Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Indian Polity Set 6

02-SEP-2016 17:37

    This set of 10 questions based on Indian polity is a bit tough for the prestigious exams like IAS/PCS/CDS/SSC etc. This set has answers of all the 10 questions so that students can evaluate themselves precisely.

    1.Which article of the Indian Constitution deals with the stability of the States of India?
    (a) Article 100
    (b) Article 200
    (c) Article 300     
    (d) Article 330
    Ans.  c

    2. The Chairman of which of the following parliamentary committees is invariably from the members of ruling party?
    (a) Committee on Public Undertakings
    (b) Public Accounts Committee
    (c) Estimates Committee
    (d) Committee on Delegated Legislation
    Ans. c

    3. Which of the following is not a formally prescribed device available to the members of Parliament?
    (a) Question Hour
    (b) Zero Hour
    (c) Half-an-hour discussion
    (d) Short duration discussion
    Ans. b

    4. Which of the following is exclusively a committee of the Lower House:
    (a) Committee on Assurances
    (b) Committee on Delegated Legislation
    (c) Committee on Public Undertakings
    (d) Estimates Committee
    Ans. d

    5. Which one of the following devices calls the attention of minister towards a matter of public importance?
    (a) Half-an-hour discussion
    (b) Calling attention notice
    (c) Short duration discussion
    (d) Adjournment motion
    Ans. b

    6. Central Vigilance Commission was set up on the recommendation of:
    (a) Administrative Reforms Commission of India
    (b) Sanathan Report
    (c) Rajmannar Committee
    (d) Santhanam Committee
    Ans. d

    7.The institution of Lokayukta was created for the first time by the state of:
    (a) Orissa     
    (b) Bihar
    (c) Pubjab
    (d) Maharashtra
    Ans. d

    8.The institution of Lokayukta was created first in Maharashtra in:
    (a) 1970     
    (b) 1972
    (c) 1973     
    (d) 1971
    Ans. d

    9. The correct statements about zero hour include:
    1. It is the first hour of every sitting in both the houses of Parliament.
    2. It is mentioned in the Rules of Business of the houses of Parliament.
    3. During this time, matters are raised without any prior notice.
    4. It is the time immediately following the Question Hour in both the houses of Parliament.
    5. It is an Indian innovation in parliamentary procedure since 1964.
    (a) 2,3 & 4     
    (b) 3&4
    (c) 1,2&5     
    (d) 2,3&5
    Ans. b

    10. The correct statements about calling attention notice are:
    1. It is a device of calling the attention of a minister to a matter of urgent public importance.
    2. Its main purpose is to seek an authoritative statement from the minister.
    3. It does not involve any censure against government.
    4. It is an Indian innovation in the parliamentary procedure since 1952.
    5. It is not mentioned in the Rules of Business and Procedure.
    (a) 1,2,3and4
    (c) 1,2,3and 5
    (b) 4 and 5
    (d) 1,2and3
    Ans. d

    Polity Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on