Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: General Awareness Quiz

Feb 23, 2018 19:21 IST
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz
    Canara Bank PO (PGDBF) Exam 2018: GA Quiz

    General Awareness is one of the most important sections in bank recruitment examination as you can solve maximum number of question in less time. Here is general awareness quiz for canara bank PO exam 2018.

     1.       Who among the following has been appointed as the first woman Chairman of Indian Banks’ Association (IBA)?

    a)      Usha Ananthasubramanian

    b)      Arundhati Bhattacharya

    c)       Naina Lal Kidwai

    d)      Kishori J. Udeshi

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     2.       National Voters Day observed every year on –

    a)      24th January

    b)      25th January

    c)       22nd January

    d)      23rd January

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Benefits of watching reruns of your favourite TV shows for Bank Exam Preparation

    3.       The central government of India has announced how much capital infusion in 20 public sector banks under its recapitalization plan in this fiscal year?  

    a)      Rs. 88,139 crore

    b)      Rs. 86,189 crore

    c)       Rs.87, 139 crore

    d)      Rs.84.189 crore

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     How to prepare for SBI PO exam 2018 along with full-time job?

    4.       Reserve Bank of India recently introduces new Rs. 10 note in chocolate brown colour. Which of the following is NOT true about the new bank note?

    a)      The dimension of the new Rs. 10 banknotes will be 63 mm x 123 mm.

    b)      The denominational numeral 10 will be printed on the front of the note in the Devnagari script.

    c)       The front sides will bear a portrait of Mahatma Gandhi at the centre. Micro letters 'RBI', 'Bharat' (in Devnagari), 'India' and '10' will also be printed on the front side of Rs. 10 notes.

    d)      The front sides will bear a windowed demetalised security thread with inscriptions 'Bharat' and 'RBI'. Guarantee Clause, Governor's signature with Promise Clause and the RBI emblem will be printed towards the right of Mahatma Gandhi's portrait.

    e)      The Ashoka Pillar emblem will be on the left side of the front side. The front side will also have electrotype (10) watermarks, besides Mahatma Gandhi's portrait.

    Ans: Option (e)

     5.       Which of the following banks has signed an Memorandum of Agreement with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families living below Double Poverty Line (DPL)?

    a)      State Bank of India

    b)      Canara Bank

    c)       Bank of Baroda

    d)      Punjab National Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

     Common Mistakes to avoid while preparing for SBI PO Exam 2018

    6.       Which of the following banks recently becomes first Indian bank to cross Rs 5 trillion market capitalisation (market-cap)?

     a)      State Bank of India

    b)      ICICI Bank

    c)       HDFC Bank

    d)      Axis Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

     7.       The high-level committee formed to propose new laws or amendments to deal with hate speech on the internet was headed  by-

    a)      Javed Usmani

    b)      Anil Goswami

    c)       TK Viswanathan

    d)      Pramod Kumar Misra

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

     8.       Which of the following countries launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker ship as the country moves to reinforce its leadership in the Arctic?

    a)      Unites States of America

    b)      Russia

    c)       Canada

    d)      China

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     9.       Which of the following refers to the official interest rate at which the RBI provides loans to banks? It is also known as discount rate.

    a)      Base rate

    b)      Bank rate

    c)       Repo rate

    d)      Reverse repo rate

    e)      Marginal Cost of fund based lending rate(MCLR)

    Ans: Option (b)

     10.   Mututal funds investme nts can be effectively canvassed among-

    a)      Students

    b)      Salaries persons

    c)       HNI(High networth Individual) customers

    d)      Niche customers

    e)      Farmers

     Ans: Option (b)

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF