Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017:August 2016 Questions

Sep 6, 2016 13:46 IST

    Current Affairs means everything which is happening around the world. But from UPSC Civil Services IAS Point of view, everything is not important and hence IAS Preparation for IAS Prelims requires filters. Here are Current Affairs questions for August 2016 Part -1.

    Current Affairs should be given priority in the IAS Preparation. Current Affairs section of the IAS Syllabus is the most dynamic section and is requires a daily update in the whole IAS Preparation. IAS Preparation is the evolution of the perspective. It requires the macro analysis of the current affairs topics which affects the Socio-Economic condition of the nation. Here we are continuing to provide the Current Affairs Questions for the IAS Prelims Exam 2017.

    1.    In which of the following state the farm Farm festival of Hareli has celebrated recently?
    a.    Rajasthan
    b.    Uttar Pradesh
    c.    Chhattisgarh
    d.    Gujarat

    Answer: c

    Explanation:

    The farm festival of Hareli has celebrated in the state of Chhattisgarh in its traditional form on August 2, 2016. The farm festival is celebrated to mark the beginning of the Shravana, the holy month of Hindus. On the occasion, the farmers across the state worship their farm equipments and cows and the Goddess ‘Kutki Dai’ is the presiding deity worshiped for good crops.

    The day also marks the beginning of famous Bastar Dussehra Mahaparva, a 75-day unique festival of tribal heartland of Chhattisgarh. The unique rituals of this more than 500- year-old festival creates harmony between people in the region.

    2.    The severe tropical typhoon Nida hit which of the following countries?
    a.    USA
    b.    China
    c.    South Korea
    d.    Russia

    Answer:

    Explanation:


    In Philippines, the severe tropical typhoon Nida is also called as the Tropical Storm Carina, has recently hit the China’s Guangdong Province. The gale-force wind having up to 150 km/hr speed has caused heavy rain followed the tropical typhoon. This typhoon is considered as the strongest typhoon to hit the Pearl River Delta since 1983. A tropical depression is reason behind that had developed about 1,020 km to the east-southeast of Manila, Philippines.

    The cyclonic system was located within a favourable environment for development of cyclone with low vertical wind shear and very warm sea surface temperatures.

    3.    A storm named ‘earl’ badly triggered the landslide in which of the following country?
    a.    USA
    b.    Mexico
    c.    Argentina
    d.    Germany

    Answer: b

    Explanation:

    Earl was downgraded to a tropical depression as it continued westward into the mountains of central Mexico. Earl was the first hurricane to landfall in Belize, or anywhere in the western Caribbean Sea west of Jamaica, since Ernesto almost exactly four years ago.

    Earl's parent tropical wave could be traced back thousands of miles to a tropical wave coming off Africa the previous week.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017 : July-August 2016 Questions

    4.    Which of the following state became first to ratify the Constitution (122nd Amendment, GST) Bill, 2014?
    a.    Assam
    b.    Haryana
    c.    Maharashtra
    d.    Gujarat

    Answer: a

    Explanation:

    The Assam Assembly on 12 August 2016 passed a resolution to become the first state to ratify The Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, 2014. The bill was passed by the Lok Sabha on 8 August 2016 and by the Rajya Sabha on 3 August 2016.

    Provisions of the Bill

    • The GST will have two components keeping in mind the federal structure of India: the Central GST (CGST) and the State GST (SGST).
    • For goods and services that pass through several states, or imports, the Centre will levy another tax, the Integrated GST (IGST).
    • Alcohol for human consumption has been kept out of the purview of GST.
    • It empowers the centre to impose an additional tax of up to 1% on the inter-state supply of goods for two years or more. This tax will accrue to states from where the supply originates.
    • Initially, GST will not apply to
    (i)    petroleum crude,
    (ii)    high speed diesel,
    (iii)    motor spirit (petrol),
    (iv)    natural gas and
    (v)    aviation turbine fuel.

    The GST Council will decide when GST will be levied on them.

    • Tobacco and tobacco products will be subject to GST. The centre may also impose excise duty on tobacco.
    • Parliament may provide for compensation to states for revenue losses arising out of the implementation of GST for up to 5 years, based on the recommendations of the GST Council.

    5.    India’s first BIO-CNG plant has inaugurated recently in which of the following cities?
    a.    Hyderabad
    b.    Ahmadabad
    c.    Pune
    d.    Lucknow

    Answer:

    Explanation:


    India’s first bio-CNG plant has inaugurated recently in Pune, Maharashtra.The plant was jointly inaugurated by Union Minister of Transport Nitin Gadkari and Union Defence Minister Manohar Parrikar.

    Key features of the plant

    • It was commissioned by the city-based Primove Engineering Private Limited.
    • It will use agricultural residue to generate compressed natural gas (CNG) that can be used in automobiles as fuel.
    • The technology involves treating the waste with a special bacterial solution, after which the gas so generated is cleaned and compressed for use in vehicles.
    • It was set up as a Proof of Concept (PoC) which can be replicated elsewhere.
    • It was built at a cost of 4.5 crore rupees. Further it needs investment to the tune of 15 crore rupees to complete the 5-tonne standalone plant.
    • There are examples of use of bio-CNG as automobile fuel in Europe but this would be for the first time such a technology will be deployed in India.
    • This technology solves the twin problem of disposal of agricultural waste and dependence on imported transport fuels.

    6.    The Quantum Experiments is the world's first quantum satellite launched by which of the following country?
    a.    China
    b.    Japan
    c.    USA
    d.    India

    Answer: a

    Explanation:

    China has launched the world's first quantum satellite named Quantum Experiments at Space Scaler (QUESS) satellite recently. The satellite was launched from the Jiuquan Satellite Launch Centre in the remote north-western province of Gansu. The satellite will help establish hack-proof communications between space and the ground.

    Highlights of the Quantum Experiments at Space Scaler (QUESS) satellite

    • It is nicknamed Micius, after a 5th century BC Chinese philosopher and scientist who have been credited as the first one in human history conducting optical experiments.
    • It is designed to establish hack-proof quantum communications by transmitting uncrackable keys from space to the ground.
    • It will enable secure communications between Beijing and Urumqi, the capital of China's violence-prone far western region of Xinjiang.
    • It will circle the Earth once every 90 minutes after it enters a sun-synchronous orbit at an altitude of 500 km.

    7.    TVSN Prasad committee is recently in news related to which of the following?
    a.    for exploring possible alternatives to pellet guns as non-lethal weapons.
    b.    to prepare guidelines for de-siltation of river Ganga
    c.    to prepare draft of Ganga Act
    d.    to probe into the recent Mathura violence hours.

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, the Union Home Ministry has constituted a seven-member expert committee for exploring possible alternatives to pellet guns as non-lethal weapons.

    The committee will be chaired by Joint Secretary (Police Modernisation) TVSN Prasad. It has been asked to submit its report within two months. The committee was constituted to rethink on the use of pellet guns after its use by CRPF for crowd control in Kashmir was blamed for causing fatal injuries and blindness among protestors during the recent unrest.

    8.    One of the NGT committee to assess the damage caused by the World Culture Festival of Art of Living Foundation to the Yamuna flood plain in March 2016, has been constituted under which of the following person?
    a.    Arvind Subramanian
    b.    Anand Desai
    c.    Shashi Shekhar
    d.    Madhav Chitale

    Answer: c

    Explanation:

    A committee of experts, appointed by the National Green Tribunal (NGT) to assess the damage caused to the Yamuna floodplain in Delhi where the World Culture Festival of The Art of Living was held last March, has found that the “entire floodplain area used for the main event site” has been “completely destroyed” causing “invisible loss of biodiversity” that “may never be able to return”.

    In its report, submitted to the NGT on July 28, the seven-member panel, headed by Shashi Shekhar, Secretary, Ministry of Water Resources, said “the entire floodplain area used for the main event site, i.e. between the DND flyover and Barapullah drain (on the right bank of river Yamuna) has been completely destroyed, not simply destroyed. The ground is now totally levelled, compacted and hardened, totally devoid of water bodies or depressions, and almost completely devoid of any vegetation (except a few large cattails at the base of the DND flyover)”.

    9.    Consider the following statements regarding the Interest Subvention Plan recently approved by Union Cabinet of India:
    I.    This scheme will help farmers getting short term crop loan payable within one year up to 3 lakhs rupees at only 4% per annum.
    III.    The interest subvention of 2% will be provided to banks for the first year on the restructured amount to provide relief to the farmers affected by natural calamities.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved the Interest Subvention Scheme for farmers for the year 2016-17. The Government has assigned a sum of 18276 crore rupees for the purpose. This scheme will help farmers getting short term crop loan payable within one year up to 3 lakhs rupees at only 4% per annum.

    Key features of the scheme

    •    The Union Government will provide interest subvention of 5% per annum to all farmers for short term crop loan payable within one year. Therefore, farmers will have to effectively pay only 4% as interest.
    •    In case farmers do not repay the short term crop loan in time, then they will be eligible for interest subvention of 2% as against 5% available.
    •    The government will give approximately 18276 crores rupees as interest subvention for 2016-17.
    •    The Union Government has approved an interest subvention of 2% i.e. an effective interest rate of 7% for loans up to 6 months to give relief to small and marginal farmers who would have to borrow at 9% for the post harvest storage of their produce.
    •    The interest subvention of 2% will be provided to banks for the first year on the restructured amount to provide relief to the farmers affected by natural calamities.

    10.    At What place India ranked in the 9th edition Global Innovation Index released recently?
    a.    81st
    b.    66th
    c.    67th
    d.    84th

    Answer:

    Explanation:

    The 9th edition Global Innovation Index (GII) 2016 was released on 15 August 2016 jointly by Cornell University, INSEAD and the World Intellectual Property Organization (WIPO). The GII 2016 was based on the theme of Winning with Global Innovation.

    India has ranked 66th in the 2016 Global Innovation Index. In this edition, India has jumped up by 15 spots from 81st position in 2015 GII.
    The report explores the rising share of innovation carried out via globalized innovation networks. The report also found that gains from global innovation can be shared more widely. The report also concludes that there is ample scope to expand global corporate and public R&D cooperation to foster future economic growth.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF