Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set I

12-SEP-2016 12:55

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set I consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following is the most abundant Green House Gas(GHG) in the earth’s atmosphere?

    A. Nitrogen Dioxide

    B. Carbon Dioxide

    C. Water Vapour

    D. Sulphur Dioxide

    Ans: C

    2. Which one of the following is not used for Ex-situ plant conservation?

    A. Seed banks

    B. Field gene banks

    C. Shifting cultivation

    D. Botanical Gardens

    Ans: C

    3. Which of the following represent maximum number of species among global biodiversity?

    A. Ferns

    B. Lichens

    C. Algae

    D. Fungi

    Ans: D

    4. Veld type grasslands are located at?

    A. South Africa

    B. South America

    C. Australia

    D. Britain

    Ans: A

    Natural Vegetation

    5. Which of the following areas in India are known as hotspot of biodiversity?

    A. Sunderbans Deltas

    B. Western Ghats

    C. Eastern Ghats

    D. Gangetic Plain

    Ans: B

    6. Which one of the following is not included under In-situ conservation?

    A. National Park

    B. Botanical Gardens

    C. Wild Life Sanctuary

    D. Biosphere Reserve

    Ans: B

    7. Which national park is famous for having Great Indian one Horned Rhino?

    A. Raja ji National Park

    B. Jim Corbet National Park

    C. Bandipur National Park

    D. Kajiranga National Park

    Ans: D

    Wild Life and National Parks

    8. Which of the following region is a native place of the species of Yak (ox) and the Bharal?

    A. Uttarakhand

    B. Himachal Pradesh

    C. Tamilnadu

    D. Ladakh

    Ans: D

    9. Which of the following is the natural habitat of the Indian lion?

    A. Gir forest

    B. Sunderban delta

    C. Okhla Park

    D. None of the above

    Ans: A

    10. In which of the following places Royal Bengal Tiger found?

    A. Gir forest

    B. Sunderban delta

    C. Godawari Delta

    D. Mahanadi Delta

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on