1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Rajasthani Style of Paintings

Mar 1, 2019 18:10 IST
    GK Questions and Answers on the Rajasthani Style of Paintings

    Indian paintings have their origin in our ancient past. The artists of the Indian painting are highly influence with religion, philosophy and faith. Rajasthani Style of Paintings has significant role in the expansion of the Indian art. One of the most innovative and significant example of Rajasthani art treasures is the world of miniature painting.

    1. Consider the following statement

    I. The Prakrit style of painting developed in the form of Rajasthani paintings.

    II. Krishna-Lila, Nayika-Bheda and Ragmala are associated with Rajasthani paintings.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Rajasthani Style of Paintings?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: The Rajasthani styles of paintings are inspired by the Bhakti movement of Medieval India and Hinduism, the Prakrit style developed in the form of Rajasthani paintings. The themes of paintings are always inclined to Hinduism and legends like Krishna-Lila, Ramayana, Bhagavata, Devi-Mahatmya and Ragamala. Hence, C is the correct option.

    2. Which of the following Rajasthani style of painting is basically a fusion of Mughal and regional style?

    A. Kishangarh Style

    B. Mewar Style

    C. Jodhpur Style

    D. Bikaner Style

    Ans: A

    Explanation: Kishangarh style of painting is basically a fusion of Mughal and regional style. The most common theme of this style consisted of the depiction of the love between Krishna and Radha. Hence, A is the correct option.

    3.  Which of the following Rajasthani style of painting is the best known for its Bani Thani paintings?

    A. Mewar Style

    B. Kishangarh Style

    C. Jodhpur Style

    D. Bikaner Style

    Ans: B

    Explanation: Kishangarh Style of Painting is best known for its Bani Thani paintings. Bani Thani refers to the Indian miniature painting which portrays a woman who is elegant and graceful. Hence, B is the correct option.

    4. Which of the following Rajasthani style of painting resembles the Chaurapanchsika style?

    A. Mewar Style

    B. Kishangarh Style

    C. Jodhpur Style

    D. Bikaner Style

    Ans: A

    Explanation: Mewar school of Rajasthani paintings are concentrated on its conservative style, trying to avoid the dominance of the Mughal. The flatness, bright colours, and several common motifs showed marked resemblance with the Chaurapanchasika style. Hence, A is the correct option.

    5. Match the following

         Set I

    a. Alwar Style

    b. Mewar Style

    c. Bikaner Style

    d. Kota Style

        Set II

    1. Raja Pratap Singh

    2. Manohar

    3. Ram Lal

    4. Jagat Singh

    Code:

          a   b   c   d

    A.  1   2   3   4

    B.  4   3   2   1

    C.  4   1   2   3

    D.  1   4   3   2

    Ans: A

    Explanation: The correct match is given below:

    Alwar Style-Raja Pratap Singh

    Mewar Style- Manohar

    Bikaner Style- Ram Lal

    Kota Style- Jagat Singh

    Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on India’s culture and customs

    6. Consider the following statement (s).

    I. It was founded by Prince Rao Bika in 1488.

    II. Bikaner style of paintings are different from other Rajasthani styles of painting because they are finer lines and a more reserved range of colours than what are typically present in Mughal artwork.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Bikaner style of paintings?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: The Bikaner style of painting is a Rajasthani style of Indian painting which was founded by Prince Rao Bika in 1488. The paintings are different from other Rajasthani styles of painting because they are finer lines and a more reserved range of colours than what are typically present in Mughal artwork. Hence, A is the correct option.

    7. Consider the following statement (s).

    I. Kota style painting is renowned for the portrayal of battles, hunting expeditions, marriages and other major political events.

    II. Kota style painting is characterized by a fondness for lush vegetation, dramatic night skies, a distinctive way of depicting water by light swirls against a dark background, and vivid movement.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Kota style of paintings?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    Explanation: The Kota school of painting is renowned for the portrayal of battles, hunting expeditions, marriages and other major political events. It was a blend of Muslim and Hindu style of painting. The paintings of this style portrayed the king, mounted on elephant during the hunt, and his followers amidst thick vegetation. Hence, A is the correct option.

    8. Consider the following statement (s).

    I. The paintings of Bundi style emphasized on hunting, court scenes, festivals, processions, life of nobles, lovers, animals, birds and scenes from Lord Krishna's life.

    II. Bundi style of painting is characterized by a fondness for lush vegetation, dramatic night skies, a distinctive way of depicting water by light swirls against a dark background, and vivid movement.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Bundi style of paintings?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans:  C

    Explanation: The theme of hunting, court scenes, festivals, processions, life of nobles, lovers, animals, birds and scenes from Lord Krishna's life are the main features of the Bundi style of paintings. It is characterized by a fondness for lush vegetation, dramatic night skies, a distinctive way of depicting water by light swirls against a dark background, and vivid movement. Hence, C is the correct option.

    9. Which of the following Rajasthani style of painting excelled in the depiction of Baramasa, Ramayana, votive images of gods and the scenes of harem life?

    A. Bundi Style

    B. Alwar Style

    C. Kota Style

    D. Jodhpur Style

    Ans: D

    Explanation:  Jodhpur style inherited the art tradition of prior Marwar, which Pali, its sub-centre, revived in early 17th century in its Ragamala paintings. It excelled in the depiction of Baramasa, Ramayana, votive images of gods and the scenes of harem life.  Hence, D is the correct option.

    10. Consider the following statement (s).

    I. Nihalchand was the famous artist of the Kishangarh Style.

    II. The paintings of the Kishangarh essentially depict Radha and Krishna as divine lovers.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Kishangarh Style?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Kishangarh style of painting is clearly distinguished by its individualistic facial type and its religious intensity. This style of painting depicts Radha and Krishna as divine lovers. Nihalchand is a famous artist of this style. Hence, C is the correct option.

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: School of Art

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below