Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Ionic Compounds

17-JAN-2018 16:07

    The chemical bond formed by the transfer of electrons from one atom to another is called ionic bond. It is also known as electrovalent bond. And the compounds containing ionic bonds are called ionic compounds. Therefore, ionic compounds are made up of ions.

    What are Ionic Compounds
    Source: www.eweb.furman.edu.com
    Let us see one example between metal and a non-metal:  In the formation of an ionic bond metal atom donates one or more electrons to the non-metal atom. By losing electrons, metal forms a positively charged ion or cation. Similarly, by gaining en electron non-metal forms a negatively charged ion or anion. Also, we know that positive ions and negative ions attract one another. The strong force of attraction developed between the oppositely charged ions is known as ionic bond. In this article we will study about ionic compounds, its properties, examples in the form of questions and answers.
    1. The atomic number of four elements P, Q, R, S are 6, 8, 10 and 12 respectively. The two elements which can react to form ionic compounds are:
    A. P and S
    B. Q and R
    C. P and R
    D. Q and S
    Ans. D
    Q atom’s electronic configuration is 2,4,2 and S atom is 2,4,6. Therefore Q has 2 electrons in its outer most shell, so it will lose 2 electrons to S and both will attain inert gas configuration.
    2. Which of the following statement is true about ionic compounds?
    1. Ionic compounds conduct electricity when dissolved in water.
    2. Ionic compounds are not soluble in water.
    3. Ionic compounds are crystalline solids.
    Correct options are:
    A. Both 1 and 3
    B. Both 1 and 2
    C. Both 2 and 3
    D. All the three
    Ans. A
    Ionic compounds conduct electricity when dissolved in water or melted. They are soluble in water and are also crystalline solids.
    3.The solution of one of the following compounds will conduct electricity. This compound is:
    A. CCl4
    B. HCl
    C. CaCl2
    D. CH3Cl
    Ans. C
    CaCl2 form ionic bond and so will conduct electricity.
    4. Which of the following property is not of ionic compound?
    A. Solubility in water
    B. High melting and boiling points
    C. Electrical conductivity in solid state
    D. Electrical conductivity in molten state
    Ans. B
    Ionic compounds are soluble in water, conduct electricity in solid and molten state.
    5. Which of the following compounds is not ionic in nature?
    A. Lithium Chloride
    B. Ammonium Chloride
    C. Calcium Chloride
    D. Carbon tetrachloride
    Ans. D
    Except carbon tetrachloride all forms ionic bond.

    Do you know why Oil and Water does not mix together?
    6. Ionic compound are soluble in:
    A. Ether
    B. Alcohol
    C. Kerosene
    D. Water
    Ans. D
    Ionic compounds are soluble in water but insoluble in organic solvents like ether, acetone, alcohol, kerosene oil etc.
    7. What is an ionic bond?
    A. Ionic bond is formed by sharing of electrons between two atoms.
    B. It is a bond formed by the transfer of electrons from one atom to another.
    C. Both A and B are correct
    D. None of the above
    Ans. B
    Ionic bond is formed by the transfer of electrons from one atom to another.
    8. Name the ions present in Sodium Oxide compound?
    A. Sodium ions
    B. Oxide ions
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. C
    The ions present in Sodium Oxide compound are: Sodium ions and oxide ions.
    9. Which of the following are electrovalent compounds?
    A. Copper Sulphate
    B. Calcium Nitrate
    C. Magnesium Oxide
    D. All of the above
    Ans. D
    Electrovalent compound are ionic compounds and so all the options given in the question forms ionic bond.
    10. What is the electronic configuration of calcium ion (Ca2+)
    A. 2,8
    B. 2,8,2
    C. 2,8,4
    D. 2,8,8
    Ans. D
    The atomic number of calcium is 20 so its electronic configuration is 2,8,8,2 and so has 2 electrons in the outer most shell. Therefore to form calcium ion (Ca2+), calcium will lose 2 electrons and its configuration becomes 2,8,8.
    From the above article we have learnt what are ionic compounds, how they are formed, what are the properties of ionic compounds etc.

    Which acid is used to peel ginger skin and how it affects health?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK