Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board|  

CBSE Class 12th Biology Notes: Human Reproduction

Jan 27, 2017 17:53 IST

    The weightage for the Bio chapter 3, Human Reproduction, in the board exam is 12 marks. Each definitions and concept is followed by the solved and unsolved questions. You can also find the various categories questions like short, very short and long answer type.

    Have a look on the Highlights of important terminologies and questions :

    Very Short Answer Type Question (1-Mark)

    Q. 1.   Given below are the events in human reproduction. Write them in correct sequential order. Insemination, gemetogenesis, fertilisation, parturition, gestation, implanation.

    Ans.   Gametogenesis, insemination, fertilization, implantation, gestation, parturition

    Q. 3. At what stage of life is oogenesis initiated in a human male? When does the oocyte complete oogenesis?

    Ans. At after the Puberty stage of life is oogenesis initiated in human female. When oocyte change in to Graafian follicle. The process off oogenesis is complete.

    Q. 4. Name the two type of gametogenesis.

    Ans. (i)  Spermatogenesis in Males (Human).

    (ii) Oogenesis in female (Human).

    Q. 5. What are fertiligin molecules.

    Ans. There are glycoproteinous molecules. Which name a number of spermophillicsites on their surface and bind a number of sperms by fertilizing-antifertilizin reaction.

    Q. 6. Name the three Primary germ layers.

    Ans.  (i)   Endoderm

    (ii)  Ectoderm

    (iii)  Mesoderm.

    Q. 7. What are major components of seminal plasma.

    Ans. Seminal fluid is the secretion of accessory sex glands of male i.e. of seminal vesicles, prostate gland and Cowper’s glands. It is rich in fructose, calcium and certain enzyme.

    Q. 8. How many eggs do you think were released by the ovary of a female dog which gave birth to 6 puppies.

    Ans. The ovaries of a female dog must have released 6 eggs, each of which gets fertilized and so six zygotes are formed, each of which develops in to a puppy.

    Short Answer Type Question (2-Mark)

    Q. 1. How is the foetus with Rh positive blood affected if the mother is Rh?

    Ans. This disorder pertains to compatibility of blood group and Rh factor, Rh is a protein (antigen) in RBCs of 85% of people (Ru+). They are called Rh+ and other who lack it are Rh-. Rh factor was first discovered in Rhesus monkey marriage between Rh- woman and Rh+ man result in Rh+ foetus. It causes the formation of antibodies against the Rh actor in the development of child. First pregnancy is usually without problem but the subsequent pregenancy proves to be fatal for the child because of  the antibodies already present in mother. Antibodies damage haemoglobin and brain of the child, this result in Erythroblastosis foetalis.

    Q. 2. Name any one enzyme that coagulates milk protein in a human adult. Mention the sources and site of action of that enzyme and the products formed.

    Ans. Enzyme that coagulates milk is rennin. It is secreted by gastric–gland of mucous membrane of the stomach of human beings. If acts in the stomach and coagulates the mile i.e., converts casein to caseinogens (insoluble protein).

    Q. 3. What forms the corpus luteum? Name the hormones secreted by it.

    Ans. Egg cell (ovum) of human female after maturation gets covered by a thick layer of yellow lipids (fats). It is called corpus leutum. It secretes the progesterone this progravid phase prepares itself for implantation.

    Q. 4. What structure forms the ‘corpus luteum’ and at what stage? Name two hormones secreted by it.

    Ans. On the 15th day of onset of menstrual cycle, a matter red ovum (egg cell) is released. Ovum covered by a number of layer and a yellow fat layer forms corpus leutum. It releases (secretes) progesterone.

    Q. 5. Draw the diagrammatic section of seminiferous tubules with levels.

    Ans. 

      

    Q. 6. Draw the sectional view of female pelvis with levels.

    Ans.                            

    Short Answer Type Question (3-Mark)

    Q. 1. Draw the labeled diagramme of foetus within uterus?

    Ans.

                                   

    Q. 2. Draw a labeled diagramme of the microscopic structure of a  human sperm?

    Ans.

     

    Q. 3. Why is second half menstrual cycle called secretary phase in human female. List the changes that occur in uterus during the phase.

    Ans.


    Second half of menstrual cycle is marked by the secretion of estrogen and progesteron, hence called secretory phase. During secretory  phase which is under the control of progesterone and estrogen, egg enclosed by a thick layer of yellow coloured fats in producted by the ovary. This structure is called corpus luteum. Corpus luteum releases the egg on its rupture. It is also known as Regressing-phase as this phase prepares the endometerium for pregnancy and implantation.

    Q. 4. (a) In which part of the human female reproductive system, do the following events take place?

    I  - Release of 1st polar body.

    II - Releases of 2nd polar body.

    III - Fertilisation

    IV - Implantation

    (b) From where do signals for parturition originate and what does maternal pituitary release for stimulating uterine contractions for child birth?

    Ans. (a)           I           -           Stroma of the ovary

                            II          -           Ovary

                            III         -           Fallopian tube            

                            IV         -           Implantation.

    (b) From uterus do signals for parturition originate and oxytocin maternal pituitary release for stimulating uterine contractions for child birth.

    Q. 5. What is parturition? Which hormones are involved in induction of parturition.

    Ans. Parturition is the process of expelling of fully formed young from the mother’s uterus after the gestation period.

    Hormones-

    Oxytocin- It stimulates forceful of uterus and induces labour pain.

    Relaxin- Relaxin of corpus albicaus widens the pelvis for easy child birth.

    Q. 6. How many eggs are released by a human ovary in a month ? How many eggs do you think would have been released the mother gave birth to identical twins, would your answer change if the twins born were fraternal.

    Ans.  Human ovary produces only one egg in a month. As the identical Twins are monozygotic and are produced from two parts of same zygote so, only one egg was released from the ovary. As the fraternal twins are dizygotic and are produced from two different zygotes which is possible only if two eggs are released from the ovaries in a months.

    Q. 7. In our Society the women are often blamed for giving birth to daughters, canny u explain why this is not correct.

    Ans. It is not correct to blame the woman for giving birth to daughters because a female homogametic sex and produces only one type of eggs, each having 22 autosomes and one X chromosomes. On the other hands, a male is a heterogamety ex as produces two type of sperms that is 50% with X chromosome and 50% with Y chromonsomes, the sex of baby depends upon the type of sperm fusing with the eggs, so sex of baby is determined by father and not mother.

    Short Answer Type Question (5-Mark)

    Q. 1. (a) when and where does spermatogenesis in a human begin to take place.

    (b) With the help of schematic labeled diagrams trace the development of mature spermatozoa in human male.

    (c) Describe the structure of a human sperm.

    Ans. (a) In testis, the immature male germ cells (spermatogonia) produce sperms by spermatogenesis that begins at Puberty.

    (c)

    Q.2. (a) Draw a labeled diagram of a sectional view of human seminiferous tubule.

    (b) Differentiate between gametogenesis in human males and females on the basis of

    (i) time of initiation of the process.

    (ii) products formed at the end of the process.

    Ans. (a)


    (b)

    Spermatogenesis:-

    Oogenesis:-

    1. It takes place in the seminiferous tubules of the tested by the repeated division of spermatogonia in male.

    2. Spermatogenesis starts at the age of puberty due to significant increases in the secretion of gonadotropin releasing hormone. This is two type luteinizing hormone follicle stimulating hormone.

    3. It occurs in four stages spermatogeneisi, Meosis-I, Meosis-II, and spermatogonia. Spermatogenesis involves the maturation of spermatids in to sperms. Primary spermatocytes give rise to four spermatozoa.

     

    1. It take place in the Graafian follicles of the ovary by the repeated division of oogonia in the female.

    2. Oogenesis is initiated during the embry onic development stage. When a couple ofmilliionn gamete mother cells are formed with in each foetal ovary.

    3. It occurs in three stages Oocytogenesis, Meosis-I and Meosis-II Primary oocyte gives rise to one ovum only and three Polar-bodies. Ovum thus formed are non-motile and generally full of food reserves.

     

    Q. 3. The events of menstrual cycle are represented below, answer the questions from the following diiagramme.


    (i) State thee levels of FSH, LH and Progesterone simply by mentioning high or low, around  

         13th and 14th day and 21th to 23rd day.

    (ii) In which of the above mentioned phases does the egg travel to the fallopian tube?

    (iii) Why is there no menstruation upon fertilization?

    Ans. (i) In 13th and 14th day LH High and FSH Low. But 21st and 23rd day FSH High and LH Low.

    (ii) In proliferative Phase or follicular phase egg travel to the fallopian tube.

    (iii) No, Menstruation upon fertilisation. Because when the menstrual cycle stop and there is no menstruation. In absense of fertilisation, the corpus Luteum degenerates and this condition called menopause.

    Q. 4. Give a schematic representation of oogenesis in humans. Mention the number of chromosomes at each stage. Correlate the life assesses of the individual with the stages of the process.

    Or

    Describe Oogenesis in human female.

    Ans. (i) It is formation of Ova in the Graffian follicles of ovary and has following phases.

    Multiplication phase-The egg mother cell multiplies by mitosis to form oogonia which grow in the follicles.

    (ii) Growth phase-In it an oogonium grows in to a large primary oocytes by getting nourishment from follicle cells.

    (iii) Maturation phase-It involves meiosis. In meiosis I large haploid oocytes and a small polar body is formed.

    Now the follicle ruptures to release secondary oocytes Meiosis II occurs after sperm entry and forms the haploid large ovum and a small polar body. Polar bodies have no function and degenerate.         

    Q.5


    (a) Read the graph given above and correlate the uterine events that take place. according to the hormonal levels on

    (1) (i) 6 - 15 days

    (ii) 16 - 25 days

    (iii) 26 - 28 days (if the ovum is not fertilised)

    (2) Specify the sources of the hormones mentioned in the graph.

    (b) Describe the structure of ovum fertilisation and passage 'n fallopian tube.

    Ans. (a) (i) Estrogen first increase and then decreases but progesterone almost remains constant.

    (ii) In 16 - 25 days progesterone increases but Estrogen-remair s constant.

    (iii) In 26 - 28 days, progestron decreases and estrogen increaser.

    (b) (i) Secretion of estrogen' by the growing follicles.

    (ii) Corpus Lutem Secretes large amounts of luteum.

    (b)

    Q. 6. (i) Write the following in expanded forms (a) GnRH (b) FSh

    (ii) Difference between Blastulation and gastrulation.

    (iii) Mention the function of fallopian tube.Uterus and Vagina.

    Ans. (i) GnRh = Gonadotropin Releasing Hormone  

    Blastulation

    Gastrulation

    (a) Rapid mitotic division of zygote

    (b) Cells do not movement

    (c) A single-layered hollow blastula is formed

     

    (a) Slow mitotic division

    (b) Cell masses move from surface of ulastula by        morphogenetic

    (c) 3-layered larva gastrula is formed

    (iii) Fallopian tube: These conduct the ovum towards the Uterus and Ovum may be fertilized by a sperm in it.

    Uterus: The fertilized ovum at the blastocyst stage gets implanted on the wall of the Uterus and develops into the growing foetus   during pregnancy.

    Vagina: It receives the semen from the male during mating. During child birth, it conveys child to the outside.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF