Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017 : July-August 2016 Questions

Sep 26, 2016 09:30 IST

    Current Affairs should be given priority in the IAS Preparation. Current Affairs section of the IAS Syllabus is the most dynamic section and is requires a daily update in the whole IAS Preparation. IAS Preparation is the evolution of the perspective. It requires the macro analysis of the current affairs topics which affects the Socio-Economic condition of the nation. Here we are continuing to provide the Current Affairs Questions for the IAS Prelims Exam 2017.


    1.    The Election Commission of India has recently launched NERP 2016 programme across the country which stand for:
    a.    Nation Electoral Roll Purification
    b.    Nationalised Electoral Roll Purification
    c.    National Electoral Roll Purification
    d.    Nationwide Electoral Roll Purification

    Answer: b


    The Election Commission of India (ECI) has recently announced that launch of National Electoral Roll Purification (NERP) 2016 programme across the country. The programme was launched to improve health of Electoral Rolls (ERs) and to optimize the Polling Station (PS) location and area across the country. The motto of ECI for the year 2016 is No voter to be left behind.

    Objectives of NERP 2016
    Improving Health of ERs by inclusion of all eligible citizens in mission mode by:
    •    ERs to be made free from errors.
    •    Single ER entry for every eligible elector with unique Elector Photo Identity Card (EPIC) number.
    •    Removal of all Absent (A)/ Shifted (S)/ Dead (D) electors’ entries and Repeat Entries (REs).
    •    Ensuring Photo Electoral Rolls (PERs) with good quality correct images of every elector confirming to ECI standards, and linking Electors with ECI by obtaining their contact details.

    2.    According to the Global Burden of Disease Study 2015, around how many new HIV infections were reported in the year 2015?
    a.    50 Thousand
    b.    2 lakh
    c.    4 lakh
    d.    3 Lakh

    Answer: b


    The World Health Organisation has released a report of 2015 Non-communicable Diseases (NCD) Global Survey recently. The report highlights the need to intensify national action to meet the global targets governments have agreed to protect people from heart disease, cancers, diabetes, and lung diseases. However, the global survey titled Assessing national capacity for the prevention and control of non-communicable diseases shows that some countries are making remarkable progress.

    The Sustainable Development Goals agenda includes a target to reduce premature deaths from NCDs by 30 per cent by 2030. Trends in national capacity for NCDs were derived from comparing the results of the 2015 survey with those from the capacity surveys conducted in 2013 and 2010.

    3.    What is the rank of India in the inaugural Sustainable Development Goal Index (SDG Index) that has been released recently?
    a.    110th
    b.    127th
    c.    95th
    d.    130th

    Answer: a


    Sustainable Development Solutions Network (SDSN) of the United Nations and the Bertelsmann Stiftung on 20 July 2016 launched a new Sustainable Development Goal Index (SDG Index) to provide a report card for tracking SDG progress and ensuring accountability.
    SDG Index is the world’s first comparative study of the Sustainable Development Goals for 149 countries

    The SDG Index assess where each country stands in 2016 with regard to achieving the SDGs. The SDG Index ranks countries based on their performance across 17 goals. The index has been topped by Sweden and India is ranked 110th in the index and is followed by Lesotho on 113th position, Pakistan (115), Myanmar (117), Bangladesh (118) and Afghanistan (139).

    4.    Recently which of the following committee has been set up to draft of Ganga Act, which aims at expediting implementation of Namami Gange programme and lay down guidelines to rid the holy river of silt?
    a.    Madhav Chitale committee
    b.    TVSN Prasad committee
    c.    Arvind Subramanian committee
    d.    Anand Desai Committee



    The Government has formed two separate committees to prepare draft of Ganga Act, which aims at expediting implementation of Namami Gange programme and lay down guidelines to rid the holy river of silt.

    A committee under Justice (Retd) Girdhar Malviya has been entrusted with responsibility of preparing the draft act that should have provisions to ensure cleanliness and uninterrupted e-flow of Ganga, an official statement said. 79-year-old Malviya is chairman of Ganga Mahasabha, which was formed by his grandfather and Banaras Hindu University founder Pandit Madan Mohan Malviya.

    5.    Which of the following committee has been constituted to find out the alternative use of pellet guns in Jammu and Kashmir?
    a.    Shashi Shekhar Committee
    b.    Mirza Imtiyaz Judicial Commission
    c.    TVSN Prasad committee
    d.    DB Shekatkar Committee

    Answer: c


    Union Home Minister Rajnath Singh has constituted a seven-member expert committee for exploring possible alternatives to pellet guns as non-lethal weapons.

    The committee will be chaired by Joint Secretary (Police Modernisation) TVSN Prasad. It has been asked to submit its report within two months. The committee was constituted to rethink on the use of pellet guns after its use by CRPF for crowd control in Kashmir was blamed for causing fatal injuries and blindness among protestors during the recent unrest.

    6.    Who among the following heads the committee that was constituted to prepare guidelines for distillation of river Ganga?
    a.    Madhav Chitale
    b.    Arvind Subramanian
    c.    NK Singh
    d.    Anand Desai

    Answer: a


    Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation have constituted a committee to prepare guidelines for desiltation of river Ganga.

    Madhav Chitale, an Expert Member of National Ganga River Basin Authority (NGRBA) has been appointed as Chairman of the committee. The tenure of the committee would be for a period of three months.

    7.    India’s first Green Rail Corridor, which ensures zero toilet discharge on rail tracks, was inaugurated recently by Railways Minister Suresh Prabhu in which of the following state?
    a.    Kerala
    b.    Karnataka
    c.    Tamil Nadu
    d.    Assam

    Answer: c


    The 114-km long Rameswaram-Manamadurai stretch of Southern Railway in Tamil Nadu on 24 July 2016 became India’s first Green Rail Corridor. This green corridor was inaugurated by of Southern Railway via videoconferencing from Chennai Central Station.

    Features of Green Rail Corridor
    • This corridor ensure zero toilet discharge on rail tracks.
    • Trains in the section are equipped with bio-toilets to ensure zero discharge of human waste on the rail tracks.

    While inaugurating this corridor, Prabhu said his ministry was committed to converting all toilets in railways to bio-toilets. Till March 2016, a total of 35104 bio-toilets had been provided and since then till third week of July 7000 more new bio-toilets have been made operational.

    8.    In which of the following cities India’s first Water Metro project has been launched recently?
    a.    Delhi
    b.    Maharashtra
    c.    Kolkata
    d.    Kochi

    Answer: d


    Pinarayi Vijayan, Chief Minister of Kerala, on 23 July 2016 launched Kochi Water Metro project in Kochi, Kerala. It is the first ever Water Metro project in the country. German Development Bank, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) is funding 85 million euro for the project. The German bank has inked an agreement with the Kochi Metro Rail Limited for the project worth 747 crore rupees.

    9.    Ghatampur Thermal Power Project was recently in news. With which of the following state the Ghatampur Thermal Power Project is associated?
    a.    Madhya Pradesh
    b.    Jharkhand
    c.    Uttar Pradesh
    d.    Odisha

    Answer: c


    The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 20 July 2016 gave its approval for installation of Ghatampur Thermal Power Project (GTPS) of 1980 MW capacity through a Joint Venture Company.

    The Joint Venture Company is named as Neyveli Uttar Pradesh Power Limited (NUPPL). The company is formed jointly by Neyveli Lignite Corporation Limited (NLC) and Uttar Pradesh Rajya Vidyut Utpadan Nigam Limited (UPRVUNL).

    Key highlights of the project

    • The project will be implemented at an estimated cost of 17237.8 crore rupees.
    • The estimated cost includes Interest During Construction component of 3202.42 crore rupees.
    • The commissioning of Unit I, II and III will be 52 months, 58 months and 64 months respectively from starting date.
    • The benefits of the generation will be available in the XIII Five Year Plan.
    • The energy generated by the project (about 14000 MU/annum) will mainly be supplied to Uttar Pradesh.
    • Ministry of Coal had allotted Pachwara South coal block in Jharkhand State for meeting the coal requirement of the GTPS.

    10.    Who among the following has written the book titled 'Who Moved My Interest Rate'?
    a.    arvind subramanian
    b.    arvind panagariya
    c.    Raghuram Rajan
    d.    Duvvuri Subbarao

    Answer: d


    A book titled Who Moved My Interest Rate? authored by Duvvuri Subbarao, the former Governor of Reserve Bank of India (RBI) has released recently. The book gives an account of the dilemmas Subbarao confronted while leading the Reserve Bank through the extraordinary economic and political challenges India and world faced from 2008 to 2013.

    The book is a chronicle of Subbarao’s attempts to demystify the RBI and explain to the public its impact on their everyday lives. Subbarao’s term as the Governor of the RBI from 2008 to 2013 saw a turbulent period for the world and for India. The global financial crisis erupted within a week of his assuming office.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF