Search

GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on High courts Lokpal and Lokayuktas. Our team made these while considering the trends of past exams. So go through these questions and evaluate yourself.
Nov 23, 2018 15:20 IST
GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on High courts & Lokpal and Lokayuktas. Our team made these while considering the trends of past exams. So go through these questions and evaluate yourself.

1. Which one of the following is true about High courts?

A.  It has original and appellate jurisdiction

B.  It enjoys the power of judicial review

C.  It acts as the court of law

D.  All the above

Ans:  D

2. At present, how many high courts are there in India?

A.  25

B.  21

C.  28

D.  29

Ans:  B

3. Which one of the following article deals with the appointment of judges?

A.  Article 214

B.  Article 217

C.  Article 226

D.  Article 216

Ans:  B

4. High courts issue writs under article-.........

A.  220

B.  221

C.  213

D.  226

Ans:  D

5. The chief justice and other judges of the high courts are appointed by which one of the following?

A.  Prime minister

B.  Chief minister

C.  Governor

D.  President

Ans: D

GK Quiz on Elections for the Lok Sabha & Borrowed features of Indian Constitution

6. Which is the oldest known system designed for the redressal of citizen's grievance?

A.  Ombudsman System

B.  Lokpal

C.  Lokayukta

D.  None of the above

Ans:  A

7. Which was the first Indian state to establish the institution of Lokayukta?

A.  Bihar

B.  Uttar Pradesh

C.  Andhra Pradesh

D.  Maharashtra

Ans: D

8. When did The Lokpal and Lokayuktas Act, 2013 came into force?

A.  January 2013

B.  May 2013

C.  December 2013

D.  January 2013

Ans: A

9. Who appoints the Lokayukta and Upalokayukta?

A.  Governor of the state

B.  Chief Minister

C.  Speaker of Lok Sabha

D.  Judge of High Court

Ans: A

10. Which state's Lokayukta's office is considered to be the strongest in terms of power and scope?

A.  Bihar

B.  Karnataka

C.  Andhra Pradesh

D.  Maharashtra

Ans:  B

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance