Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Structure of an Atom

27-JUL-2017 17:55

    Atoms and molecules are the building blocks of matter. Various kinds of matter exist around us which are due to the different types of atoms and molecules present in them. Atoms are made up of three subatomic particles, electrons, protons and neutrons. At the centre of an atom proton and neutrons are present, whereas outside the nucleus electrons are present. There are various models or theories proposed by scientists about the structure of an atom. This article deals with these models of atoms and its characteristics.

    Atomic Structure Quiz
    Source: www. google.co.in
    1. In 1903 who had proposed the model of an atom, due to which electrons and protons were known to us?
    A. Dalton
    B. J.J. Thomson
    C. Rutherford
    D. Goldstein
    Ans. B
    2. Which model of an atom is similar to a Christmas pudding?

    A. Thomson’s model
    B. Rutherford model
    C. Dalton’s Model
    D. None of the above
    Ans. A
    3. The present concept of the structure of an atom is given by which scientist?

    A. Rutherford
    B. Goldstein
    C. Niels Bohr
    D. J.J. Thomson
    Ans. C

    What do you mean by Atomic Structure
    4. Name an atom in which the nucleus of that atom does not contain any neutrons?

    A. Oxygen
    B. Hydrogen
    C. Phosphorous
    D. Sodium
    Ans. B
    5. Which model does not able to explain the stability of an atom?

    A. Bohr’s Model
    B. Rutherford’s Model
    C. Thomson’s Model
    D. None of the above
    Ans. B
    6. According to Goldstein’s experiment, on passing high voltage electricity through gases at very low pressure resulted in the discovery of:

    A. Electron
    B. Proton
    C. Nucleus
    D. Neutron
    Ans. B
    7. Who had discovered electron?

    A. Niels Bohr
    B. E. Goldstein
    C. J.J.Thomson
    D. James Chadwick
    Ans. A

    What is Catalysis?
    8. In 1932 who had discovered neutron?

    A. J.J Thomson
    B. James Chadwick
    C. Goldstein
    D. Rutherford
    Ans. B
    9. Which model describes that there is no change in the energy of electrons as long as they keep revolving in the same energy level and atoms remains stable.

    A. Bohr’s Model
    B. Rutherford Model
    C. J.J Thomson Model
    D. None of the above
    Ans. A
    10. The correct electronic configuration of sodium is:

    A. 2,8,1
    B. 8,2,1
    C. 2,1,8
    D. 2,8,2
    Ans. A

    From the Quiz it is clear that atom is composed of protons, neutrons and electrons and there are different theories or models associated with the structure of atom, devised by various scientists.

    Formation of Substances

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on