Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Arts & Culture: Set 4

02-JUN-2016 17:01

    In this article jagranjosh.com is presenting you a set of 10 multiple choice questions with answers based on the arts and culture of India. These questions are very useful for the exams like IAS, PSC, SSC, CDS, Railways and all other competitive exams.

    1. Which of the following dance is not related to Uttar Pradesh?

    (a) Jatra

    (b) Jhora

    (c) Kajri

    (d) Nautanki

    Ans. a

    2. “Sattriya” a dance is related…………… to.

    (a) Punjab

    (b) Assam

    (c) Bihar

    (d) Arunachal Pradesh

    Ans. b

    3. Which of the following is not a Sitar player?

    (a) Pt. Ravi Shankar

    (b) Vilayat khan

    (c) Devbrat chaudhary

    (d) Ustad Binda khan

    Ans. d

    4. Pt. Shiv Kumar Sharma plays…….instrument.

    (a) Sarangi

    (b) Santoor

    (c) Violin

    (d) Flute

    Ans. b

    5. Which of the following is not matched correctly?

    (a) Flute: Pannalal Ghosh

    (b) Sarangi: Ustad Binda Khan

    (c) Shehnai: Ali Akbar Khan

    (d) Tabla: Zakir Hussain

    Ans. c

    6. Mandolin is played by………..

    (a) V. Srinivas

    (b) Haridas swami

    (c) S. Balachandran

    (d) L. Subramaniam

    ANS. a

    7. Which of the following did not won Bharat Ratna Award?

    (a) M.S. Subbulakshmi

    (b) Hari Prasad chaurasiya

    (c) Bhimsen joshi

    (d) Bismillah khan

    Ans. b

    8. Where is headquarter of Lalit Kala Akademi?

    (a) Lucknow

    (b) Mumbai

    (c) Delhi

    (d) Karnataka

    Ans. c

    9. Which of the following statement is true about National School of Drama?

    i. It was set up by the Sangeet Natak Academy.

    ii. It was set up in 1959

    iii. It is an autonomous institute

    iv. It is financed by ministry of culture.

    (a) Only I, ii are true

    (b) Only iii, iv are true

    (c) Only I,iii and iv are tue

    (d) All are true

    Ans. d

    10. Which of the following is different from the group?

    (a) Hari Prasad chaurasiya

    (b) T.R. mahalingam

    (c) Hari das swami

    (d) Panna lal Ghosh

    Ans. c

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on