GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set II

22-DEC-2016 17:21

    GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set II in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations

    1. Which of the following rivers make the valley rich in alluvial soil and teak forests?

    A. Narmada and Tapti

    B. Narmada and Sabarmati

    C. Narmada and Godavari

    D. Narmada and Sone

    Ans: A

    2. Which Indian rivers are not seasonal or non-perennial?

    A. Luni and Narmada

    B. Sabarmati and Mahi

    C. Mahanadi and Godavari

    D. Yamuna and Burhi Gandak

    Ans: D

    3. Which river formed estuary?

    A. Krishna and Mahanadi

    B. Narmada and Tapi

    C. Krishna and kaveri

    D. Kaveri and Mahandi

    Ans: B

    4. Consider the following statement (s) is/are related to the delta

    I. It is triangular deposits made by the rivers at their mouth

    II. Ganga and Brahmaputra, Krishna, Kaveri and Mahanadi form delta.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Consider the following statement (s) is/are related to the estuary

    I. It is sharp edged mouth of rivers, devoid of any deposits

    II. It does not have fertile lands

    Which of the above statement (s) is/are not correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    List of Towns situated on the Banks of River

    6. Which statement (s) is/are related to the Watershed?

    A. Geographic area through which water flows across the land and drains into a common body of water, whether a stream, river, lake, or ocean

    B. Watershed boundary will more or less follow the highest ridgeline around the stream channels and meet at the bottom or lowest point of the land where water flows out of the watershed, the mouth of the waterway

    C. Both A & B

    D. An area of land where surface water from rain, melting snow, or ice converges to a single point at a lower elevation

    Ans: C

    7. Consider the following statement (s):

    I. The combined effects of climate and geology on the catchment topography yield an erosion pattern, which is characterized by a network of streams.

    II. Frequently observed stream patterns are as follows - Dendritic River Pattern; Rectangular River Pattern; Trellis River Pattern; Radial River Pattern etc.

    Which statement (s) is/are correct about stream or flowing river patterns?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Which of the following river pattern referred to rivers flowing through dome Mountains and volcanoes?

    A. Dendritic River Pattern

    B. Rectangular River Pattern

    C. Trellis River Pattern

    D. Radial River Pattern

    Ans: D

    9. Which of the following drainage pattern develops in folded topography; alternate layers of hard & soft rocks?

    A. Dendritic River Pattern

    B. Rectangular River Pattern

    C. Trellis River Pattern

    D. Radial River Pattern

    Ans: C

    10. Which statement (S) is/are correct about Watershed Divide?

    A. The line, which divides the surface runoff between two adjacent river basins, is called the topographic water divide, or the watershed divide.

    B. It marks the highest points between the basins, but isolated peaks within a basin may reach higher elevations than any point on the divide.

    C. Usually converses at the exit of the basin, where the waters join another water body viz.  River, lake, reservoir, estuary, wetland, or sea

    D. Both A & B

    Ans: D

    Drainage System of India

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK