1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-4

Dec 26, 2015 15:50 IST

    CMAT Verbal Ability Practice Questions Set-4: This practice set has 10 questions with their answers & explanatory answers covering topics from the areas of Verbal Ability.

    Directions (1 - 3): Read the following passage and answer the questions that follow:

    India’s gross domestic product (GDP) grew by 7.3 per cent during 2014-15, according to the official data. The figure fell short of the 7.4 per cent predicted by the Central Statistical Organisation (CSO). This is certainly a creditable achievement when the growth rate in many developed countries is not even half of it. However, what is most distressing is that the growth rate in the agriculture sector was a negligible 0.2 per cent during the same period. Had it performed better, the overall growth rate would have been far more creditable. As a majority of the people still depends on agriculture for their livelihood, the niggardly growth rate is nothing but a national disaster the consequences of which are difficult to be visualised.

    That the agricultural sector is in distress and some of the farmers are even forced to commit suicide is no news. The fact is that little has so far been done to strengthen agriculture. It is also well known that the agricultural output has close relations with the climatic conditions. The recent unseasonal rains in many parts of India, followed by searing heat wave conditions, have caused extensive damage to the crops. In the weeks to come, demands for waiving of agricultural loans and increasing the procurement prices of food grains are bound to be taken up by political leaders. Eventually, the government would be forced to concede some of their demands.

    1. According to the passage, the growth in the India’s GDP is:

    a) More than the Estimated Rate.

    b) Exactly same as the Estimated Rate.

    c) Less than the Estimated Rate.

    d) First Increased and then decreased as per the estimates.

    2. According to the passage, what are the main reasons for the damage of the crops in India?

    A. Unseasonal Rains

    B. Lack of Financial Support

    C. Lack of Irrigation Facility

    D. Hot Climate

    a) Only A and B

    b) Only B and C

    c) Only A and D

    d) Only C and D

    3. Due to distress in agriculture sector, the government can face which of the following demands from the farmers?

    a) Waiving of agricultural loans.

    b) Increasing the procurement prices of food grains

    c) Increasing the agricultural loans.

    d) Waiving of agricultural loans and increasing the procurement prices of food grains.

    Directions (4 - 5): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

    4. The government had been forced to slash public ____________in the last quarter of the previous__________year.

    a) Earning, Leap

    b) Earning, Fiscal

    c) Spending, Leap

    d) Spending, Fiscal

    5. Through vocational and technical training frameworks, the government can help in __________ existing skills and ___________new skills of youth of India.

    a) Degrading, Ignoring

    b) Lowering, Dismantling

    c) Upgrading, Creating

    d) Decreasing, Breaking

    Directions (6 - 7): In each of the following questions there are three parts a, b, and c, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark (d) if no error is found. Ignore punctuation errors.

    6. The National Survey has brought up (a)/ an important finding regarding (b)/ female foeticide rate in India (c).

    7. Supposing if the Directors (a)/ doesn’t arrive in time for the Board Meeting, (b)/ what will you do? (c).

    Directions (8 - 10): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is either synonym or antonym of the first word. Find the word.

    8. Grappling

    a) Dodging

    b) Holding

    c) Grabbing

    d) Coping

    9. Prudential

    a) Wasteful

    b) Expensive

    c) Careful

    d) Inefficient

    10. Malady

    a) Jingle

    b) Infection

    c) Strength

    d) Sickness

    Question Answer
    1. c
    2. c
    3. d
    4. d
    5. c
    6. c
    7. a
    8. a
    9. c
    10. c

    Explanation: 1. The passage clearly mentions that the growth in the India’s GDP fell short of the 7.4 per cent predicted by the Central Statistical Organisation (CSO).

    Explanation: 2. It has been clearly mentioned in the second paragraph that the unseasonal rains in many parts of India, followed by searing heat wave conditions, have caused extensive damage to the crops.

    Explanation: 3. It has been clearly mentioned in the second paragraph that demands for waiving of agricultural loans and increasing the procurement prices of food grains are bound to come from farmers due to damage in the crops.

    Explanation: 4. As per the meaning of the sentence, the words ‘Spending’ which means give money to pay for goods, services, or so as to benefit someone or something and ‘Fiscal’ which means the financial year, fits in the blanks.

    Explanation: 5. As per the meaning of the sentence, the words ‘Upgrading’ which means raising something to a higher standard and ‘Creating’ which means to bring something into existence, fits in the blanks.

    Explanation: 6. Add ‘the’ before the word ‘female foeticide rate’.

    Explanation: 7. ‘If’ can be removed as it is redundant after the word ‘Supposing’.

    Explanation: 8. Grappling means to seize or hold in a firm grip and ‘Dodging’ is the exact opposite word.

    Explanation: 9. Both ‘Prudential’ and ‘Careful’ means showing care and forethought.

    Explanation: 10. Malady means a disease or ailment and ‘Strength’ is the exact opposite word.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF