1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 04

Nov 14, 2017 10:30 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions -  Synonyms Set 04
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 04

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on synonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following ten items:

    Each item consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in the capital letters.

    1. CONSPICUOUS
    a) Visible
    b) Small
    c) Distant
    d) Unclear

    Answer. (a) Visible
    Synonyms for Conspicuous are - easily seen, clear, visible, clearly visible, standing out, noticeable, observable, discernible, perceptible, perceivable and detectable.

    2. PRAGMATIC

    a) Inefficient
    b) Irrational
    c) Idealistic
    d) Realistic

    Answer. (d) Realistc
    Synonyms for PRAGMATIC are – practical, efficient, logical and businesslike.

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    3. EFFICACY

    a) Idleness
    b) Weakness
    c) Capacity
    d) Impotence

    Answer. (c) Capacity
    The meaning for the efficacy is - the ability to produce a desired or intended result. Synonyms for EFFICACY are – adequacy, potency, virtue, energy, force, influence, etc.

    4. INNATE

    a) Inborn
    b) Acquired
    c) Learned
    d) Meditated

    Answer. (a) Inborn
    Synonyms for INNATE are – elemental, unacquired, ingrained, intuitive, etc.

    5. PRIMITIVE

    a) Modern
    b) Archaic
    c) Auxillary
    d) Current

    Answer. (b) Archaic
    Synonyms for PRIMITIVE are – basic, primeval, pristine, essential, fundamental, etc.

    6. TRADITIONAL

    a) Abnormal
    b) Irregular
    c) Conventional
    d) Different

    Answer. (c) Conventional
    Synonlyms for TRADITIONAL are – classic, common, historic, regular, popular, ancestral, rooted, etc.

    CDS (II) 2017 Exam: GK & English Practice Questions with Solutions

    7. HYPOTHESIS

    a) Reality
    b) Assumption
    c) Truth
    d) Proof

    Answer. (b) Assumption
    Synonyms for HYPOTHESIS are – axiom, conclusion, guess, inference, etc.

    8. COWARDICE

    a) Bravery
    b) Courage
    c) Different
    d) Timidity

    Answer. (d) Timidity
    Synonyms for COWARDICE are – fear, funk, wimpiness, etc.

    9. DEXTERITY

    a) Mastery
    b) Ignorance
    c) Awkwardness
    d) Clumsiness

    Answer. (a) Mastery
    Synonyms for DEXTERITY are – artistry, cleverness, deftness, ingenuity, skill, etc.

    10. PREVAIL

    a) Forfeit
    b) Surrender
    c) Yield
    d) Abound

    Answer. (d) Abound
    Synonyms for PREVAIL are – Overcome, prove, obtain, reign, succeed, etc.

    CDS (II) 2017 Exam: Last minute preparation Tips & Strategies

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF