Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers: Central Information Commission

02-FEB-2018 00:30

    Central Information Commission (CIC) is a high authority independent body; which checks and resolves the complaints registered to it. This article is giving a set of 10 questions based on the Central Information Commission. Hopefully this set will be useful for all the competitive exams.

    1. When was the Central Information Commission established?

    (a) 2010

    (b) 2005

    (c) 2001

    (d) 1991

    Answer: b

    Explanation: Central Information Commission was established by the Central Government in 2005. It was established under the Right to Information Act.

    2. Which of the following statements is NOT correct about the Central Information Commission?

    (a) It is not a constitutional body

    (b) It is an independent body

    (c) It was established through the official Gazetted Notification

    (d) Article 79 of the constitution envisages the establishment of a Central Information Commission.

    Answer: d

    Explanation: Chief Information Commissioner is not a constitutional body, so there is no provision of it in the Indian Construction.

    3. Who appoints the Chief Information Commissioner and other members?

    (a) The President only

    (b) Appointed by the President On the order of a committee formed under the chairmanship of the Prime Minister.

    (c) Chief Justice of the Supreme Court

    (d) None of the Above

    Answer: b

    Explanation: The appointment of the Chief Information Commissioner and other members is done by the President for the period of 5 years or 65 years on the order of a committee formed under the chairmanship of the Prime Minister.

    4. How many members (including Chief Information Commissioner) can be in the Central Information Commission?

    (a) 10

    (b) 6

    (c) 12

    (d) not fixed

    Answer: a

    Explanation: The maximum strength of the CIC (including the Chief Information Commissioner) can be up to 10.

    5. Who is not included in the Committee constituted for appointment of the Chief Information Commissioner and other Information Commissioners?

    (a) Prime Minister of India

    (b) President of India

    (c) Leader of Opposition in Lok Sabha

    (d) One cabinet minister (nominated by the Prime Minister)

    Answer: b

    Explanation: The Committee constituted for appointment of Chief Information Commissioner and other Information Commissioner is headed by the Prime Minister; comprises of leader of the Opposition in the Lok Sabha, a Cabinet Minister (nominated by the Prime Minister).

    6. Who can remove the Chief Information Commissioner and other Information Commissioners from their post?

    (a) Prime Minister

    (b) Chief Justice of the Supreme Court

    (c) If Supreme Court's findings are found correct, the President can removed CIC and other members.

    (d) By passing a bill in both houses of the Parliament

    Answer: c

    Explanation: The CIC can be removed by the president from his posts on the basis of;

    i. Insolvency

    ii. Unsound mind

     iii. Moral Turpitude

    iv. Misbehavior

    The Supreme Court conducts an enquiry in this regard and submits his report to the President.

    7. Central Information Commission falls under the.....

    (a) Ministry of Personnel and training

    (b) Ministry of Home Affairs

    (c) Prime Minister's Office

    (d) Law Ministry

    Answer: a

    Explanation: Central Information Commission falls under the Ministry of Personnel and training.

    8. Which of the following article is envisaged to establish the Central Information Commission?

    (a) Article 280

    (b) Article 125

    (c) Article 79

    (d) None of the above

    Answer: d

    Explanation: Central Information Commission is not a constitutional body, so it is not mentioned in any article of the Constitution.

    9. The Chief Information Commissioner's salary and allowances are similar to whom?

    (a) Similar to Chief Justice of the Supreme Court

    (b) Similar to the Chief Justice of the High Court

    (c) Similar to Chief Election Commissioner

    (d) Not fixed and depends on the pleasure of the President

    Answer: c

    Explanation: The salary and allowances of the Chief Information Commissioner are similar to the Chief Election Commissioner and no change can be made in the pay, allowances and other terms of service during his service tenure.

    10. Who appoints the State Information Commissioner?

    (a) Chief Minister of the state

    (b) The governor of the state

    (c) Chief Justice of the High Court

    (d) A committee comprises of the Chief Minister, leader of the opposition in the assembly and a  cabinet minister appointed by the chief Minister.

    Answer: d

    Explanation: State Information Commissioner is appointed by a committee comprises of the Chief Minister, leader of the opposition in the assembly and a cabinet minister appointed by the chief Minister.

    600+ Questions on Indian Polity

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK