Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2016:Geography Goh Cheng Leong Questions: Coastal Reforms Set I

Jan 22, 2016 18:07 IST

    Geography Subject for the Civil Services Exam is a very important component for the IAS Preparation and hence the candidates gave special emphasis on Geography. Goh Cheng Leong is one of the essential books for IAS Exam Preparation. Here we are covering the whole Goh CHeng Leong book through the Multiple Choice Questions:

    Q1. Which of the following are true regarding waves?
    1. Speed of waves is very high on approaching shallow waters.
    2. Originally the waves are curved.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: In a open ocean the speed of waves are very high on approaching shores their speed is reduced. The waves are curved or refracted against the aligned of the coast.

    Q2. Which of the following are marine agents of erosion?
    1. Waves
    2. Beach materials
    3. Hydraulic action
    4. Solvent action

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1 and3
    b. 1 ,2and 4
    c. Only 3 and 4
    d. 1,2 ,3and4

    Answer: d

    Explanation: Waves armed with rock debris, waves that transport beach materials, hydraulic action of water brought by waves, on lime coast solvent action of sea water on calcium carbonate are marineagents of erosion.

    Q3.  The rate of marine erosion does not depends on:    
    1. Nature of rocks
    2. Amount of rock exposed to sea.
    3. Effects of tides and currents.
    4. Human inference.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 4
    b. Only 2 and 4
    c. 1, 2 and 3
    d. None

    Answer: d

    Explanation: the rate of marine erosion depends on all the above mentioned factors and also human inference in coast protection.

    Q4. Which of the following influences marine erosion?
    1. Earth movement
    2. Organic accumulation
    3. Wind

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 3
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Marine erosion is also influenced by Vulcanicity, Glaciations, earth movement and organic accumulation

    Q5. With reference to coastal erosion, which of the following is true?
    1. Exposed coasts are eroded regularly.
    2. Even coasts of one rock type are eroded irregularity.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: Even where the coast is of one rock type irregularities will be caused by variation within the rock on exposed coast, the continual action of waves on rocks of varying resistance cause the coast line to be eroded irregularly.
       
    Q6. Consider the following statements regarding coastal features of erosion?
    1. On erosion the softer rocks such as sand and clay worn into bays.
    2. On erosion hard rock’s like granites and lime stones persist as capes.
    3. Persian Gulf and Bay of Bengal are also coastal features of erosion.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and2
    c. Both 2 and 3
    d. 1,2 and3

    Answer: b

    Explanation: Very large indentations are due to other causes such as submergence or earth movement.

    Q7. With reference to shore profile which of the following is true?
    1. Cliffs are formed only when steep rock faces the coast.
    2. Cliffs are strong, permanent features.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: The Cliffs are not permanent features. The rate of recession depends on its geological structure stratification, jointing of rocks and resistance to wave attack.

    Q8. Consider the following statements
    1. Beaches are the most dominant form of constructive work of sea
    2. Coast lines are always formed by emergence. i.e.  by uplift  of land  or a fall in sea level

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation: Coast lines are also formed by emergence and submergence.

    Q9. Which of the following is true about types of Coast?
    1. Sinking of land and rise of sea are coastlines of submergence.
    2. Uplift of land or a fall in Sea level is coast lines of emergence.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2 and 3
    c. Only 1 and 2
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:  Coast lines of emergence are less common.

    Q10. Which of the following are true about estuarine coast?
    1. They are mouth of river in submerged low lands.
    2. If their entrance is not silted, they make excellent sites for ports.
    3. They are most suitable for sea ports.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Tidal effects further enhance the value of ports and even when there is little silting. Modern dredges help to keep the ports open all the time.

    Click here for More

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF