Search

GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set II

GK Quiz section is a repository of ten Multiple Choice Questions on ‘Indian Geography: Physical Features Climate of India’ Set II that will help you to attune and equipped in different competitive examination.
Mar 5, 2019 15:53 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set II
GK Quiz on Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India’ Set II

GK Quiz section is a repository of 10 Multiple Type Question on ‘Indian Geography: Physical Features & Climate of India’ Set II that attune and equipped in different competitive examination.

1.Which of the following reason for  the tropical climate of India?

A. Seasonal influence of jet streams

B. Location of the Himalayas in its north

C. Over-powering influence of Indian Ocean

D. Country being a part of Asian landmass

Ans:  B

2. Which of the following region is famous for the  Asiatic wild Ass?

A. Rann of Kutch

B. Baghelkhand

C. Sunderbans

D. Shiwaliks

Ans: A

3.  Select the correct  order of The hill stations on the basis of heights.

A. Darjeeling, Srinagar, Leh, Simla

B. Srinagar, Darjeeling, Simla, Leh

C. Srinagar, Leh, Simla, Darjeeling

D. Simla, Srinagar, Leh, Darjeeling

Ans: B

4. Which of the following States has the longest coast line?

A. Goa

B. Gujarat

C. Andhra Pradesh

D. Kerala

Ans: B

5. Which of the following pairs mountain ranges and their location is not correctly matched?

A. Zaskar Range -Kashmir

B. Dhauladhar Range -Himachal Pradesh

C. Singalila Range -Arunachal Pradesh

D. Kumaon Range -Uttarakhand

Ans: C

GK Questions and Answers on Rivers of India

6. Which of the following himalyan mountain range  where the Kashmir Valley  lie?

A. Siwalik and Pir Panjal

B. Pir Panjal and Dhauladhar

C. Zaskar and Pir Panjal

D. Dhauladhar and Zaskar

Ans: C

7. Which of the following rivers do not discharge its water into the Bay of Bengal?

A. Mahanadi

B. Cauvery

C. Tapti

D. Godavari

Ans: C

8. Which of the following river systems form the delta? 

A. Godavari, Narmada, Mahanadi

B. Narmada, Kaveri, Mahanadi

C. Godavari, Kaveri, Mahanadi

D. Narmada, Krishna, Kaveri

Ans: C

9. Where is the Baglihar Hydro-power project located?

A. Beas

B. Chenab

C. Ravi

D. Satluj

Ans: B

10. Which of the following River system formed the River Padma?

A. Ganga and Brahmaputra

B. Kaveri and Mahanadi

C. Sutlej and Jhelum

D. Damodar and Hugli

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography