GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India

Indian Economy is the fifth largest economy in the world. Many questions related to India's economy are asked in almost every competitive exam. This article contains 11 important questions based on India's Gross Domestic Product (GDP).
Created On: Apr 24, 2020 18:19 IST
Modified On: Apr 28, 2020 19:29 IST
GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India
GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India

This set of 12 questions will be very useful for many competitive exams to be held in India. Therefore, it is necessary to solve it carefully.

1. Which of the following is not a method to calculate the Gross Domestic Product (GDP)?
(a) Product method
(b) Income law
(c) Expenditure method
(d) Diminishing cost method
Answer: D
Explanation: There are 3 methods used for calculating national income namely; Income method, expenditure method, and Product method. The diminishing cost method is not a method to calculate national income.

2.  The total amount of income from economic activities across the country in a year is called ........

(a) Disposable income
(b) National income
(c) Personal income
(d) Private Income
Answer: b
Explanation: The total amount of income from economic activities across the country in a year is called national income. This income includes wages, interest, rent, and profit. 

3.  Which of the following statements is correct?
(a) GDP at factor cost = Net Value Addition + Depreciation 
(b) GDP at factor cost = Net Value Addition - Depreciation
(c) GDP at factor cost = Net price increase + indirect tax 
(d) GDP at factor cost = Net price increase + direct tax 
Answer: a
Explanation: GDP at factor cost = Net Value Addition + Depreciation is correct. GDP at at factor cost is the sum of net value addition by all producers within the country.

4. Which statement is correct for nominal GDP?
i. Nominal GDP is calculated based on current prices.

ii. Nominal GDP is calculated based on the base prices.

iii. Data on Nominal GDP shows an accurate picture of the economy as compared to real GDP.

(a) Only ii, iii
(b) only ii
(c) only i
(d) i, iii
Answer: c
Explanation: Nominal GDP is calculated on the basis of current prices. While real GDP is calculated on the base year prices and its data are more reliable or accurate as compared to Nominal GDP.

5. What is the size of India's economy at present on a nominal GDP basis?

(a) US$ 2.93 trillion
(b) US$ 11.30 trillion
(c) US$ 3.5 trillion
(d) None of the above
Answer: a
Explanation: India's economy is currently 2.93 trillion dollars on a nominal GDP basis. This figure is from the IMF 2019 report. Currently, India is the 5th largest economy in the world.

6. Which sector contributes the most income to India's economy?

(a) Primary sector
(b) Secondary sector
(c) Tertiary sector
(d) None of these
Answer: c
Explanation: The tertiary sector contributes the most to India's economy. There are many areas in this sector like the service sector, real estate, hotels and restaurants, telecommunications etc. Currently, the service sector contributes 53.66% to the Indian economy. The second place is occupied by the Secondary sector that is about 31% to GDP.

7. Till what time Indian Economy want to become a US$5 trillion dollar economy?
(a) 2022-23
(b) 2024-25
(c) 2027-28
(d) 2029-30
Answer: b
Explanation: India's economy has been targeted to be $ 5 trillion by 2024-25. For this, it is necessary to keep the growth rate of 9% every year. 

8. What is the base year for calculating India's GDP?
(a) 2004-05
(b) 2010-11
(c) 2011-12
(d) 2014-15
Answer: c
Explanation: The base year for India's GDP calculation is 2011-12. The central government wants to revise it 2017-18.

9. Who releases data of national income in India?

(a) NSSO
(b) CSO
(c) NITI Aayog
(d) none of the following
answer:b
Explanation: The GDP figures in India are released by the Central Statistics Office (CSO), which comes under the Ministry of Statistics and Program Implementation (MOSPI).

10. Which country is the fourth-largest economy in the world in terms of nominal GDP?

(a) Germany
(b) Britain
(c) Japan
(d) Russia
Answer: a
Explanation: Germany is the fourth-largest economy in the world based on nominal GDP. size of the German economy is $ 3.86 trillion. 

11. The value of which work is added in the calculation of GDP?
(a) Housewives' works
(b) A teacher teaching his own child
(c) The value of resale of old shares
(d) Construction of new house by an artisan
Answer: d
Explanation: The value of the construction of a new house is added in the calculation of the GDP because it is a new production work in the economy.


GK Questions and Answers on Five year Plans before and after Liberalisation

600+ Important GK Questions & Answers on Indian Economy 2020

Comment ()

Related Categories