Static GK and Current Events Questions and Answers: 29 April 2021

Jagran Josh has come up with a series of Static GK and Current Events Questions and Answers series to help the students and aspirants of various competitive exams that would be held in the coming months.
Created On: Apr 29, 2021 16:09 IST
Modified On: Apr 29, 2021 16:11 IST
Static GK and Current Events Questions and Answers: 29 April 2021
Static GK and Current Events Questions and Answers: 29 April 2021

Take the following GK Quiz listed below based on current and static GK events. The questions would be helpful for the candidates of Government Job exams like UPSC, SSC, NDA/NA etc. 

1. Fourth Buddhist Council was presided by whom?

A. Sabakami
B. Mahakasyapa
C. Moggaliputta Tissa
D. Vasumitra
Ans. D
Explanation: It was convened in Kashmir. It was presided over by Vasumitra and Asvaghosha.

Read more about Buddhist Councils Here.

2. When was the EU Critical Maritime Route Wider Indian Ocean (CRIMARIO) launched?

A. 2010
B. 2012
C. 2015
D. 2018
Ans. C
Explanation: In 2015, the EU Critical Maritime Route Wider Indian Ocean (CRIMARIO) project was launched to improve maritime security and safety in the Wider Indian Ocean.

3. Which Article of the Indian Constitution is related to the Appointment of acting Chief Justice?

A. Article 220
B. Article 221
C. Article 222
D. Article 223
Ans. D
Explanation: Article 223 of the Indian Constitution reads the “Appointment of acting Chief Justice”.

Read in Detail about High Courts in India

4. Which of the following statements regarding Defence Industrial Corridors is/are correct?

1. It will catalyse indigenous production of defence and aerospace-related items.
2. It will help in reducing our reliance on imports and promoting exports of these items to other countries.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. C
Explanation: Along with promoting Make in India campaign, the Defence Industrial Corridors will catalyse indigenous production of defence and aerospace-related items, thereby reducing our reliance on imports and promoting exports of these items to other countries. 

What are Defence Corridors?

5. In the 93rd Academy Awards, who won 'Actor in a Leading Role'?

A. Daniel Kaluuya
B. Frances McDormand
C. Anthony Hopkins
D. Yuh-Jung Youn
Ans. C
Explanation: In the 93rd Academy Awards, Anthony Hopkins won 'Actor in a Leading Role'.

Academy Awards 2021: Highlights and the complete list of winners

6. When is International Dance Day observed?

A. 20 April
B. 29 April
C. 26 June
D. 30 August
Ans. B
Explanation: International Dance Day is observed on 29 April.

7. When was the International Dance Day created by the Dance Committee of the International Theatre Institute (ITI)?

A. 1980
B. 1982
C. 1990
D. 1994
Ans. B
Explanation: The Dance Committee of ITI founded International Dance Day in 1982 and decided to celebrate it every year on 29th April, the birthday of Jean-Georges Noverre, creator of modern ballet.

Static GK and Current Events Questions and Answers: 28th April 2021

8. How many nodal points are there in the Uttar Pradesh Defence Industrial Corridor?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Ans. D
Explanation: Uttar Pradesh Defence Industrial Corridor is being set up by the Uttar Pradesh Expressways Industrial Development Authority (UPEIDA). It consists of the following six nodal points: Agra, Aligarh, Chitrakoot, Jhansi, Kanpur and Lucknow.

9. Consider the following statements.

1. Henry Cavendish was the first to recognise that hydrogen gas was a discrete substance in 1790.
2. Hydrogen is also a versatile energy carrier.
Which of the following statement(s) given above is/are correct?
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. B
Explanation: Henry Cavendish was the first to recognise that hydrogen gas was a discrete substance in 1766-81 and it produces water when burned.

What is the difference between Green Hydrogen and Blue Hydrogen?

10. In which of the following places the bamboo-dwelling bat species are common?

1. Southern China
2. Vietnam
3. Myanmar
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D
Explanation: As per the researchers, the bamboo-dwelling bat species are common throughout Southern China, Vietnam, Thailand and Myanmar. However, Eudiscopus denticulus is rare and is found only in a few regions worldwide. 

Eudiscopus denticulus: All you need to know about India's first disk-footed bat reported in Meghalaya

Play daily Quiz based on static events and current events here

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    6 + 7 =
    Post

    Comments