GK Quiz on Environment & Ecology

07-JAN-2016 14:50

    Jagran Josh is providing you ten questions based on Environment & Ecology. It will help you in understanding the various types of questions on Environment & Ecology, because these questions are formed after the deep analysis of different topics of Environment & Ecology.

    1. What is the importance of rainwater harvesting?

    a) To reduce the consumption of groundwater, many people around the world are using rainwater harvesting systems.

    b) Process or technique of collecting, filtering, storing and using rainwater for irrigation and for various other purposes.

    c) Both I and II

    d) Neither I nor II

    2. Which of the following is/ are the in-situ method?

    I. Protection of habitat:

    II. National parks and sanctuaries-

    III. Biosphere Reserves-

    IV. Botanical gardens and zoos

    a) I, II, III, IV

    b) I, II, IV

    c) I, II and III

    d) Only IV

    3. Consider the following statement(s) regarding ‘Wildlife Protection Act (1972)’.

    I. Contains provisions for penalties or punishment to prevent poaching and illegal trade.

    II. The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

    Which is/ are correct statement(s)?

    a) Only I

    b) Only II

    c) Both I & II

    d) Neither I nor II

    4. Consider the following statement(s) regarding Biological Diversity Act, 2002.

    I. Act provides for setting up of a National Biodiversity Authority (NBA), State Biodiversity Boards (SBB) and Biodiversity Management Committees (BMC) in local bodies.

    II. to promote conservation and appropriate development of Biosphere Reserves

    Which is/ are correct statement(s)?

    a) Only I

    b) Only II

    c) Both I & II

    d) Neither I nor II

    5. Which is/are the correct statement related to Cryopreservation?

    I. Cryopreservation is the storage of material at ultra low temperature of liquid nitrogen (-1960C) and essentially involves suspension of all metabolic processes and activities.

    II. Cryopreservation has been successfully applied to meristems, zygotic and somatic embryos, pollen, protoplasts cells and suspension cultures of a number of plant species.

    a) Only I

    b) Only II

    c) Both I and II

    d) Neither I nor II

    6. Which one of the following state does have the Tropical deciduous forests?

    a) Jharkhand

    b) Western Rajasthan

    c) Madhya Pradesh

    d) Rajasthan.

    7.  What is the rank of India in the world in respect of plant diversity?

    a) 10th

    b) 12th

    c) 5th

    d) 6th

    8 Give an example of Biosphere Reserve of India.

    a) Sundarban

    b) Jim Corbett

    c) Gulf of Mannar

    d) Dachigam

    9. Where are ‘Sundari’ tree found?

    a) Western Ghats

    b) Eastern Ghats

    c) Sunderban

    d) Gulf of Khambhat

    10. Why thorn forests and scrubs have thick and small leaves?

    a) To maximise evaporation

    b) To minimise evaporation

    c) To reduce moisture

    d) To do nothing

    Queston Answer
    1. a
    2. c
    3. c
    4. a
    5. c
    6. a
    7. a
    8. c
    9. c
    10. b

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK