Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Northern Mountainous Region of India

30-APR-2018 14:20
    GK Questions and Answers on the Northern Mountainous Region of India

    The Northern Mountain Ranges in India are the Himalayan Mountain Ranges. The Himalayas stand on the north of India. The Himalayas are the highest mountains in the world and extend west-east between the Indus and the Brahmaputra in an arcuate form.

    1. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

    Assertion (A): All rivers originating from the Himalayas are perennial.

    Reason (R): Himalayas receive much of their precipitation from South-Western monsoon.

    Code:

    A. Both (A) and (B) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

    B. Both (A) and (B) are true, and (R) is not the correct explanation of (A).

    C. (A) is true, but (R) is false.

    D. (A) is the false, but (R) is true.

    Ans: B

    Explanation: The Rivers that originate from the Himalayas are very long. These rivers are perennial as they derive their water from rainfall as well as snow melt. (A) and (R) both are true but (R) does not explain the (A) correctly.

    2. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:

    Assertion (A): Himalaya is a mountain range located in Asia, segregating the Tibetan Plateau from the Indian subcontinent.

    Reason (R): The Himalayan mountain range broadly includes the Hindu Kush, the Karakoram and other small mountain ranges that branch out from the Pamir Knot.

    Code:

    A. Both (A) and (B) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

    B. Both (A) and (B) are true, and (R) is not the correct explanation of (A).

    C. (A) is true, but (R) is false.

    D. (A) is the false, but (R) is true.

    Ans: A

    Explanation: The Himalayan mountain range is a mountain range located in Asia, segregating the Tibetan Plateau from the Indian subcontinent. The Himalayan mountain range broadly includes the Hindu Kush, the Karakoram and other small mountain ranges that branch out from the Pamir Knot. Himalayan rivers are famous all over the world for their scenic beauties and tourist attractions located on their banks. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following term is correctly used for the flat plain along the sub-Himalayan region in North India?

    A. Tarai

    B. Doon

    C. Khadar

    D. Bhabar

    Ans: D

    Explanation: Bhabar is the region south of the Lower Himalayas and the Shivalik Hills. It is the alluvial apron of sediments washed down from the Shivaliks along the northern edge of the Indo-Gangetic Plain. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Asia

    4. Shivalik Hills are part of which of the following?

    A. Aravali

    B. Western Ghats

    C. Himalaya

    D. Satpura

    Ans: C

    Explanation: The Shivalik Hills is a mountain range of the outer Himalayas. The hills consist of 6000 meters of layered rocks. They are known as the sub-Himalayas or the foothills and were formed by the erosion caused by the rise of the Himalayas. Hence, C is the correct option.

    5. The Nanda Devi is located in which of the following state?

    A. Himachal Pradesh

    B. Jammu & Kashmir

    C. Uttarakhand

    D. Uttar Pradesh

    Ans: C

    Explanation: Nanda Devi is a part of the Greater Himalayas, and is located in Chamoli district of Uttarakhand, between the Rishiganga valley on the west and the Goriganga valley on the east. Hence, C is the correct option.

    6. The Shivalik range was formed in which of the following period?

    A. Eozoic

    B. Pliocene

    C. Mesozoic

    D. Cenozoic

    Ans: B

    Explanation: The Shivalik Hills is a mountain range of the outer Himalayas. It was formed approximately 5-1.7 million years ago in Pliocene in Cenozoic period. Hence, B is the correct option.

    7. Which one of the only regions of the Shivaliks to preserve its flora and fauna?

    A. Doon

    B. Duar

    C. National Park

    D. Patli Dun

    Ans: D

    Explanation: The ‘Patli Dun’, forms part of the Corbett National Park, is one of the only regions of the Shivaliks to preserve its flora and fauna. The valleys are roofed with thick grasslands and the slopes have lush Sal forests. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geography of Europe

    8. Which of the following is not part of Himalayan Ranges?

    A. Pir Panjal Range (part of middle Himalayas)

    B. DhaulaDhar Range

    C. Zaskar Range

    D. Aravalli Range

    Ans: D

    Explanation: The Main Himalayan Ranges are Pir Panjal Range; DhaulaDhar Range; Zaskar Range; Ladakh Range; East Korakoram Range; Mahabharata range (middle Himalayas in Nepal). The Aravalli range is the oldest mountain range in India, running across Rajasthan to Haryana and Himalaya’s mountain range is younger than Aravalli Range. Hence, D is the correct option.

    9. Which of the following is not the loftiest mountain peak of the Himalayas Mountain?

    A. Kula Kangri

    B. Chomolhari

    C. Mt. Abu

    D. Manaslu

    Ans: C

    Explanation: Kula Kangri, Chomolhari and Manaslu are the loftiest mountain peak of the Himalayas Mountain. Mount Abu is a popular hill station in the Aravalli Range in Sirohi district of Rajasthan state in western India, near the border with Gujarat.

    10. What was the ancient name of Shivalik Hills?

    A. Manak Parbat

    B. Mahabharata Hills

    C. Shiva Parvat

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: Shivalik Hills is known as "Manak Parbat" in ancient times. The word "Shivalik" literally means ‘tresses of Lord Shiva’. Other spelling variations used include Shiwalik and Siwalik, originating from the Hindi and Nepali language. Other names include ‘Churia Hills’, ‘Chure Hills’ and ‘Margalla Hills’.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on