GK Questions and Answers on India and its States

GK Questions and Answers on India and its States: Explore a few MCQs on India and its states and enhance your knowledge. This will arouse your interest and also help in the preparation of various competitive examinations, including UPSC, State PCS, IBPS, SBI, SCC, Railways, etc.
Created On: Nov 27, 2021 09:22 IST
Modified On: Nov 27, 2021 09:22 IST
GK Questions and Answers on the India and its States
GK Questions and Answers on the India and its States

GK Questions and Answers on India and its States: Here, we have provided some questions and answers based on India and its states covering major sections like boundaries, coastline, and area.  These questions have been frequently asked in various government or Sarkari Naukri recruitment exams.

India is a union of states. There are 28 States and 8 Union Territories in India. Each State/UT of India has a unique demography, history, culture, dress, festivals, language, etc. 

1. India is a federal union comprising twenty-eight states and how many union territories?

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

Ans: C

Explanation: Presently, India comprises 28 States and 8 Union Territories. India is a democratic country and came into being on 15 August 1947, upon gaining independence. 

2. Which of the following is the capital of Arunachal Pradesh?

A. Itanagar

B. Dispur

C. Imphal

D. Panaji

Ans: A

Explanation: Itanagar is the capital of Arunachal Pradesh and is named after Ita fort which means fort od bricks, build around 14 century AD. 

3. What are the major languages spoken in Andhra Pradesh?

A. Odia and Telugu

B. Telugu and Urdu

C. Telugu and Kannada

D. All of the above languages

Ans: B

Explanation: Major languages spoken in Andhra Pradesh are Telugu, Urdu, Hindi, Banjara, and English followed by Tamil, Kannada, Marathi, and Odia.

READ| List of Indian States and Union Territories: Facts at a Glance

4. What is the state flower of Haryana?

A. Lotus

B. Rhododendron

C. Golden Shower

D. Not declared

Ans: A

Explanation: Lotus or Water Lily is the state flower of Haryana. It is an aquatic plant with broad floating green leaves and bright fragrant flowers that grow only in shallow waters.

5. Which of the following states is not located in the North?

A. Jharkhand

B. Jammu and Kashmir

C. Himachal Pradesh

D. Haryana

Ans: A

Explanation: Jharkhand state is not located in the North. It is located in the northeastern part of the country. It is bordered by the states of Bihar to the north, West Bengal to the east, Odisha to the south, Chhattisgarh to the west, and Uttar Pradesh to the northwest. The capital of Jharkhand is Ranchi.

6. In which of the following state, the main language is Khasi?

A. Mizoram

B. Nagaland

C. Meghalaya

D. Tripura

Ans: C

Explanation: Khasi language is primarily spoken in Meghalaya state in India by the Khasi people. It is also spoken by some of the population in Assam and Bangladesh.

READ| List of Current Chief Ministers in India

7. Which is the largest coffee-producing state of India?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Karnataka

D. Arunachal Pradesh

Ans: C

Explanation: Karnataka is the largest Coffee-producing state of India with 70.5% and is followed by Kerala, and Tamil Nadu.

8. Which state has the largest area?

A. Maharashtra

B. Madhya Pradesh

C. Uttar Pradesh

D. Rajasthan

Ans: D

Explanation: In terms of area, Rajasthan is the largest state in India which covers 342,239 sq km and as per Census 2011, the total population of the state is about 68548437. 

9. Which state has the largest population?

A. Uttar Pradesh

B. Maharastra

C. Bihar

D. Andra Pradesh

Ans: A

Explanation: Uttar Pradesh state has the largest population of more than 166 million. It is followed by Maharashtra and Bihar.

10. In what state is Elephant Falls located?

A. Mizoram

B. Orissa

C. Manipur

D. Meghalaya

Ans: D

Explanation: It is amongst the most popular falls in the North-East and is located in the outskirts of the capital city of Meghalaya.

READ| 1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Comment (7)

Post Comment

9 + 3 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • BorakhaOct 21, 2021
    Thanks a lots for the questions
    Reply
  • KowsalyaJun 6, 2021
    Yes
    Reply
  • yeyMay 14, 2021
    very important gk question that youll have provide
    Reply
  • Lucy andridApr 27, 2021
    I am Lucy andrid again. The first answer is wrong. There are 8 union territories in India not 7.
    Reply
  • Lucy andridApr 27, 2021
    Very good question and answers
    Reply
Load More

Related Categories