1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Ancient History Quiz for IAS Preparation - Vedic Civilisation III

Oct 20, 2016 16:08 IST

    As per the recent trend of asking questions in IAS Prelims Exam, here, we have provided Ancient History quiz. The questions have been developed from most preferred old NCERT book which are quite useful for IAS Preparation.

    1. Consider the following statements regarding the literary creation of Vedic period:
    I. The Vedas formed the earliest segment of Vedic literature and amongst the Vedas, RigVeda is the oldest.
    II. The Brahmanas are prose texts which contain details about the meaning of Vedic hymns, their applications, stories of their origins, etc.
    III. The Aranyakas embody philosophical meditations of the hermits and ascetics on soul, god, world etc.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Vedas are collection of hymns, prayers, charms, litanies and sacrificial formulae. The Vedas formed the earliest segment of Vedic literature and amongst the Vedas, Rig Veda is the oldest.

    The Brahmanas are prose texts which contain details about the meaning of Vedic hymns, their applications, stories of their origins, etc. The Aranyakas embody philosophical meditations of the hermits and ascetics on soul, god, world etc.

    These are partly included in the Brahmanas or attached there to, and partly exist as separate works. They embody philosophical meditations of the hermits and ascetics on soul, god, world etc. The Brahmanas, the Aranyakas and the Upanishads are attached to one or the other of the four Vedas.

    Ancient History Quiz for IAS Preparation - Vedic Civilisation II

    2. In which of the following Vedic Literature have mention of 21 rivers?
    a. Boghaz-Koi
    b. Nadisukta
    c. Avesta
    d. Samveda

    Answer: b

    Explanation:

    From the names of rivers, mountains and regions mentioned in Rig Veda we have a clear idea of the geographical area in which Rig Vedic people, who called themselves Aryans, lived. The Nadisukta hymn of the Rig Veda mentions 21 rivers which include the Ganga in the east and the Kubha (Kabul) in the west. All rivers like the Yamuna, Saraswati, Sutlej, Ravi, Jhelum and Indus located between the Ganga and Kabul rivers are mentioned not arbitrarily but serially beginning from the east i.e. Ganga to the west i.e. Kubha.

    3. In Vedic literature the term Parushani was used for which of the following river?
    a. Ganga
    b. Yamuna
    c. Ravi
    d. Jhelum

    Answer: c

    Explanation:


    The territory known to Vedic people was divided into a number of states-republics and monarchical. The battle of ten kings, gives names of ten kings who participated in a war against Sudas who was Bharata king of Tritsus family. The ten kings were of the states of Purus, Yadus, Turvasas, Anus and Druhyus along with five others viz Alinas, Pakhtas, Bhalanas, Sibis and Vishanins. The battle was fought on the bank of one of the rivers which is mentioned as Parushani in which Sudas emerged victorious. The term Parushani was used for the river Ravi.

    4. Which of the following term was used to mention envoys, one of the royal officials during Vedic period?

    a. Dutas
    b. Purohita
    c. Senani
    d. Spas

    Answer: a

    Explanation:

    Among the important royal officials, were the purohita (chief priest and minister), senani (army chief) and gramini (head of village). We hear also of dutas (envoys) and spies (spas).

    There must have been many others, who are not mentioned in the literature.

    5. Consider the following statements regarding popular assemblies called sabha and samiti which were give great prominence in Rig Veda:
    I. Most probably the samiti, which mainly dealt with policy decisions and political business, included common people.
    II. The samiti, which mainly dealt with policy decisions and political business, included common people while the sabha, less political in character, was a more select body of the Elders or Nobles.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:


    Great prominence is given in the Rig Veda to two popular assemblies called sabha and samiti which seem to have formed an essential feature of the government. We possess no definite information about the composition of the either, or the distinction between the two. Most probably the samiti, which mainly dealt with policy decisions and political business, included common people while the sabha, less political in character, was a more select body of the Elders or Nobles.

    It was through these two assemblies that the will of the people on important matters of the rashtra was expressed.

    6. Consider the following statements regarding food and drinks of Vedic period:
    I. Milk and its products like curd, butter and ghee formed an important part of the diet.
    II. There is also mention grain cooked with milk' (kshira-pakamodanam) in the Vedic literature.
    III. Not only were fish, birds, wild animals like boar, antelopes, and buffalo (gawl, etc. eaten but on ceremonial occasions the meat of animals which were sacrificed, such as sheep, goat and buffalo etc. was also eaten.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    Milk and its products like curd, butter and ghee formed an important part of the diet. There is also mention grain cooked with milk' (kshira-pakamodanam). Bread (chapati) of wheat and barley was eaten mixed with ghee.

    Not only were fish, birds, wild animals like boar, antelopes, and buffalo (gaur, etc. eaten but on ceremonial occasions the meat of animals which were sacrificed, such as sheep, goat and buffalo etc. was also eaten.

    7. Which of the following terms was used for alcoholic drinks of the Vedic period?
    a. Sura
    b. Soma
    c. Gaur
    d. Both a and b

    Answer: d

    Explanation:


    Alcoholic drinks, sura and soma were also consumed, though their consumption has been condemned because of its intoxicating effect, which sometimes gave rise to broils in the Sabha.

    8. Consider the following statements regarding the economic life of people of Vedic period:
    I. The economic life of the Rig Vedic people cantered on agriculture, cattle rearing and trade and commerce.
    II. Oxen were used for ploughing and drawing carts and horses for drawing the chariots.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:


    The economic life of the Rig Vedic people cantered on agriculture, cattle rearing and trade and commerce. Oxen were used for ploughing and drawing carts and horses for drawing the chariots. Other domestic animals were cows, sheep, goats, asses, dogs, buffalos etc.

    The Rig Veda attached great importance to agriculture. The plough was drawn by the oxen at times in teams of six, eight or even twelve. The grains were harvested with sickles.

    9. In Rig Veda, the grains collectively called as:
    a. Yava
    b. Dhanya
    c. Both a and b
    d. Ayas

    Answer: c

    Explanation:


    The Rig Veda attached great importance to agriculture. The plough was drawn by the oxen at times in teams of six, eight or even twelve. The grains were harvested with sickles. The manure was also used.

    From various references in the Rig Veda it appears that irrigation was also practised; excess of rains and drought is mentioned as damaging the crops. The grains are collectively called Yava and Dhanya. The later Vedic texts mention ten cultivated kinds of grains.

    10. The Rig Veda refers to hundreds of cities, towns and forts, which are broad and wide, full of kine of 100 pillars built of stone and to autumnal forts as refuge against inundations. Which of the following term was used for full of kine?
    a. Prithivi
    b. Gomati
    c. Urvi
    d. Saradi

    Answer: b

    Explanation:


    The Rig Veda refers to hundreds of cities, towns and forts, which are broad (prithvi) and wide (urvi), full of kine (gomati), of 100 pillars (satabhuji) built of stone (asmamayi), and to autumnal (saradi) forts as refuge against inundations. Indra is known as Purandara "Lord of cities". The Rig Veda also mentions of business and mercantile people to whom it calls vanik and panis respectively and refers to the Vedic people such as Turvasa and Yadu, as hailing from the sea.

    Click here for complete History Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF