Jagran Josh Logo

10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

27-FEB-2017 13:12

    The evolution of plants and animals means the origin, growth, development of communities through time. The biologists are divided the living organisms into plants and animals. Here, we are giving the 10 GK Questions on Plants and Animal Kingdoms in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

    1. Which of the following is/are the correct definition of evolution?

    A. Cumulative development in the characteristics of species over time.

    B. It is a process by which different kinds of living organism are believed to have developed from earlier forms during the history of the earth.

    C. Processes that give rise to biodiversity at every level of biological organisation, including the levels of species, individual organisms, and molecules.

    D. All of the above

    Ans: D

    2. What is gene pool?

    A. Total genetic material contained in a population.

    B. It is the stock of different genes in an interbreeding population.

    C. Both A & B

    D. Only A

    Ans: C

    3. What are the two major processes of evolution of species?

    A. Migration and adoptation

    B. Process of selection

    C. Process of isolation

    D. Both B & C

    Ans: D

    4. Which of the following is/are the major plant kingdoms in the world according to the ecologists and bio-geographers?

    I. Australian Kingdom

    II. Neo-tropical Kingdom

    III. Boreal Kingdom

    IV. Palaeo-tropical Kingdom

    Code:

    A. I & II only

    B. I, II & III

    C. II & IV

    D. I, II, III & IV

    Ans: D

    5. Find out the correct pair:

    A. Isolation - It plays an important role in the evolution of morphologically differentiated populations of species of plants

    B. Artificial Selection - Termed as reproductive isolation

    C. Process of Natural Selection - Occurs through human activities

    D. Dispersed of Plants - Hybridisation

    Ans: A

    6. Eucalyptus is the dominant species of trees in which plant kingdom?

    A. Australian Kingdom

    B. Neo-tropical Kingdom

    C. Boreal Kingdom

    D. Cape Kingdom

    Ans: A

    7. The species of plant kingdom belong to the category of cryptophytes that bear buds in the form of bulbs and tubers which are buried in the soils?

    A. Palaeotropical Kingdom

    B. Neo-tropical Kingdom

    C. Boreal Kingdom

    D. Cape Kingdom

    Ans: D

    8. The mosses, lichen and sedges are belongs to which plant kingdom?

    A. Australian Kingdom

    B. Antarctic Kingdom

    C. Boreal Kingdom

    D. Cape Kingdom

    Ans: C

    9. Southern Beech (Nothofagus) is the dominant plant species of which plant kingdom?

    A. Australian Kingdom

    B. Antarctic Kingdom

    C. Boreal Kingdom

    D. Neo-tropical Kingdom

    Ans: B

    10. Select the correct chronology of systematic study of plant development.

    I. Sustainability and Vulnerability

    II. Diseases

    III. Maxima

    IV. Plants Association

    V. Distribution

    VI. Dispersal

    VII. Floral Characteristics

    Code:

    A. VII, VI, IV, III, II & I

    B. VI, VII, IV, III, II & I

    C. V, VIII, IV, III, II & I

    D. VII, VI, IV, III, I & II

    Ans: A

    Environment & Ecology: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK