Allahabad Bank PO Solved Question Paper 2010 (Reasoning Ability)

Aug 23, 2011, 18:12 IST

Bank Recruitment - Bank Exam Question Papers - Allahabad Bank PO Question Paper: This is the solved question paper of Reasoning Ability which was held for recruitment of Probationary Officers to Allahabad Bank in the year 2010

1. If 'R' denotes '÷'; T denotes '-'; 'M', denotes '+' and 'w' denotes' x' then- 27 T 15 R 3 W 4 M 6 =?

(a) 7                             

(b) 13

(c) -23                         

(d) 1

(e) None of these

Ans: (b)

2. In a-certain code WAVE is written as '5%3*' and WINS is written as '59@©'. How is SANE written in that code?

(a) ©9@*                

(b) *%©@

(c) ©@%*                

(d) ©%@*

(e) None of-these

Ans: (d)

3. Which of the following is the middle digit of the third highest among the five three-digit numbers given below? 368     931     472     715     647

(a) 6                              

(b) 3

(c) 7                              

(d) 1           

(e) 4

Ans: (e)

4. Among P, Q, Sand T each having a different height, Q is shorter than only T and S is shorter than P and R. Who among them is the shortest?

(a) R                             

(b) S

(c) P                             

(d) Data inadequate

(e) None of these

Ans: (b)

5. How many meaningful English word can be formed with the letters LBAE using each letter only once in each word?

(a) None              

(b) One

(c) Two              

(d) Three

(e) More than three

Ans: (c)

6. In a certain code BUILDER is written as JVCKSFE. How is SEALING written in that code?

(a) BTFKHOJ               

(b) JOHKDFT

(c) TFBKHOJ               

(d) BFTKJOH

(e) None of these

Ans: (e)

7. In row of forty children, R is eleven h from the right end there are fifteen children between R and M. What is Ms position form the left end of the row?

(a) Fourteenth            

(b) Fifteenth

(c) Thirteenth             

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Ans: (a)

8. In a certain code language how many are there is written as 'ka na ta da' and 'many are welcome here' is written as 'na pi ni ka'. How is 'how' written in that code language?

(a) ta                           

(b) da

(c) ta or da                  

(d) Date inadequate

(e) None of these

Ans: (c)

9. If the positions of the first and the fifth digits of the number 8359 1427 are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on then which of the following will be the second digit from the right and after the rearrangement?

(a) 5                           

(b) 3

(c) 9                           

(d) 2

(e) More than these

Ans: (a)

10. How many such pairs of letters are there in the word ADJUSTING each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

(a) None              

(b) One

(c) Two              

(d) Three

(e) More than three

Ans: (d)

Directions (11-15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

B M % R 3 J @ K © D F 6 9 W 4

* N E P 2 S A Y 5 I Q Z # 7 U  G

11. Which of the following is the sixth to the left of the twentieth from the left of the above arrangement?

(a) J                            

(b) Q

(c) W                          

(d) E  

(e) None of these

Ans: (c)

12. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?

(a) None              

(b) One

(c) Two              

(d) Three

(e) More than three

Ans: (b)

13. If all the symbols and all the vowels are dropped from the above arrangement, which of the following will be twelfth from the right end?

(a) 9                            

(b) 6  

(c) P                            

(d) Y

(e) More than three

Ans: (a)

14. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a letter?

(a) None              

(b) One

(c) Two              

(d) Three

(e) More than three

Ans: (d)

15. What should come in the place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement MRJ ©F9 *E2?

(a) Y 5 1                      

(b) Y 1 Q

(c) A 5 Q                     

(d) Y 1 Z

(e) None of these

Ans: (d)

Directions (16-20): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered 1. 11. 111 and IV You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

16. Statements:

Some pencils are windows.
     
All windows are roads.

Some roads are cups.

All cups are chins

Conclusions:

I. Some chains are pencils.

II. Some cups are pencils.

III. Some chains are windows.

IV. Some roads are pencils.

(a) None follows         (b) Only II follows                                             

(c) Only IV follows      (d) Only III an IV follow

(e) Only III follows

Ans: (c)


17. Statements:

Some beds are mirrous.

Some mirrors are dolls.

Some dolls are cheques.

Some cheques are pins.

Conclusions:

I. Some pins are dolls.

II. Some cheques are beds.

III. Some cheques are mirrors.

IV. Some dolls are beds.

(a) None follows         (b) Only I follows
 
(c) Only III follows     (d) Only III follows

(e) Only IV follows

Ans: (a)


18. Statements:

All chocolates are holders.

No holder is lamp.

Some lamps are desks.

All desks are pens.

Conclusions:

I. Some pens are holders.

II. Some desks are lamps.

III. No pen is holders.

IV. Some pens are chocolates

(a) Only I follows       (b) Only II follows

(c) Only III follows     (d) Only either I or III follows

(e) Only either I or III and II follows

Ans: (e)

19. Statements:

All glasses are rooms

Some rcoms are planes.

All planes are ducks.

Some ducks are lanterns.

Conclusions:

I. Some lanterns are planes.

II. Some ducks are rooms.

Ill. Some rooms are glasses.

IV Some ducks are glasses.

(a) Only I and II follow               (b) Only II and III follow

(c) Only I, II and III follow          (d) All I, II, III and IV follows

(e) None of these

Ans: (b)

20. Statements:

Some chair are tents.

Some tents are jugs.

All jugs are glasses.

All glasses are pots.

Conclusions:

I. Some pots are tents.

II. Some pots are chairs.

III. Some glasses are chairs.

IV Some glasses are tents.

(a) Only I and II follow               (b) Only II and III follow

(c) Only I and III follow              (d) Only I and IV follow

(e) None of these

Ans: (d)

Directions (21-25): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (a), (b), (c), and (d). You have to find out which 0/combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer.If non combinations correctly represents the group of letters, mark (e) i.e 'None of these' as your answer.

(DRAW TABLE)

Conditions:

(i) If the first letters is a consonant and the fouth letter is a vowel both are to be coded as the code for the vowel.

(ii) I f the second letter is a vowel and the last letter is a consonant both are to be coded as δ

(iii) If both the first and the last letters are consonants both.

Their codes are to be interchanged.

21. MBUVWE

(a) #*©#52                   (b) 7*©#52

(c) #©*752                    (d) #δ©75δ

(e) None of these

Ans: (c)

22. AJBMFU

(a) 49*48©                   (b) #9*#8©

(c) 49*#8©                   (d) ©9*#84

(e) None of these

Ans: (c)

23. AEIMVH

(a) 42@#7$                 (b) 42@47$

(c) #2@47$                 (d) 4δ@#7δ

(e) None of these

Ans: (d)

24.THAFIQ

(a) 3$48@3                 (b) 1$48@ 3

(c) 1$48@ I                 (d) 3$48@ 1

(c) None of these

Ans: (b)

25.WMEIJU

(a) @#2@9©              (b) 5#2@9©

(c) @#259©                (d) 5#259©

(e) None of these

Ans: (a)

Directions (26- 30): In the following questions, the symblos @, ©, % $ and *are used with the following meanings as illustrated below:

'P © Q', means 'P is not greater than Q',

'P *Q' means 'P is not smaller than Q',

'P % Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q',

'P $ Q' means 'P is neither samller than nor equal to Q'.

'P @ Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q',

In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true?

26. Statements:

J $ D, D © K, K % R

Conclusions:

I. R $ J

II.R $ D

III.K$J

(a) None is true            (b) Only I is true

(c) Only II is true          (d) Only III is true

(e) Only II and III are true

Ans: (c)

27. Statements:

M * K, K @ R, R % N

Conclusions:

I. R % M

II.R@ M

III.N $ K

(a) Only I is true      (b) Only II is true

(c) Only III is true    (d) Only either I or II is true

(e) Only Only either I or II and III are true

Ans: (e)

28. Statements:

B % H, H $ J,      J * M

Conclusions:

I.   B % J

II. M % B

III.H $ M

(a) None is true       (b) Only I is true

(c) Only II is true     (d) Only III is true

(e) Only II and III are true

Ans: (d)

29. Statements:

Z © K, K % E, E @ R

Conclusions:

I. R $ K

II. Z % E

III. R $ Z

(a) Only I is true                       (b) Only I and II are true

(c) Only I and III are true          (d) Only II and III are true

(e) All I, II and III are ture

Ans: (e)

30. Statements:

W @ M, M © R, R $ F

Conclusions:

I. F % M

II. R * W

III.W % Z

(a) None is true                 (b) Only I is are true

(c) Only Il is true               (d) Only III is true

(e) Only I and II are true

Ans: (c)

Directions (31-35): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.

Input        :   17 put show on 39 27 85 gold

Step I       :   show 17 put on 39 27 85 gold

Step II      :  show 85 17 put on 39 27 gold

Step III     :  show 85 put 17 on 39 27 gold

Step IV      :  show 85 put 39 17 on 27 gold

Step V       :   show 85 put 39 on 17 27 gold

Step VI      :  show 85 put 39 on 27 17 gold

Step VII     :  show 85 put 39 on 27 gold 17 and step VII is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

31. Input: glass full 15 37 water now 85 67 Which of the following will be step VI of the above input?

(a) water 85 now 67 full glass 1537

(b) water 85 now 67 glass full 1537

(c) water 85 now 67 glass 37 full 15

(d) There will be no such step

(e) None of these

Ans: (d)

32. Step II of an input is :

ultra 73 12 16 mail sort 39 kite Which of the following steps will be the last but one?

(a) VIII                        (b) IX

(c) VB                          (d) VI

(e) None of these

Ans: (d)

33. Step I II of an input is :

win 75 voice 15 39 store gap 26 Which of the following is definitely the input?

(a) voice 15 win 75 39 store gap 26

(b) voice win 75 15 39 store gap 26

(c) 1575 win voice store gap 26

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Ans: (d)

34. Step II of an input is :

tube 83 49 34 garden flower rat 56 How many more steps will be required to complete the rearrangement?

(a) Four                   (b) Five

(c) Six                     (d) Three

(e) None of these

Ans: (a)

35. Input:

hunt for 9437 good 29 48 book How many steps will be required to complete the rearrangement?

(a) Four                   (b) Five

(c) Six                     (d) Seven

(e) None of these

Ans: (a)

Directions (36-40): Study the following information carefully and answer the questions given below: A, B, C, 0, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. B is second to the right of D who is third to the right of F. C is second to the left of A who is second to the left of F. G is third to the right of E.

36. In which of the following combinations is the first person sitting between the second and the third persons?

(a) GCD           (b) FGH

(c) EFH            (d) ABE

(e) None of these

Ans: (d)

37. Who is third to the right of H?

(a) G               (b) D

(c) C               (d) Data inadequate

(e) None of these

Ans: (c)

38. Who is sitting to the immediate right of A?

(a) B               (b) E

(c) F                (d) Data inadequate

(e) None of these

Ans: (b)

39. What is H's position with respect to B?

(a) Fifth to the right     (b) Third to the left

(c) Fifth to the left       (d) Third to the right

(e) Fourth to the left

Ans: (e)

40. Who is sitting to the immediate left of G?

(a) H                         (b) F

(c) D                          (d) Data inadequate

(e) None of these

Ans: (a)

Directions (41-50): Study the following information carefully and answer the questions given below: Following are the conditions for selecting Chief Manager-Marketing in an organisation: The candidate must-

(i) be at least 35 years old as on 01.02.2010. 

(ii) have secured at least 55 percent marks in graduation.

(iii) have secured at least 60 percent marks in post graduate degree/diploma in Marketing Management.

(iv) have post qualification work experience of at least ten years in the marketing division of an organisation.

(v) have secured at least 50 percent marks in the selection process. In the case of a candidate who satisfies all the above conditions EXCEPT-

(A) at (iv) above but has post qualification work experience of atleast six years as Manager-Marketing, the case is to be referred to Head-Marketing Division.

(B) at (ii) above but has secured at least 65 percent marks in post graduate degree/diploma in Marketing Management. the case is to be referred to GM-Marketing.

In each question below are given the details of one candidate You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and sub-condition given above and mark the number of that course of action as you answer. You are not to assume any-thing other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01.02.2010.

Mark answer (a) if the candidate is to be selected.

Mark answer (b) if the case is to be referred to Head Marketing Divisions.

Mark answer (c) if the case is to be referred to GM-Marketing

Mark answer (d) if the candidate is not be selected.

Mark answer (e) if the data provided are inadequate to take a decision.     .

41. Arnab Behera has secured 65 percent marks in P.G. degree in Marketing Management and 58 percent marks in graduation He has been working in the marketing division of a1 organisation for the past eleven years after completing his post graduate degree. He has secured 55 percent marks in the selection process. He was born on 8th July 1970.

Ans: (a)

42. Neeta Ghosal was born on 4th May 1974. She has been working in the Marketing division of an organisation for the past twelve years after completing her post graduate diploma in Marketing Management with 70 percent marks. She has obtained 60 percent marks in graduation and 50 percent marks in the selection process.

Ans: (a) 

43. Sudesh Sarkar was born on 15th June 1974. He has secured 55 percent marks in the selection process and 50 percent marks in graduation. He has been working in the Marketing Division of an organisation or t re past twelve years after completing his post graduate degree in Marketing Management with 75 percent marks. 

Ans: (c)

44. Sudha Naik was born on 14th April 1973. She has been working for in the Marketing Division of an organisation for the past fourteen years after completing her post graduate diploma in Marketing Management with 70 percent marks. She has secured 50 percent marks in the selection process and 52 percent marks in graduation.

Ans: (c)

45. Sunita Jaiswal was born on 5th July 1976. She has secured 55 percent marks in graduation and 58 percent marks in the selection process. She has been working in the Marketing Division of an organisation for the past ten years after ten year, completing post graduate degree in Marketing Management with 57 percent marks.

Ans: (d)

46. Nayan Dastur was born on 8th October 1968. He has secured 55 percent marks in both graduation and the selection process. He has been working in the Marketing Division of an organisation for the past ten years after completing post graduate diploma in Marketing Management with 65 percent marks.

Ans: (a)

47. Sunil Kamath has secured 58 percent marks in graduation. He was born on 24 th May 1974. He has been working in the Marketing division of an organisation for the past seven years as Manager Marketing after completing post graduate degree in Marketing Management with 65 percent marks. He has secured 50 percent marks in the selection process.

Ans: (b)

48. Md. Yusuf was born on 29th January 1975. He has secured 55 percent marks in graduation and 52 percent marks in the selection process. He has also secured 68 percent marks in post graduate diploma in Marketing Management. He has been working for the past twelve years in the Marketing Division of an organisation.

Ans: (a)

49. Navind Ghosh was born on 12th December 1973. He has been working in the Marketing Division of an organisation for the past ten years after completing his post graduate degree in degree in Marketing Management with 63 percent marks. He has secured 54 percent marks in graduation and 45 percent marks in the selection process.

Ans: (d)

50. Avinash Sargota has been working for the past eight years out of which for six years as Manager Marketing in an organisation after completing his post graduate degree in Marketing Management with 62 percent marks. He has secured 58 percent marks in graduation and. 52 percent marks in the selection process. He was born on 14th February 1972.

Ans: (b)

Directions (51-55): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement follow-up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything III the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow (s) for pursing

Give answer (a) if only course of action I follow.

Give answer (b) if only course of action II follows.

Give answer (c) if either course of action I or II follows.

Give answer (d) if neither course of action I nor II follows.

Give answer (e) if both courses of action I and II follow.

51. Statement :

Many pilgrims died in a stampede while boarding a private ferry to the holy place on the first day of the ten day long festival.

Courses of action:

I. The Government should immediately cancel the licenses of all the private ferry operators with immediate effect.

II. The Government should deploy an adequate number of its personnel to guide pilgrims on their journey to the holy place.

Ans: (b)

52. Statement:

Some students of the local college were caught travelling in the train without purchasing valid tickets.

Courses of action:

I. The parents of these students should be informed about the incident and requested to counsel their wards.

II. These students should be put behind bars for travelling without bonafide credentials.

Ans: (a)

53. Statement:

A large part of the locality was flooded as the main pipe supplying drinking water burst while the workers of a utility company were laying cables in the area.

Courses of action:

I. The civic authority should immediately arrange to repair the damage and stop loss of water.

II. The civic authority should seek an explanation and compensation from the utility company for the damage caused by them.

Ans: (e)

54. Statement:

Millions of pilgrims are expected to take a dip in the Ganges at the holy place during the next fort-night.

Courses of action:

I. The Government should restrict the number of pilgrims who can take dip each day during the fortnight.

II. The Government should deploy an adequate number of security personnel to maintain law and order during the next fortnight at the holy place.

Ans: (b)

55. Statement:

The rate of inflation has reached its highest in last twenty years and there is no sign of it softening in the coming months.

Courses of action:

I. Government should initiate steps like reducing Government taxes on essential commodities with immediate effect.

II. Farmers should be asked by the Governtment to sell their produce at lower prices.

Ans: (e)

Directions (56-60): Below is given a passage followed several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer (a) if the inference is 'definitely true', i.e. properly follows from the statement of facts given.

Mark answer (b) if the inference is 'probably true' thou not 'definitely true' in the light of the facts given.

Mark answer (c) if the 'data are inadequate', i.e. from facts given you cannot say whether the inference is likely to true or false.

Mark answer (d) if the inference is 'probably false' though not 'definitely false' in the light of the facts given.

Mark answer (e) if the inference is 'definitely false', i.e. ‘it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

There has been considerable debate in India regarding the privatisation of higher education. In this debate, there is generally an implicit assumption that privatisation is essentially the same as corporatisation i.e. private investment comes due to the potential of returns. In the higher education field, privatisation and corporatisation are actually quite different. Privatisation if regarding who controls the educational institute and the role of government in the management and funding of the institute, while, corporatisation is about making profits. In India, there is no doubt that private not-for-profit universities need to be encouraged to increase education opportunities and the fact that there is no other alternative as the government simply cannot create enough public universities to satisfy the demand. However, guideline for private not-for-profit universities should be made clear, simple and transparent to ensure that they are truly not for profit an offer a level playing field to all those who might want to set u a private university.

56. Privatisation of higher education has yet to take proper shape in India.

Ans: (e)

57. Expansion of higher education opportunities in India is needed to meet the increasing demand.

Ans: (a)

58. Corporatisation of higher education has benefited the students in the developed countries.

Ans: (c)

59. Privatisation of higher education will lead to commercialisation of education in India.

Ans: (e)

60. India does not have any extent guidelines for setting up higher educational institutions by private entities.

Ans: (e)

Directions (61-65): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give answer (a) if only assumption I is implicit.

Give answer (b) if only assumption II is implicit.

Give answer (c) if either assumption I or II is implicit.

Give answer (d) if neither assumption I nor II is implicit.

Give answer (e) if both assumption I and II are implicit.

61. Statement:

The driver of the huge truck pulled the emergency brakes to avoid hitting the auto rickshaw which suddenly came in front of the truck.

Assumptions:

I. The auto rickshaw driver may be able to steer his vehicle away from the oncoming truck.

II. The truck driver may be able to stop the truck before it hits the auto rickshaw.

Ans: (b)

62. Statement:

The doctor warned the patient against any further consumption of alcohol if he desired to get cured from the ailment and live a longer life.

Assumptions:

I. The patient may follow the doctor's advice and stop consuming alcohol.

II. The doctor may be able to cure the patient from the ailment if the patient stops consuming alcohol.

Ans: (e)

63. Statement:

The Chairman of the company urged all the employees to refrain, from making long personal calls during working hours in order to boost productivity.

Assumptions:

I. Majority of the employees may respond positively to the Chairman's appeal.

II. Most of the employees may continue to make long personal calls during working hours.

Ans: (a)

64. Statement:

The local cultural club decided to organise a musical event to raise money for the construction of the club building.

Assumptions:

I. The local residents may not allow the club to organise the musical event in the locality.

II. The money collected by organising the musical event may be substantial enough for the club to start construction.

Ans: (b)

65. Statement:

The traffic police department has put up huge notice boards at all the major junctions of the city warning drivers to refrain from using cell phones while driving or else their licences will be impounded.

Assumptions:

I. The drivers of the vehicles may ignore the warning a continue using cell phones while driving.

II. The traffic police department may be able to nab most of the offenders and impound their licences.

Ans: (b)

Directions (66-75): In each of the question given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued?

(Q.66 to Q.75 Drawing)

(Answer: 66 to 75)

66. (a)

67. (b)

68. (a)

69. (d)

70. (e)

71. (c)

72. (b)

73. (d)

74. (c)

75. (e)

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News