Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Basic Science (Biology)

02-MAY-2017 18:51

    Biology is the science of life and living organisms which includes structure, function, growth, origin, evolution, etc. In other words, we can say to study plant and animal life of a particular region. This article gives you a glimpse of Biology questions and answers with the explanations for better understanding and clarity of the concept. With the help of this quiz not only concept will be clear, but also help in the preparation of the interview and other entrance examinations.
     Biology
    1.Which one of the following statements is incorrect?
    A.Those neurons that carry am impulse from the central nervous system to a muscle or a gland are called motor neurons.
    B.Those neurons that carry an impulse from a sense organ to the central nervous system are called sensory neurons.
    C.In man there are eight pairs of cranial nerves.
    D.There are 31 pairs of spinal nerves in man.
    Ans. C
    Explanation: All the options given above are correct except C because there are 12 pairs of cranial nerves not eight pairs.
    2.Which one of the following statement is incorrect about insulin?
    A.Insulin is a hormone made up of protein.
    B.It is secreted when glucose concentration in the blood increases.
    C.It increases the breakdown of liver glycogen to glucose.
    D. It stimulates the building up of fat from glucose in the fat cells.
    Ans. C
    Explanation: Option C is incorrect as Insulin suppresses the breakdown of liver glycogen to glucose while encouraging building up of glycogen from glucose in liver and muscle cells. Lack of insulin in the body leads to Diabetes mellitus. In 1922 it was first demonstrated in dogs by Fredrick Banting and Charles Best.

    10 interesting facts about Human Brain
    3. Which one of the following is a metabolic disease characterised by high levels of uric acid in blood?
    A. Gout
    B. Mellitus
    C. Rheumatism
    D. Ascariasis
    Ans. A
    Explanation: First acute attack of gout causes sudden and severe pain in joints. In fact, within hours the affected joint become hot, red and swells up.
    4. Given below are different types of plant hormones and their development process. Match the following and select the correct code given:
    Plant Hormone              Development Process
    1.Gibberellins             a. Ripening of fruit
    2.Ethylene                 b. Cell division
    3.Cytokin                  c. Inhibits all kinds of developmental activities
    4.Abscissic acid           d. Growth in length
    Code:
      (a)(b) (c) (d)
    A.2  3   1   4
    B.1  2   3   4
    C.1  2   4   3
    D.2  3   4   1
    Ans. D
    Explanation: Gibberellin was isolated from a fungus but occur in almost all plants. They promote growth in length, flowering, sex determination, fruit development etc. Cytokonin helps in cell division. Ethylene is the only gaseous hormone which controls ripening of fruit.  And Abscissic acid inhibits all kind of development activities hence is known as growth inhibitor.
    5.If a colour blind woman marries a normal man, which one of the following sets of progeny can be said to be correct?
    A.All daughters would be colour-blind but all sons would be normal.
    B.All their sons but none of their daughters will be colour- blind.
    C.All daughters and all sons would be colour- blind.
    D.None of the child would be colour- blind.
    Ans. B
    Explanation: This can be explained as: The gene or genes for a certain form of colour blindness in man are carried on X chromosome. The Y chromosome is homologous with only a small section of the X chromosome and the non-homologous part of the X chromosome carries genes which are not represented on Y. It is assumed that Y chromosome plays no part in the determination of colour vision.

    Do you know which Human Body Organs can be donated
    6.The muscular chamber of the human body where the digestive tract and the respiratory passage cross each other is called
    A.Palate
    B.Pharynx
    C.Oesophagus
    D.Epiglottis
    Ans. B
    Explanation: Palate separates the mouth from the nasal chambers. Oesophagus is a tube that connects the pharynx with the stomach. Epiglottis is a thin piece of tissue at the back of the tongue that prevents food or drink from entering the lungs.
    7.Which one of the following statements is related to blood pressure is not correct?
    A.Plasma constitutes 45% of the blood.
    B.Ninety percent of plasma is water.
    C.Plasma is stored as serum in blood bank.
    D.Plasma protein helps to maintain osmotic pressure of the blood.
    Ans. A
    Explanation: Plasma constitutes 55% of blood whereas blood cell constitutes 45% of the blood.

    Organ Systems of Human Body
    8.How many lobes are present in the right lung of the humans?
    A.Four
    B.Three
    C.Two
    D.Eight
    Ans. B
    Explanation: The right lung is composed of three lobes and the left has two.
    9.Which one of the following joints is not correctly matched?
    A.Ball and socket joint – Shoulder
    B.Pivot Joint – Head and atlas directly under the skull
    C.Hinge Joint- Knee
    D.Gliding Joint – Elbow
    Ans. D
    Explanation: Gliding joints allow the bones to glide past one another in any direction. Examples are joints located in the wrists, ankles and spine. A hand waving from side-to-side is also one example of the use of gliding joints.  
    10.Which one of the following make the hair water proof and protect the skin from drying effects of the atmosphere?
    A.Sweat glands
    B.Sebaceous glands
    C.Dermal papillae
    D.Malphighian layer
    Ans. B
    Explanation: The sebaceous glands are irregularly shaped sac-like glands that open into hair follicles. The oily secretions (sebum) of these glands makes the hair water proof and protect the skin from the drying effects of the atmosphere due to extremes of temperature and low humidity.

    Control and Coordination in Humans

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK