Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Economy Set 02

Nov 8, 2017 18:52 IST
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Economy Set 02
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Economy Set 02

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing Indian Economy practice questions. The questions given below cover important aspects like

    1. Which one of the following was not subsumed under the Goods and Services Tax (GST)?

    a) Customs
    b) Octroi
    c) Excise
    d) Purchase Tax

    Answer. (a) Customs

    GST is a single tax on the supply of goods and services, right from the manufacturer to the consumer. Credits of input taxes paid at each stage will be available in the subsequent stage of value addition, which makes GST essentially a tax only on value addition at each stage. The final consumer will thus bear only the GST charged by the last dealer in the supply chain, with set-off benefits at all the previous stages. While the GST is an indirect tax, Income Tax is a direct tax and not subsumed by it. While Octroi, Excise and Purchase Tax was subsumed under the GST, customs was exempted from it.

    2. TRIMs Agreement pertains to

    a) international tariff regime
    b) investments related to trade
    c) international practices on trade facilitation
    d) international taxation of property

    Answer. (b) investments related to trade

    The agreement on the Trade Related Investment measures (TRIMS) calls for introducing national treatment of foreign investment and removal of quantities restrictions. It identifies five investment measures which are inconsistent with the General Agreement on Trade and Tariff (GATT) on according national treatment and on general elimination of quantitative restrictions. These are measure which are imposed on the foreign investors the obligation to use local inputs, to produce for export as a condition to obtain imported goods as inputs, to balance foreign exchange outgo on importing inputs with foreign exchange earnings through export and not to export more than a specified proportion of the local production.

    3. What is India’s rank in the Doing Business Report 2018?

    a) 100
    b) 101
    c) 102
    d) 103

    Answer. (a) 100

    The World Bank on 31 October 2017 released the Doing Business (DB) Report 2018 titled as 'Doing Business 2018: Reforming to Create Jobs'. As per the report, India ranked 100 among 190 countries, assessed by the Doing Business Team. The Doing Business Report assesses 190 economies and covers 10 indicators which span the lifecycle of a business.

    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 02

    4. Who is the chairperson of the Monetary Policy Committee?

    a) RBI Governor
    b) Union Finance Minister
    c) Union Finance Secretary
    d) CEO, NITI Aayog

    Answer. (a) RBI Governor

    The Union Government on 29 September 2016 notified the constitution of the Monetary Policy Committee (MPC). The Reserve Bank of India Act, 1934 (RBI Act) has been amended by the Finance Act, 2016,  to provide for a statutory and institutionalised framework for a Monetary Policy Committee, for maintaining price stability. The RBI Governor is the ex-officio chairperson of the MPC.

    5. Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana is related to

    a) Drip Irrigation
    b) Food Processing Industry
    c) Organic Farming
    d) Animal Husbandry

    Answer. (b) Food Processing Industry

    In August 2017, the CCEA gave its nod for the Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY). It is an umbrella scheme that incorporates various ongoing schemes like Mega Food Parks, Integrated Cold Chain, Value Addition Infrastructure, Food Safety and Quality Assurance Infrastructure, Infrastructure for Agro-processing Clusters, Creation of Backward and Forward Linkages and Creation and Expansion of Food Processing and Preservation Capacities.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 03

    6. Which of the following issued India’s first Green Infrastructure Bonds?

    a) ICICI Bank
    b) SBI
    c) Yes Bank
    d) Bank of Baroda

    Answer. (c) Yes Bank

    Yes Bank was the first Indian Bank to issue Green Infrastructure Bonds (GIBs) in India. The bonds were issued in 2015 and were worth 1,000 crore rupees. Proceeds from GIBs will be used to fund Renewable Energy projects including solar power and wind power projects.

    7. Who is the chairperson of the NITI Aayog?

    a) Prime Minister
    b) Union Home Minister
    c) Union Finance Minister
    d) Union Cabinet Secretary

    Answer. (a) Prime Minister

    NITI Aayog replaced the previous Planning Commission in January 2015. The Prime Minister is its ex-officio chairperson. Its day-to-day operations are handled by the Vice Chairperson and the CEO.

    8. Who was the chairperson of the fourteenth finance commission?

    a) YV Reddy
    b) Bimal Jalan
    c) Subba Rao
    d) T Prasad

    Answer. (a) YV Reddy

    The 14th Finance Commission (FFC) was constituted by the orders of President on 2 January 2013 in accordance to the Article 280 of the Constitution of India. The commission submitted its report with recommendations to the President Pranab Mukherjee on 15 December 2014. The commission was formed to suggest recommendations for the period from 1 April 2015 to 31 March 2020. The commission was headed by former RBI Governor YV Reddy.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence - Set 03

    9. The World Food India 2017 event was organised in

    a) New Delhi
    b) Mumbai
    c) Chennai
    d) Kolkata

    Answer. (a) New Delhi

    The Union Ministry of Food Processing Industry organised the World Food India 2017 event in New Delhi in early November 2017. The event sought to showcase India’s food processing industry potential to the global audience.

    10. The Global Entrepreneurship Summit 2017 will be held in

    a) Pune
    b) New Delhi
    c) Hyderabad
    d) Bengaluru

    Answer. (c) Hyderabad

    The Global Entrepreneurship Summit 2017 will be held in the last week of November in Hyderabad. The summit will be attended by the policy makers and industrialists from across the globe.

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF