Jagran Josh Logo

GK Quiz and Answer on Indian Polity Parliamentary System in India

15-MAY-2017 12:06

    Here is the quiz of 10 questions based on the Parliamentary System in India along with answers and explanation of the answers. We hope that this quiz will be useful for those aspirants who are preparing for exams like UPSC / PCS / SSC / CDS etc.

    1. “Parliamentary Government” is also known as....

    (A) Cabinet Government

    (B) Responsible Government

    (C) Westminster forms of government

    (D) All of the above

    Ans. D

    Explanation: The Parliamentary Government is also known as cabinet government or Responsible Government responsible and Westminster forms of government and is prevalent in Britain, Japan Canada, India and other countries.

     2. Which of the following characteristics is not related to Parliamentary Government?

    (A) Resolution of lower house

    (B) Collective liability

    (C) Leadership of the Prime Minister

    (D) Single Executive

    Ans. D

    Explanation: features of parliamentary system are: Dual Executive, majority party rule, collective responsibility, political homogeneity, double membership, leadership of Prime Minister, dissolution of lower and house fusion of power.

    3. Which of the following is not the merit of the Presidential System?

    (A) Permanent Government

    (B) Confirmation in policies

    (C) Limited Representation

    (D) Government by experts

    Ans. C

    Explanation: Features of presidential system are: single executive, non-responsibility, political homogeneity may not exist, domination of president, no dissolution power of lower house and separation of powers.

    4. Which of the following is a demerit of the Parliamentary System?

    (A) Compressed representation

    (B) Uncertainty of policies

    (C) Temporary Government

    (D) All of the above

    Ans. D

    Explanation: All of the above are demerits of the Parliamentary System.

    5. Which of the following statements is not correct?

    (A) According to the 42nd and the 44th amendment, it is compulsory for president to comply with the advice of the Council of Ministers.

    (B) Presidential System is based on double executive.

    (C) According to the Article 74 the Council of Ministers works under the leadership of the Prime Minister.

    (D) Article 74 and 75 provides parliamentary system in the center.

    Ans. B

    Explanation: Presidential System is based on single executive.

    6. Which of the following characteristics is not related to the Presidential System?

    (A) Governance of the Prime Minister

    (B) Single Executive

    (C) Single Membership

    (D) Dissolution of lower house is baned

    Ans. A

    Explanation: Presidential System is the Governance of the President.

    7. Which of the following characteristics is not related to the federal government?

    (A) Written Constitution

    (B) Flexible Constitution

    (C) Supremacy of the Constitution

    (D) Independent Judiciary

    Ans. B

    8. In the Federal Government................

    (A) All the powers and functions are vested in the Central Government and Regional Government.

    (B) All powers are divided into Central Government and Regional Government

    (C) Both A and B

    (D) None of the above

    Ans. B

    Explanation: Both A and B

    9. The Federal System in India is based on the model of which country?

    (A) Canada

    (B) UK

    (C) America

    (D) Japan

    Ans. A

    Explanation: The Federal System in India is adopted from the Canada.

    10. Which of the following statements is wrong?

    (A) Lok Sabha represents the people of India.

    (B) The Rajya Sabha represents the states.

    (C) There are only 98 topics in the center list at this time.

    (D) Rajya Sabha protects the state with unnecessary interference from the Center

    Ans. C

    Explanation: The Union List or List-I is a list of 101 items given in Seventh Schedule in the Constitution of India on which Parliament has exclusive power to legislate.

    For 500+polity Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on