Search

CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 3 Atoms and Molecules for Annual Exam 2020

Check Class 9 Science MCQs on Chapter 3. These MCQs are important for the upcoming CBSE Board Exam 2020.

Jan 9, 2020 12:18 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 3 Atoms and Molecules
CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 3 Atoms and Molecules

CBSE Class 9 students must practice the Multiple Choice Questions in Science to prepare effectively for the upcoming annual exam. The Class 9 Science CBSE question paper will have 25% objective type questions out of which mostly will be asked in the form of MCQs. Class 9 Science MCQs on Chapter 3: Atoms and Molecules provided here will help you acquaint with the important concepts and topics which may be asked in the exam. All the questions are provided with correct answers. Read all these important MCQs to obtain good marks in the exam.

Check below the important MCQs on Atoms and Molecules:

1. Which of the following correctly represents 360g of water?

(i) 2 moles of water
(ii) 20 moles of water
(iii) 6.022 × 1023 molecules of water
(iv) 1.2044 × 1025 molecules of water

(a) (i)

(b) (i) and (iv)

(c) (ii) and (iii)

(d) (ii) and (iv)

Answer. (d) (ii) and (iv)

2. Which of the following statements is not true about an atom?
(a) Atoms are not able to exist independently.
(b) Atoms are the basic units from which molecules and ions are
formed.
(c) Atoms are always neutral in nature.
(d) Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel or touch.

Answer. (d) Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel or touch.

3. 1 u or 1 amu means

(a) 1/12th mass of C-12 atoms

(b) Mass of C-12 atom

(c) Mass of O-16 atom

(d) Mass of Hydrogen molecule

Answer. (a) 1/12th mass of C-12 atoms

4. Which of the following contains maximum number of molecules?

(a) 19 CO2

(b) 1 g N2

(c) 1 g H2

(d) 1 g CH4

Answer. (c) 1 g H2

5. A sample of NH3 molecule irrespective of source contains 82.35% Nitrogen and 17.65% of Hydrogen by mass. This data supports:

(a) Law of Conservation of Mass

(b) Las of Multiple Proportions

(c) Law of Definite Proportions

(d) Avogadro’s Law

Answer. (c) Law of Definite Proportions

6. An element X is divalent and another element Y is tetravalent. The compound formed by these two elements will be:

(a) XY

(b) XY2

(c) X2Y

(d) XY4

Answer. (b) XY2

7. The molecular formula of potassium nitrate is ________.

(a) KNO3

(b) KNO

(c) KNO2

(d) KON

Answer. (a) KNO3   

8. 3.42 g of sucrose are dissolved in 18 g of water in a beaker. The numbers of oxygen atoms in the solution are:

(a) 6.68 ×1023

(b) 6.09 ×1022

(c) 6.022 ×1023

(d) 6.022 ×1021

Answer. (a) 6.68 × 1023

9. Molecular mass is defined as the:
(a) Mass of one molecule of any substance compared with the mass of one atom of C – 12
(b) Mass of one atom compared with the mass of one atom of hydrogen
(c) Mass of one atom compared with the mass of one molecule
(d) None of the above

Answer. (a) Mass of one molecule of any substance compared with the mass of one atom of C – 12

10. A change in the physical state can be brought about
(a) only when energy is given to the system
(b) only when energy is taken out from the system
(c) When energy is either given to, or taken out from the system

(d) Without any energy change

Answer. (c) When energy is either given to, or taken out from the system

11. The atomic mass of sodium is 23. The number of moles in 46g of sodium is ________.

(a) 4

(b) 2

(c)  0

(d) ½

Answer. (b) 2

12. Which of the following represents a correct chemical formula?
(a) CaCl

(b) BiPO4

(c) NaSO4

(d) NaS

Answer. (b) BiPO4

13. What is the formula mass unit of ZnO?

(a) 18 u

(b) 81 u

(c) 88 u

(d) 188 u

Answer. (b) 81 u

14. How many atoms of oxygen are present in 300 grams of CaCO3?

(a) 54.207 × 1023 

(b) 6.207 × 1023 

(c) 12.207 × 1023 

(d) 22.2 × 1023

Answer. (a) 54.207 × 1023 

15. Which of the following represents the correct relation between Avogadro's number (No), number of particles (N) and moles (n)?

(a) n = N / No

(b) n = No / N

(c) n = N No  

(d) all are correct

Answer. (a) n = N / No

Also Check:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Science Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Maths Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories