Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS PO Mains Exam 2017: Cloze Test Quiz

Nov 20, 2017 14:28 IST
    IBPS PO Mains Exam 2017 Cloze Test Quiz
    IBPS PO Mains Exam 2017 Cloze Test Quiz

    It is very important these days to take care of your English section in each and every banking examination as it determines your selection at the end of the day. That is why, we, the banking team of Jagranjosh.com, the leading website in banking exam prep industry, bring to you unique opportunities to practice questions on the present trend to acquaint you with the new pattern and make you ace it without any problem.  

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are printed below and against each, five words are suggested out of which only one fits the blank properly. Find out that word in each case

    The government is looking to ..1.. higher tax incentives on home loans to boost demand and prop up the ..2.. realty sector that has been further hit by demonetization. Sources indicated some ..3.. may be offered in the Union Budget to increase the tax benefit on payment of interest ..4.. the annual Rs 2 lakh, a measure that is expected to provide a ..5.. to the employment-intensive segment and please taxpayers. The move to enhance the tax concessions comes soon after the Centre ..6.. banks to pare interest rates, including on home loans, in the wake of massive ..7.. of deposits. The government is, however, yet to make up its mind on reworking tax slabs. Sources said the extent of increase on home loans had not been worked out. In the past, too, the government has been ..8.. towards demands from the construction sector given it is employment generating and helps ..9.. demand for cement, steel and other and other construction material. While there is an expectation that the Modi government could reach out to the middle class through tax concessions, there is a view in the government that expected gains from demonetization will flow only from the next financial year and the Centre may have to loosen its purse ..10.. to boost public spending. 

    1. Find out the right word

    1. Excite
    2. Cite
    3. Incite
    4. Provide
    5. None of the above

    Solution: Option (4)

    Explanation: In the context of the passage, the centre is going to provide some tax concessions in case of home loan customers to boost the demand. It makes option (4) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Filling
    2. Faltering
    3. Gullible
    4. Gaiety
    5. Yelling

    Solution: Option (2)

    Explanation: The passage is about the faltering realty sector of the country since there is little demand in the sector at the wake of demonetization decision by the central government two months ago. It makes option (2) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. Assessment
    2. Concessions
    3. Omissions
    4. Sessions
    5. Seasons

    Solution: Option (2)

    Explanation: The whole passage is about the concessions that the government is planning to provide to the home buyers in the budget that is to be presented very soon by the government. It makes option (2) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. Excessive
    2. Beyond
    3. Be
    4. Being
    5. Been

    Solution: Option (2)

    Explanation: The passage talks about the government thinking about giving more concessions than the permissible and present Rs 2 lacs limit for tax concessions. It makes option (2) the right choice among the given options.

    5. Find out the right word

    1. Diligence
    2. Guess
    3. Fillip
    4. Purpose
    5. Perception

    Solution: Option (3)

    Explanation: The passage is about giving some boost to the realty sector by giving tax breaks to the sector after demonetization. This makes option (3) the right choice among the given options since it means giving a boost to the already troubled sector at the time of demonetization.

    6. Find out the right word

    1. Inspired
    2. Conspired
    3. Instilled
    4. Sultry
    5. Prodded

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to the passage, the centre government has been able to convince the banks to cut down on the interest rates of the home loan products. This makes option (5) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. Inflow
    2. Access
    3. Session
    4. Seasonal
    5. Languid

    Solution: Option (1)

    Explanation: During the time of demonetization, there has been a massive inflow of funds in all the banks. This makes option (1) the right choice among the given options.

    8. Find out the right word

    1. Frustrated
    2. Petrified
    3. Terrified
    4. Favorable
    5. Adorable

    Solution: Option (4)

    Explanation: The passage talks about the past instances when the government has made favorable changes benefitting the real estate sector of the country. This makes option (4) the right choice among the given options.

    9. Find out the right word

    1. Boost
    2. Balm
    3. Lucid
    4. Lad
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: The passage is about the step of the government to allow concessions for real estate sector and it is helpful since it can boost demand for other sectors as well. This makes option (1) the right choice among the given options.

    10. Find out the right word

    1. Step
    2. Strings
    3. Attitude
    4. Magnify
    5. None of the above

    Solution: Option (2)

    Explanation: The passage talks about the need of the government to spend more in order to boost public demand. This makes option (2) the right choice among the given options.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF