Haryana Board Class 10 Drawing Model Paper With Solution 2024-25: Download PDF For Free

Oct 21, 2024, 10:33 IST

Class 10 Drawing Model Paper Haryana Board 2024-25: The Haryana Board of School Education has released the sample papers for students of class 10 for the 2025 examination. Get here HBSE Drawing sample paper with marking scheme in free pdf. 

HBSE Class 10 Drawing Model Paper 2024-25.
HBSE Class 10 Drawing Model Paper 2024-25.

BSEH Haryana Board Class 10 Drawing Model Paper 2025: The Haryana Board of School Education (HBSE) has released the model sample papers for the students of class 10 for the academic session 2024-25. These sample papers are important for the students who will be appearing for the 2025 Board examination. We have provided the HBSE Class 10 Drawing Model Test Paper and marking scheme in this article. 

The Board prescribes relevant syllabi and textbooks, conducts fair and timely examinations, evaluates and declares results. BSEH has also released the marking scheme with the model test papers. This will help students to understand the marking pattern which will be followed for the examination. The marking scheme includes the answers as well. 

Also Check: HBSE Class 10 Syllabus 2024-25

Why Solve Sample Papers? 

Sample question papers are an important resource for students. Students should solve as many sample papers as they can to check their knowledge and preparation. Sample question papers help students to understand how much they have understood from what they have learned. In addition, solving sample papers help students to develop writing practice and get better at time management. 

Continue reading to download the HBSE Class 10 Drawing Model Paper and Marking scheme in PDF format for free.  

HBSE Class 10 Drawing Question Paper Instructions 2024-25

1. All the Questions are Compulsory Carrying equal Marks. each question carries 1 mark in part-A.

2. Attempt any 4 Questions from B.

3. Attempt any 1 Question from part C.

HBSE Class 10 Drawing Model Paper 2024-25

Given below are the questions  from HBSE Class 10 Drawing Model Test Paper 2024-25. Go through them carefully. 

Part- A 

Q1. Looking at the lion capital what virtues do you inculcate ?

(i) Courage 

(ii) Compassion 

(iii) The Spirit of victory over wisdom and knowledge 

(iv) All the above 

Ans. (iv) All the above 

Q2. What is the most important element of vision? 

(i) Point 

(ii) Line

(iii) Space 

(iv) Tone

Ans. (i) Point 

Q3. Hue, value and intensity are the properties of : 

(i) Harmony 

(ii) Shape of form 

(iii) Colour 

(iv) Texture 

Ans. (iii) Colour 

Q4. Which medium is used in the tempera technique? 

(i) Water Colour 

(ii) Pastel Colour 

(iii) Oil Colour 

(iv) Acrylic Colour

Ans. (i) Water Colour 

Q5. What raw material is used in a normal pencil ? 

(i) Graphite 

(ii) Carbon 

(iii) Iron 

(iv) Diamond

Ans. (i) Graphite 

Q6. What is the property of Colour ? 

(i) Light 

(ii) Water 

(iii) Earth 

(iv) Sky

Ans. (i) Light 

Q7. Kailashnatha Temple made ----------------------------------------- 

(i) By marble 

(ii) With bricks and Cement 

(iii) By putting concrete in the cave from inside 

(iv) By removing the rocks until the architectural elements of the excavated interior and exterior is left.

Ans. (iv) By removing the rocks until the architectural elements of the excavated interior and exterior is left.

Q8. Brushes are used for ----------------------------------------- 

(i) drawing 

(ii) Colour Filling 

(iii) rubbing 

(iv) All the above

Ans. (iv) All the above

Q9. ---------------------------------------is primary or Basic Colour. 

(i) Yellow 

(ii) Green 

(iii) Orange 

(iv) Violet

Ans. (i) Yellow 

Q10.  ----------------------------------------- is principle of painting composition. 

(i) space 

(ii) line 

(iii) Balance 

(iv) colour

Ans. (iii) Balance 

Q11. Colour medium is the “Transparent medium” because: 

(i) In Oil colour density of colour is very high. 

(ii) In Acrylic colour quantity of solvent is very high. 

(iii) In Pastel colour quantity of Oil is very high. 

(iv) In water colour quantity of water is very high. 

Ans. (iv) In water colour quantity of water is very high. 

Q12. Pencils provides an effect of more blackness because: 

(i) It is H Pencil 

(ii) It is HB Pencil 

(iii) It is 4B Pencil 

(iv) It is 6B Pencil 

Ans. (ii) It is HB Pencil 

To get the complete sample paper and marking scheme, refer to the links given below:

Download HBSE Class 10 Drawing Model Paper 2024-25 PDF

Download HBSE Class 10 Drawing Marking Scheme 2024-25 PDF 

Also, check

Haryana Board Class 10 Model Paper With Solution 2024-25

NCERT Class 10 Textbook PDFs (Revised)

NCERT Class 10 Solutions (PDFs)

Garima Jha
Garima Jha

Content Writer

    Garima is a graduate in English from the University of Delhi and post-graduate in English Journalism from the Indian Institute of Mass Communication. She is a content writer with around 3 years of experience and has previously worked with Inshorts. She finds solace in the world of books and art. At Jagranjosh.com, Garima creates content related to the school section.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News