

7. Identify the movie for which famous kathak exponent Birju Maharaj won the best choreographer award at the 61st Filmfare Awards ceremony on 15 January 2016?
a)  Dum Laga Ke Haisha
b)  Roy
c)  Bajirao Mastani
d)  Hero

8. Identify the Indian writer. She on 14 January 2016 won the Lorenzo Natali Media Prize for her work on Khap panchayats.
a)  Arundhati Roy
b)  Baby Halder
c)  Ankita Anand
d)  Susham Bedi

9. Identify the film personality. He along with Gautam Ghosh on 14 January 2016 included in the Shyam Benegal Committee on functioning of the Central Board of Film Certification.
a)  Kamal Haasan
b)  Amitabh Bachchan
c)  Irrfan Khan
d)  Shabana Azmi

10. Who was on 12 January 2016 conferred with the Sree Chitra Thirunal National Award 2015 by the Vice President of India Hamid Ansari?
a)  T P Sreenivasan
b)  Oommen Chandy
c)  Mammootty
d)  K G Balakrishnan

11. Which State on 13 January 2016 conferred with the Krishi Karman Award 2014-15 by the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare?
a)  Madhya Pradesh
b)  Kerala
c)  Telangana
d)  Maharashtra

12. Which city of Malaysia hosted the 23rd Conference of the Speakers and Presiding Officers of the Commonwealth Countries in the second week of January 2016?
a)  Kuala Lumpur
b)  Penang
c)  Johor Bahru
d)  Kota Kinabalu

13. Mohammed Mahmood Ali on 11 January 2016 received the World Peace and Prosperity Foundation Award for the year 2016 in London. He is the Deputy Chief Minister of
a)  Karnataka
b)  Andhra Pradesh
c)  Telangana
d)  Uttar Pradesh

14. The 68th Army Day was celebrated on
a)  13 January 2016
b)  14 January 2016
c)  15 January 2016
d)  16 January 2016

15. Which multilateral agency was on 16 January 2016 was formally opened by the China’s President Xi Jinping?
a)  Asian Infrastructure Investment Bank
b)  New Development Bank
c)  Asian Development Bank
d)  Asia-Pacific Investment Bank

Answers

1-(b)    6-(b)    11-(a)
2-(b)    7-(c)    12-(d)
3-(d)    8-(c)    13-(c)
4-(a)    9-(a)    14-(c)
5-(a)    10-(a)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes53 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK