1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Ancient History Quiz for IAS Preparation - Vedic Civilisation II

Oct 13, 2016 17:59 IST

    In IAS Prelims Exam, the subject History plays an important role. Every year, the IAS aspirant finds surprising questions from the History section in IAS Prelims Exam. The IAS aspirants must adopt the strategies during their IAS Preparation so, that no question could be unanswered specifically from the respective three sections of History. Here, we have provided important Ancient History Quiz developed from Old NCERT book for IAS Prelims Exam.

    1.    Consider the following statements regarding the economic life of Rig Vedic people:
    I.    The economic life of the Rig Vedic people cantered around agriculture, cattle rearing and trade and commerce.
    II.    Oxen were used for ploughing and drawing carts and horses for drawing the chariots.
    III.    From various references in the Rig Veda it appears that irrigation was also practised; excess of rains and drought is mentioned as damaging the crops.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The economic life of the Rig Vedic people cantered around agriculture, cattle rearing and trade and commerce. Oxen were used for ploughing and drawing carts and horses for drawing the chariots. Other domestic animals were cows, sheep, goats, asses, dogs, buffalos etc. The Rig Veda attached great importance to agriculture. The plough was drawn by the oxen at times in teams of six, eight or even twelve.

    The grains were harvested with sickles. The manure was also used. From various references in the Rig Veda it appears that irrigation was also practised; excess of rains and drought is mentioned as damaging the crops. The grains are collectively called Yava and Dhanya. The later Vedic texts mention ten cultivated kinds of grains.

    Ancient History NCERT Quiz for IAS Prelim: The Vedic Civilisation

    2.    Consider the following statements regarding the occupation of Rig Vedic people:
    I.    Apart from agricultural activities other occupations of Rig Vedic people were pottery-making, weaving, carpentry, metal working, leather-working etc.
    II.    During the Rig Vedic period only copper was used for which the general term - 'ayas' has been used.
    III.    In a later period when gold came into use, silver and bronze came to be known as lohit ayas and syam ayas respectively.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:


    Among the other occupations, pottery-making, weaving, carpentry, metal working, leather-working etc. are most noteworthy. During the Rig Vedic period only copper was used for which the general term - 'ayas' has been used. In a later period when iron came into use, copper and iron came to be known as lohit ayas and syam ayas respectively.

    The trade and traders (vanik) were known in the RigVedic era. Barter was in vogue. It has been found that ten cows were quoted as the price for an image of Indra.

    3.    Consider the following statements regarding the practices of religion during Vedic:
    I.    During the Rig Vedic time the gods worshipped are generally the personified powers of nature.
    II.    The Vedic gods can be classified into three categories, namely terrestrial (prithivisthana), aerial or intermediate (antarikshasthana) and celestial (dyusthana).
    III.    Prithivi, Agni, Soma, Brihaspati and rivers belong to the first category; Indra, Apam-napat, Rudra, Vayu-Vata, Prujanya, andApah (water) to the second and Dyaus, Varuna, Mitra, Surya, Savitri, Pushan, Vishnu, the Adityas, Ushas and the Asvins to the third.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:


    During the Rig Vedic time the gods worshipped are generally the personified powers of nature. The Vedic gods can be classified into three categories, namely terrestrial (prithivisthana), aerial or intermediate (antarikshasthana) and celestial (dyusthana). Prithivi, Agni, Soma, Brihaspati and rivers belong to the first category; Indra, Apam-napat, Rudra, Vayu-Vata, Prujanya, andApah (water) to the second and Dyaus, Varuna, Mitra, Surya, Savitri, Pushan, Vishnu, the Adityas, Ushas and the Asvins to the third.

    Indra and Varuna (the supreme cosmic and moral ruler) stand out, in that order, pre-eminent above the rest. Agni and Soma were also popular deities. Agni was revered as the messenger between the earth and the heaven. Further, Agni is the only God who is regarded as present among all the categories of Gods.

    4.    Consider the following statements regarding the prevalent philosophy of people during Vedic period:
    I.    The multiplicity of gods is openly questioned and the ultimate unity of universe is asserted as the creation of one God to whom different designations applied.
    II.    The creation is deemed as the outcome of the sacrifice made by the Vzratpurusha or of evolution from nonbeing manifested in the form of water.
    III.    It is said that Hiranyagarbha arose from the great waters, pervading the universe, and thus created the waves out of eternally pre-existing matter.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: b

    Explanation:


    Besides the ritualistic aspect of religion, there is profound philosophy. The multiplicity of gods is openly questioned and the ultimate unity of universe is asserted as the creation of one God to whom different designations applied. The creation is deemed as the outcome of the sacrifice made by the Vzratpurusha or of evolution from nonbeing manifested in the form of water.

    It is said that Hiranyagarbha arose from the great waters, pervading the universe, and thus created the waves out of eternally pre-existing matter. This hymn devoted to Visvakarman tells us that the waters contained the primordial germ -- the floating world egg from which arises Visvakarman, the first born in the universe - the creator and maker of the world. It is now confirmed by science that life first developed in water. One of the Rig Vedic hymns pointedly says, “There is one reality (ekarn sat} whom the sages speak of in many ways, calling it Agni, Yama or Matarisvan".

    5.    During Rig Vedic period, the people doing business were called as the:
    a.    Urvi
    b.    Vanik
    c.    Panis
    d.    Asmamayi

    Answer: b

    Explanation:


    The Rig Veda refers to hundreds of cities, towns and forts, which are broad (prithvi) and wide (urui) , full of kine (gomaa), of 100 pillars (satabhujl) built of stone (asmamayi), and to autumnal (saradi) forts as refuge against inundations. Indra is known as Purandara "Lord of cities".

    The Rig Veda also mentions of business and mercantile people to whom it calls vanik and panis respectively and refers to the Vedic people such as Turvasa and Yadu, as hailing from the sea.

    6.    Which of the following animals were hunted by the Rig Vedic people?
    a.    Antelopes
    b.    Boars
    c.    Buffaloes
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    Most of the animals known to the Indus people are also known to the Rig Veda, such as sheep, dog, buffalo, bull, etc. The animals hunted by the RigVedic people vere antelopes, boars, buffalos (gaur), lions, and elephants most of which are also familiar to the Indus people.

    Horse was an important animal in the Vedic period. Horse bones and terracotta figurines have been found at some Harappan sites.

    7.    During Rig Vedic period, the word lohit used for which of the following metals?
    a.    Gold
    b.    Iron
    c.    Silver
    d.    Copper

    Answer: b

    Explanation:

    As regards metals, the Rig Veda knows ornaments of gold (hiranya). These are earrings, necklaces, bracelets, anklets, garlands and jewels for the neck. We have seen that most of these ornaments were also in use by the Harappan people.

    Besides gold, the Rig Veda mentions another metal called ayas, of which vessels were made. In Rig Veda, ayas is used as a general term for metal but in Atharvaveda we find the mention of lohit ayas and syam ayas meaning copper and iron respectively.

    8.    According to the scholars the term ayas were used for which of the following metals during Rig Vedic period?
    a.    Gold
    b.    Iron
    c.    Silver
    d.    Copper

    Answer: d

    Explanation:


    Besides gold, the RigVeda mentions another metal called ayas, of which vessels were made. In RigVeda, ayas is used as a general term for metal but in Atharvaveda we find the mention of lohit ayas and syam ayas meaning copper and iron respectively.

    Scholars agree that in RigVedic times only copper was known and so the term ayas denotes copper. The RigVeda also mentions implements of stone, such as stone pulley i.e., sling-stones.

    Click here for the History Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF