GK Questions and Answers on invasion of Mahmud Ghaznavi in India

Jun 13, 2017, 17:45 IST

After the death of King Harsha, the entire north India was disintegrated into many small states. No big and centralised empire was in existence and Muslim rulers took advantage of the faction and rivalry of small states. Mahmud Ghaznavi invaded India, between 1000 to 1027 AD and plundered enormous wealth and moved back with mass destructions of temples and other monuments of mass attraction. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on invasion of Mahmud Ghaznavi of India for the enhancement of general knowledge.

After the death of King Harsha, the entire north India was disintegrated into many small states. No big and centralised empire was in existence and Muslim rulers took advantage of the faction and rivalry of small states. Mahmud Ghaznavi invaded India, between 1000 to 1027 AD and plundered enormous wealth and moved back with mass destructions of temples and other monuments of mass attraction. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on invasion of Mahmud Ghaznavi of India for the enhancement of general knowledge.

Mahmud-Ghaznavi invasion in India

Source: 2.bp.blogspot.com

1. Who was the father of Mahmud Ghaznavi?

A. Subuktgin

B. Qadirbillah

C. Alberuni

D. None of the above

Ans: A

2. During Mahmud expedition of invasion, who got first defeat in Peshawar?

A. Rajyapal

B. Jaipal

C. Surajpal

D. Anandpal

Ans: B

3. Arrange the correct chronology of Mahmud invasion?

I. Invasion on Somnath

II. Invasion on Kalinjar

III. Invasion on Mathura & Kannauj

IV. Invasion of Thaneshwar

V. Battle with Anandpal

Code:

A.  IV, V, III, I, II

B. I, II, III, IV, V

C. V, IV, III, II, I

D. V, I, III, IV, II

Ans: C

GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

4.  Who was the ruler of Gujarat when Mahmud invaded the Somnath temple?

A.  Sukhpal

B.  AQueen

C.  Gand Chandel

D.  Bhimdev

Ans: D

5. Match the following

     (Events)                                                  (Date)

I. Invasion on Somnath                              a. 1025 AD

II. Invasion on Kalinjar                               b. 1021 AD

III. Invasion on Mathura & Kannauj              c. 1018-19 AD

IV. Invasion of Thaneshwar                         d. 1014 AD

V. Battle with Anandpal                                e. 1008 AD

Code:

       I    II     III    IV     V

A.   a    b     c      d       e

B.   e     d     c      b      a

C.   a     b     c      e      d

D.   c     d     b     e       a

Ans: A

6. Which invasion of Mahmud appreciated by Caliph and called Mahmud as Star of Islamic World?

A.  Invasion of Thaneshwar

B.  Invasion on Kalinjar

C.  Invasion on Mathura & Kannauj

D.  Invasion on Somnath

Ans: D

GK Questions with Answers on Revenue System under Delhi Sultanate

7. Which invasion of Mahmud made furious on Pratihara’s ruler Rajyapala?

A. Mahmud’s plundered and looting acts in the Kannauj

B. When Rajyapala surrenders to the Mahmud

C. When Chandel ruler attack Kalinjar

D.  When he gifted his state to the Mahmud

Ans: B

8.  Who was the ruler of Multan at the time of Mahmud invasion?

A. Bhimdev

B. Anandpal

C. Sukhpal

D. Rajaram

Ans: C

9.  Who had given Mahmud an investiture to rule as an independent ruler?

A. Subuktgin

B. Caliph of Baghdad named Qadirbillah

C. Ottoman Turk

D. Caliph of Arab named Al-hitmatdai

Ans: B

10. Who among the following ruler commit suicide after battle with Mahmud?

A. Bhimdev

B. Rajyapal

C. Jaipal

D. Sukhpal

Ans: C

In the above 10 GK Questions and Answers on invasion of Mahmud Ghaznavi of India will enhance general awareness of the reader’s about the incident of Mahmud invasion.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News