GK Questions & Answers on Indian Geography Set XI

Jun 17, 2016, 11:41 IST

GK Questions & Answers on Indian Geography Set XI, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions  are made as per latest examination patterns UPSC, State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

GK Questions & Answers on Indian Geography Set XI, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions  are made as per latest examination patterns UPSC, State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

1. Who is known as father of green revolution in India?
A.    MS Swaminathan
B.    Vikram Sarabhai
C.    Somnath Desai
D.    S Radhakrishnan

Answer: A

2. In which year Indian Council of Agricultural Research institution was established in India?
A.    1919
B.    1929
C.    1939
D.    1949

Answer: B

3. What was Tinkathia system during British rule in India?
A.    To cultivate Indigo on 3/20th of land
B.    To cultivate Tea on 3/20th of land
C.    To cultivate Indigo on half of land
D.    None of the above

Answer: A

4. The scientific study of soil is known as?
A.    Soilology
B.    Pedology
C.    Soil Science
D.    Soil culture

Answer: B

5. Which is the largest cotton growing State in India?
A.    Gujarat
B.    Bihar
C.    Tamilnadu
D.    Karnataka

Answer: A

6. Which of the following is a not cash crop in India?
A.    Sugarcane
B.    Cashew
C.    Tobacco
D.    Wheat

Answer: D

7. The Minimum Support Price (MSP) for Food Grains was introduced in the year?
A.    1954
B.    1964
C.    1974
D.    1984

Answer: B

8. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution?
A.    First five year plan
B.    Second five year plan
C.    Third five year plan
D.    Fourth five year plan

Answer: C

9. National Horticulture Mission (NHM) promoted by Government of India was launched under which five-year plan?
A.    9th five-year plan
B.    10th five-year plan
C.    5th five-year plan
D.    6th five-year plan

Answer: B

10. The National Bamboo Mission was launched in 2006-07 is a completely?
A.    Centrally sponsored scheme
B.    State sponsored scheme
C.    Center and state funded scheme
D.    None of the above
Answer: A

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News