Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017:August 2016 Questions Part II

Sep 6, 2016 16:53 IST

    Current Affairs means everything which is happening around the world. But from UPSC Civil Services IAS Point of view, everything is not important and hence IAS Preparation for IAS Prelims requires filters. Here are Current Affairs questions for August 2016 Part -2.

    Current Affairs should be given priority in the IAS Preparation. Current Affairs section of the IAS Syllabus is the most dynamic section and is requires a daily update in the whole IAS Preparation. IAS Preparation is the evolution of the perspective. It requires the macro analysis of the current affairs topics which affects the Socio-Economic condition of the nation. Here we are continuing to provide the Current Affairs Questions for the IAS Prelims Exam 2017.

    1.    Consider the following statements regarding the Annual Status of Education Report (ASER)?
    I.    The Annual Status of Education Report (ASER)—a household survey—put out by Pratham is a consistent and excellent source of information on the quantity and quality of primary education in India.
    II.    It has been conducted annually since 2004, and covers more than 90% of India’s districts in a statistically rigorous manner.
    III.    The ASER trends-over-time report that covers the period 2006 to 2014, points to a decline in children not enrolled from about 4% at the beginning of the period to about 2% now.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Annual Status of Education Report (ASER)—a household survey—put out by Pratham is a consistent and excellent source of information on the quantity and quality of primary education in India. It has been conducted annually since 2004, and covers more than 90% of India’s districts in a statistically rigorous manner. The ASER trends-over-time report that covers the period 2006 to 2014, points to a decline in children not enrolled from about 4% at the beginning of the period to about 2% now.
    It shows a steady increase in the number of children enrolled in private schools from about 20% to a little over 30% over the period. The trends in quality measured in reading, arithmetic and English are disconcerting. For instance, children in Class III who can read at least a Class I text has dropped consistently from about 50% to about 40% and children in Class III who can do at least subtraction has dropped from 40% to 25%.

    2.    The Central Electricity Authority (CEA) has given conditional clearance to the Turga Pump Storage Hydel Power Project located in which of the following states of India?
    a.    Jharkhand
    b.    West Bengal
    c.    Odisha
    d.    Bihar

    Answer: b

    Explanation:

    Turga Pump Storage Hydel Power Project of Rs.4, 500-crore 1,000 mw has been approved by the Central Electricity Authority (CEA). The project is to be installed in Purlia district of West Bengal clean energy fund.

    Additionally, West Bengal is seeking a green energy fund to build two pump storage hydel power plants in Purulia-Turga (1,000 MW) and Bandhu (900 MW). The state is also planning to set up a 1,200-MW solar power plant to support these two hydel power plants.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017:August 2016 Questions Part I

    3.    Consider the following statements regarding the ‘Accessible India Campaign’ for differently-abled:
    I.    Accessible India Campaign is a nationwide campaign that aims at enabling persons with disabilities to gain universal access, equal opportunity for development, independent living and participation in all aspects of life in an inclusive society.
    II.    The initiative is in line with the Article 9 of UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities (UNCRPD) to which India is a signatory from 2007.
    III.    Union Government has also launched Accessible E-Library 'Sugamya Pustakalaya' for Divyang under Prime Minister’s Accessible India Campaign (Sugamya Bharat Abhiyan).

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Accessible India Campaign (Sugamya Bharat Abhiyan) was launched by Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD) as a nation-wide Campaign for achieving universal accessibility for Persons with Disabilities (PwDs). The initiative is in line with the Article 9 of UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities (UNCRPD) to which India is a signatory from 2007.

    Sugamya Pustakalaya is an online platform that makes accessible content available to print-disabled people. It houses more than 2 lakh books in diverse subjects and languages and multiple accessible formats.

    The e-library was created by Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan), Ministry of Social Justice and Empowerment in collaboration with member organizations of Daisy Forum of India and powered by TCS Access.

    4.    Consider the following statements regarding the Mega Food Parks Scheme:
    I.    The Scheme of Mega Food Park was launched in 2008 whereby, the Government provides Financial Assistance up to Rs. 50 Crore to set up modern infrastructure facilities for food processing called Mega Food Parks.
    II.    The Mega Food Parks Scheme (MFPS) aims at providing a mechanism to link agricultural production to the market by bringing together farmers, processors and retailers.
    III.    The Mega Food Park Scheme is based on “Cluster” approach and envisages a well-defined agri/ horticultural-processing zone containing state-of-the art processing facilities with support infrastructure and well-established supply chain.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Scheme of Mega Food Park was launched in 2008 whereby, the Government provides Financial Assistance up to Rs. 50 Crore to set up modern infrastructure facilities for food processing called Mega Food Parks.

    The Scheme of Mega Food Park aims at providing a mechanism to link agricultural production to the market by bringing together farmers, processors and retailers so as to ensure maximizing value addition, minimizing wastages, increasing farmers’ income and creating employment opportunities particularly in rural sector. The Mega Food Park Scheme is based on “Cluster” approach and envisages a well-defined agri or horticultural-processing zone containing state-of-the art processing facilities with support infrastructure and well-established supply chain.

    5.    Which of the following committee has setup to suggest steps to promote card payments through incentives like tax rebates and cash back schemes?
    a.    Arvind Subramanian Committee
    b.    Ratan P Watal Committee
    c.    Shashi Shekhar Committee
    d.    Madhav Chitale Committee

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Finance Ministry on 26 August 2016 constituted a high-level committee to suggest steps to promote card payments through incentives like tax rebates and cash back schemes. The committee was constituted with an aim to discourage cash transactions.

    The 11-member committee will be headed by former Finance Secretary Ratan P Watal. The committee will have representatives from the Reserve bank of India (RBI), Unique Identification Authority of India (UIDAI), the tax department and various industry bodies in the payments space.

    6.    Which of the following world organisation has sanctioned Rs 980 crore to state Assam to dredge the Brahmaputra as an initiative to develop waterways to Bangladesh and to other South East Asian countries?
    a.    World Bank
    b.    International Monetary Fund
    c.    Asian Development Bank
    d.    World Economic Forum

    Answer: a

    Explanation:


    To dredge the Brahmaputra as an initiative to develop waterways to Bangladesh and to other South East Asian countries in a bid to boost trade and industry in the Northeast, The World Bank has provided the assistance of Rs 980 crore to the state of Assam.

    7.    Indian placed at 77th rank among 171 countries in World Disaster Risk Index which is conducted by which of the following organisation?
    a.    World Economic Forum
    b.    National Institute of Disaster Management
    c.    United Nations University (UNU)
    d.    International Monetary Fund

    Answer: c

    Explanation:


    The United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS) and Bundnis Entwicklung Hilft has released the World Risk Report 2016 that analyzes the role of infrastructure in shaping a country's disaster risk.

    The World Risk Index is an integral part of the report as it ranks 171 countries according to the risk of becoming a victim of a disaster as a result of natural hazards such as floods, cyclones, or earthquakes.

    The United Nations University (UNU) is the academic arm of the United Nations and acts as a global think tank. The mission of the Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS) is to carry out cutting edge research on risks and adaptation related to environmental hazards and global change. The institute’s research promotes policies and programmes to reduce these risks, while taking into account the interplay between environmental and societal factors.

    8.    Consider the following statements regarding the recently launched Supersonic Combustion Ramjet engine, also called Scramjet by ISRO:
    I.    A scramjet (supersonic combusting ramjet) is a variant of a ramjet air breathing jet engine in which combustion takes place in supersonic airflow.
    II.    The experimental mission aimed at realisation of Air Breathing Propulsion System (ABPS) uses hydrogen as fuel and oxygen from the atmosphere air as the oxidiser.
    III.    Two scramjet engines were mounted alongside of a two-stage, solid fuelled rocket called Advanced Technology Vehicle (ATV), which is an advanced sounding rocket.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:


    The Indian Space Research Organization (ISRO) on 28 August 2016 successfully test launched the Supersonic Combustion Ramjet engine, called Scramjet, from the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikotta in Andhra Pradesh. With this success, India joined the select league of four space faring nations that have demonstrated flight testing of Scramjet engines. The experimental mission aimed at realisation of Air Breathing Propulsion System (ABPS) uses hydrogen as fuel and oxygen from the atmosphere air as the oxidiser.

    Two scramjet engines were mounted alongside of a two-stage, solid fuelled rocket called Advanced Technology Vehicle (ATV), which is an advanced sounding rocket. The national space agency said that its first ever experimental mission met all the specified goals. The rocket carrying Scramjet engines weighed 3277 kg at lift-off.
    After a flight of about 300 seconds, the vehicle touched down in the Bay of Bengal, approximately 320 km from Sriharikota. The vehicle was successfully tracked during its flight from the ground stations at Sriharikota.

    9.    Consider the following statements regarding India’s Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA) signed with USA:
    I.    The logistics agreement will enable the forces of the two nations to use each other’s bases for repair and replenishment of supplies.
    II.    LEMOA, traditionally called the Logistics Support Agreement, would facilitate basing of U.S. troops in India.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: a

    Explanation:

    India and the United States have signed Logistics Exchange Memorandum of Agreement (LEMOA). The logistics agreement will enable the forces of the two nations to use each other’s bases for repair and replenishment of supplies.

    The agreement was signed in Pentagon during Defence Minister Manohar Parrikar’s visit to the US. The two leaders had agreed on the memorandum in principle when they last met in India in April 2016.

    The agreement makes joint operations easier and more efficient. It does not allow each nation to set up bases on the other, but to use bases and equipment only for operating together when they choose to.

    10.    Consider the following statements regarding the Saurastra Narmada Avataran Irrigation project:
    I.    Prime Minister Narendra Modi has on 30 August 2016 launched the first phase of SAUNI (Saurastra Narmada Avataran Irrigation) project at Saurastra district of Gujarat during which he released water from AJI-3 Dam.
    II.    Under the project, nearly 10 dams and reservoirs of Rajkot, Jamnagar and Morbi will be filled up with the water of Narmada River.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:

    Prime Minister Narendra Modi has on 30 August 2016 launched the first phase of SAUNI (Saurastra Narmada Avataran Irrigation) project at Saurastra district of Gujarat during which he released water from AJI-3 Dam. Under the project, nearly 10 dams and reservoirs of Rajkot, Jamnagar and Morbi will be filled up with the water of Narmada River.

    Saruashtra, which comprises 11 districts, faces drought like situation often and has been reeling under severe water scarcity due to scanty rainfall in the last two years. This project is considered to be an ambitious one for PM Modi. It was announced in 2012 when Modi was the Chief Minister of Gujarat.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF