Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Indian Polity Set 9

19-SEP-2016 14:43

    There is no competitive exam in India which does not ask questions based on Indian polity. So to fulfill this requirement, we are giving a quiz of 10 questions to the serve the aspirants of IAS/PCS/SSC/Banking etc.

    1. Which of the following word is not written in the preamble of Indian constitution?

    (a) Bharat
    (b) India
    (c) Fraternity
    (d) Socialist
    Ans. a

    2. What is NOT the meaning of ‘Sovereign’ in the Indian constitution?
    (a) India is neither a dependent nor a dominion of any state.
    (b) It is free to conduct its affairs.
    (c) India has to take permission of United Nations before acquiring a foreign country or ceding a part of its territory in favour of other country.
    (d) India’s membership of UNO in no way constitutes a limitation on her sovereignty.
    Ans.  c

    3. Which of the following statement is not correct?
    (a) The word ‘Socialist’ is added in the Indian constitution by the 42nd amendment in 1978.
    (b) The constitution has a socialist content in the form of certain directive principles of state policy.
    (c) Indian constitution has the provision of state socialism.
    (d) Indian socialism is a blend of Marxism and Gandhism.
    Ans. a

    4. What is the actual mean of word ‘secular’ in the Indian constitution?
    (a) India will have just one religion in the whole country.
    (b) All the religions of the country will have the same status and support from the state.
    (c) Status and support from the state to the religions will be decided on the basis of their numbers of followers.
    (d) None of the above
    Ans. b

    5. The term ‘democratic’ is used in the Indian constitution means……
    (a) Political democracy only
    (b) Social democracy only
    (c) Economic democracy only
    (d) All of the above
    Ans. d

    6. In …………………….the head of the state comes enjoys a hereditary position.
    (a) Democracy
    (b) Republic
    (c) Monarchy
    (d) Socialism
    Ans. c

    7. Which of the following is related to the term ‘Republic’?
    (a) The head of the state is always elected directly or indirectly for a fixed period.
    (b)  Vesting of political sovereignty in the peoples.
    (c) Absence of any privilege class hence all the public offices are open for common men.
    (d) All of the above
    Ans. d

    8. Which of the following statement is not correct?
    (a) ‘Justice’ word in the preamble denotes the economic, social and political justice.
    (b) Justice can be ensured with the help of fundamental right and directive principles.
    (c) The idea of justice is taken from ‘French Revolution’.
    (d) B & c are incorrect
    Ans. c

    9. Find the incorrect statement?
    (a) The idea of ‘liberty’, equality and fraternity is taken from Russian revolution.
    (b) The liberty conceived by the preamble or fundamental rights is not absolute but qualified.
    (c)   The term ‘liberty’ means the absence of restraints on the activities of individuals
    (d) The term ‘liberty’ does not mean license to do what ones likes.
    Ans. a

    10. ‘Equality before the law’ is mentioned in the …………..
    (a) Article 15
    (b) Article 14
    (c) Article 16
    (d) Article 18
    Ans. b

    Indian Polity

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK