Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set III

22-SEP-2016 09:38

    GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set III consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. What kind of health problems are caused by air pollution?

    A. Cough

    B. Bronchitis

    C. Asthma

    D. All of the above

    Ans: D

    2. Gir forests in India are famous for which of the following animal species?

    A. Asiatic Lion

    B. Tigers

    C. Leopard

    D. Panda

    Ans: A

    3. The disposal of which of the following element used in thermometers is difficult in environment?

    A. Mercury

    B. Sodium

    C. Lithium

    D. Calcium

    Ans: A

    4. What is the common name of the endangered species 'Elephas Maximus'?

    A. Asian Elephant

    B. Deer

    C. Tigers

    D. Leopard

    Ans: A

    Basics of Environment and Ecology

    5. Which of the following National Park is famous for the 'One Horned Rhino' species?

    A. Dudhwa

    B. Kaziranga

    C. Kanha

    D. None of the above

    Ans: B

    6. Which group of substances are known to cause the rising concerns of Global Warming and Climate Change?

    A. Hydro Flouro Carbons

    B. Chloro Fluoro Carbons

    C. Chlorides of Calcium

    D. None of the above

    Ans: B

    7. The largest Mangrove Forests in India constitute about what percentage of the world's mangrove area?

    A. 10%

    B. 15%

    C. 20%

    D. 7%

    Ans: D

    Ecosystem

    8. Which State has the largest forest area in India?

    A. Madhya Pradesh

    B. Arunachal Pradesh

    C. Mizoram

    D. Uttar Pradesh

    Ans: A

    9. Montreal Protocol related to depletion of ozone layer was signed in which of the following year?

    A. 1970

    B. 1987

    C. 1999

    D. 1968

    Ans: B

    10. Which of the following is the cold desert of the world?

    A. Gobi Desert

    B. Thar Desert

    C. Sahara Desert

    D. None of the above

    Ans: A

    Wildlife and its Conservation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on