Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Questions for Prelims: 23 to 29 September 2017

Sep 29, 2017 14:44 IST
    IAS Questions for Prelims 23 to 29 September 2017
    IAS Questions for Prelims 23 to 29 September 2017

    IAS questions based current issues happenings are very efficient for IAS preparation. Every IAS aspirant should focus on such questions before the IAS Prelims Exam. We have provided IAS questions based on the current affairs are very important for IAS Prelims Exam 2018.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Who among the following Indian scientists becomes the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for his immense contribution in materials research?
    a. C.N.R Rao
    b. D. Sivananda Pai
    c. Vishwanath Mohan
    d. Ashoke Sen

    Answer: a

    Explanation:

    Eminent scientist, Professor C.N.R Rao, has become the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for his immense contribution in materials research. The award is the US-based Materials Research Society’s (MRS) highest honour.

    The award citation noted Mr. Rao’s immense work on novel functional materials, including nanomaterials (having particles of nanoscale dimensions), graphene (the strongest and thinnest material) and 2D materials, superconductivity, and colossal magnetoresistance (change in electrical resistance of a material in a magnetic field).

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    2. Gadaakutta,  Sapuri, Betra, Kolarikuji, Laakdikuji, Umriachuri, Limchuri Asamchuri and Bagurichuri are the varieties of which of the following crops in the state of Odisha?
    a. Coconut
    b. Paddy
    c. Cashew nut
    d. Wheat

    Answer: b

    Explanation:

    India is rice country: the cereal provides daily sustenance for over 60% of Indians and occupies the greatest cultivated area. But its primacy belies a darker story of genetic and cultural erosion.

    Baunsunimundi, Haldi-dhaan, Gadaakutta, Sapuri-dhaan, Betra-dhaan, Kolarikuji, Laakdikuji, Umriachuri, Limchuri, Asamchuri, Bagurichuri, Mayer-dhaan and Patraa-dhaan are the varieties of paddy grown in Odisha.

    3. Which of the following is India's first indigenously built Scorpene submarine delivered to Indian Navy recently?
    a. INS Vikram
    b. INS Kalvari
    c. INS Godavari
    d. INS Kaveri

    Answer: b

    Explanation:

    Mazagon Docks Ltd; (MDL) will soon hand over INS Kalvari to the Indian Navy—the first of six Scorpene submarines being built in India in collaboration with French shipbuilder, Naval Group (formerly DCNS). Though the dates are not confirmed yet, the first Scorpene submarine is likely to be commissioned by Prime Minister Narendra Modi—it will be a re-affirmation of India’s capability to build submarines and a major boost for the ‘Make in India’ programme of the government. With 30% indigenous components on board, the Made-in-India submarine is part of the ongoing project for the construction of six Scorpene-class submarines at MDL in Mumbai on the transfer of technology from the French company.

    4. Recently, the State-owned Oil and Natural Gas Corp (ONGC) has made a significant oil discovery to the west of its prime Mumbai High fields in the Arabian sea. Consider the following statements regarding this:
    1. The discovery in the well WO-24-3 is estimated to hold an in-place reserve of about 20 million tonnes.
    2. Mumbai High, India's biggest oil field, currently produces 205,000 barrels of oil per day (just over 10 million tonnes per annum) and the new find would add to that production in less than two years time.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    State-owned Oil and Natural Gas Corp (ONGC) has made a significant oil discovery to the west of its prime Mumbai High fields in the Arabian sea. The discovery in the well WO-24-3 is estimated to hold an in-place reserve of about 20 million tonnes, he said.

    Mumbai High, India's biggest oil field, currently produces 205,000 barrels of oil per day (just over 10 million tonnes per annum) and the new find would add to that production in less than two years time.

    5. Iron Union 5 is a joint military exercise between which of the following countries?
    a. India and the USA
    b. The USA and UAE
    c. India and Japan
    d. India and UAE

    Answer: b

    Explanation:

    The US and UAE's ground forces will begin a joint military exercise in Abu Dhabi on Saturday, as part of efforts to consolidate their bilateral relations and exchange training and military expertise.

    Code-named Iron Union 5, the drill is an extension of a series of Iron Claw exercises, which the UAE organises with friendly countries to exchange and develop their skills according to the latest advanced military systems.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    6. Recently, the Government has launched the Sahaj Bijli Har Ghar Yojana. Consider the following statements regarding this:
    1. The Sahaj Bijli Har Ghar Yojana also known as the Saubhagya Yojna aims to provide power to all homes.
    2. The States and Union Territories are required to complete the works of household electrification by the 31st of December 2018.
    3. The scheme will ensure electrification of all willing households in the country in rural as well as urban areas.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Prime Minister Narendra Modi has launched a new scheme Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana –“Saubhagya” to ensure electrification of all willing households in the country in rural as well as urban areas on 25 September 2017.

    The total outlay of the project is Rs. 16, 320 crores while the Gross Budgetary Support (GBS) is Rs. 12,320 crore. The outlay for the rural households is Rs. 14,025 crore while the GBS is Rs. 10,587.50 crore. For the urban households, the outlay is Rs. 2,295 crore while GBS is Rs. 1,732.50 crore. The Government of India will provide largely funds for the Scheme to all States/UTs. The States and Union Territories are required to complete the works of household electrification by the 31st of December 2018.

    The beneficiaries for free electricity connections would be identified using Socio-Economic and Caste Census (SECC) 2011 data. However, un-electrified households not covered under the SECC data would also be provided electricity connections under the scheme on payment of Rs. 500 which shall be recovered by DISCOMs in 10 instalments through electricity bill.

    7. The 2nd Biennial Trade Ministers Forum (BTMF) meeting was recently held at New Delhi between delegations led by the Minister of Commerce and Industry of India and which of the following country?
    a. Japan
    b. Indonesia
    c. USA
    d. Myanmar

    Answer: b

    Explanation:

    The 2nd Biennial Trade Ministers Forum (BTMF) meeting was held at New Delhi between delegations led by the Minister of Commerce and Industry of India, Suresh Prabhu and the Minister of Trade of the Republic of Indonesia, Mr. Enggartiasto Lukita. The meeting was preceded by a Senior Official’s meeting where ground work was done for the BTMF meeting. 

    Both Ministers agreed for convening an early meeting of the Working Group on Trade & Investment and the Working Group on Trade Facilitation & Remedies, to address the issues impeding trade and identifying means of facilitating trade and investment between India and Indonesia.  These Working Groups will also look into facilitation of services and areas of mutual interest between both the countries.

    8. Recently, India along with her partnered country has reviewed the progress of CEPA. CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement) is a free trade agreement between India and which of the following countries?
    a. South Korea
    b. North Korea
    c. Singapore
    d. Japan

    Answer: a

    Explanation:

    The Minister of Commerce and Industry, Suresh Prabhu visited the Republic of Korea from September 21-23, to participate in the 7th Asia-Europe (ASEM) Economic Ministers meeting and the 3rd Joint Ministerial Review of the India-Korea Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).

    The Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) is a free trade agreement between India and South Korea. The agreement was signed on August 7, 2009. The signing ceremony took place in Seoul and the agreement was signed by the Indian Commerce Minister, Anand Sharma and South Korean Commerce Minister, Kim Jong-Hoon. The negotiations took three-and-a-half years, with the first session being held in February 2006. The agreement was passed in the South Korean parliament on 6 November 2009. It was passed in the Indian parliament the next week.

    9. Recently, the Minimum Support Price for Minor Forest Produce has been launched nationwide. Consider the following statements regarding the Minor Forest Produce (MFP):
    1. Minor Forest Produce (MFP) is a major source of livelihood for tribals who belong to the poorest of the poor section of society.
    2. The importance of MFPs for the poorest section of the society can be gauged from the fact that majority of 100 million tribals depend on MFPs for food, fodder, shelter, medicines and cash income.
    3. The government of India has taken a number of initiatives for socio-economic development of tribals like introduction of Forest Rights Act, PESA Act and have been implementing schemes for development of MFP by providing financial support to State TDCCs and TRIFED for market development of MFPs.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Minor Forest Produce (MFP) is a major source of livelihood for tribals who belong to the poorest of the poor section of society. The importance of MFPs for this section of the society can be gauged from the fact that majority of 100 million tribals depend on MFPs for food, fodder, shelter, medicines and cash income. It provides them critical subsistence during the lean seasons, particularly for primitive tribal groups such as hunter-gatherers, and the landless. Tribals derive 20-40% of their annual income from MFP on which they spend a major portion of their time. This activity has strong linkage to women’s financial empowerment as most of the MFPs are collected and used/sold by women. MFP sector has the potential to create about 10 million workdays jobs annually in the country.

    The government of India has taken a number of initiatives for socio-economic development of tribals like introduction of Forest Rights Act, PESA Act and have been implementing schemes for development of MFP by providing financial support to State TDCCs and TRIFED for market development of MFPs. Recognizing the critical importance which MFP hold for tribals and its potential to create large-scale employment opportunity thereby, helping in reducing poverty and increasing empowerment of tribals particularly women and poor people of the poorest and backward districts of the country, Govt. of India has now decided to introduce an ambitious scheme of providing fair price for the MFP collected by tribals through Minimum Support price (MSP).

    10. The Prime Minister Narendra Modi has constituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM). Which of the following is not true regarding the EAC?
    a. EAC can analyse any issue, economic or otherwise, referred to it by the Prime Minister and advising him thereon.
    b. The EAC-PM is an independent body to give advice on economic and related issues to the Government of India, not specifically to the Prime Minister but it will also advice other department or ministries of the Government.
    c. The EAC can address issues of macroeconomic importance and presenting views thereon to the Prime Minister. This could be either suo-motu or on reference from the Prime Minister or anyone else.
    d. It can attend any other task as may be desired by the Prime Minister from time to time.

    Answer: b

    Explanation:

    The Prime Minister Narendra Modi has constituted the Economic Advisory Council to the Prime Minister (EAC-PM). The five-member council consists of economists of high repute and eminence. The composition of the EAC-PM is as follows-

    1. Dr. Bibek Debroy, Member, NITI Aayog- Chairman

    2. Dr. Surjit Bhalla- Part-time Member

    3. Dr. Rathin Roy- Part-time Member

    4. Dr. Ashima Goyal- Part-time Member

    5. Ratan Watal, Principal Advisor, NITI Aayog – Member-Secretary

    Terms of reference of the EAC would be as follows:

    (i) To analyze any issue, economic or otherwise, referred to it by the Prime Minister and advising him thereon;

    (ii) To address issues of macroeconomic importance and presenting views thereon to the Prime Minister. This could be either suo-motu or on reference from the Prime Minister or anyone else;

    (iii) To attend to any other task as maybe desired by the Prime Minister from time to time.

    The EAC-PM is an independent body to give advice on economic and related issues to the Government of India, specifically to the Prime Minister.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    11. Recently released report of global competitiveness rankings 2017-18, India has improved in ranking. Consider the following statements regarding this:
    1. India remains the most competitive country in South Asia, appearing at No. 40 in the global competitiveness ranking of 137 countries by the World Bank.
    2. India ranks 90th position in World Economic Forum's (WEF) ease of doing a business survey this year.
    3. India’s score is its highest ever according to the current methodology, which ranked Switzerland as the world’s most competitive economy.

    Which of the following above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: b

    Explanation:

    India remains the most competitive country in South Asia, appearing at No. 40 in the global competitiveness ranking of 137 countries by the World Economic Forum (WEF). The ranking is one lower than last year’s, but the two rankings are not comparable because of a change in the methodology, WEF said.

    WEF said India’s score is its highest ever according to the current methodology, which ranked Switzerland as the world’s most competitive economy. India’s competitiveness has improved, the report said. “Among the emerging markets seen as having great potential in the early 2000s, Brazil and Turkey have now lost much of the ground they gained before 2013, but China, India and Indonesia continue to improve.”

    12. Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana –“Saubhagya” a new scheme was launched by the Prime Minister Narendra Modi on 25th September 2017. Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of the ‘Saubhagya’ is to provide energy access to all by last mile connectivity and electricity connections to all remaining un-electrified households in rural as well as urban areas to achieve universal household electrification in the country.
    2. The electricity connection to households includes the release of electricity connections by drawing a service cable from the nearest electricity pole to the household premises, installation of energy meter, wiring for a single light point with LED bulb and a mobile charging point.
    3. There is no provision in the scheme to provide free power to any category of consumers.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana –“Saubhagya” a new scheme was launched by the Prime Minister Narendra Modi to ensure electrification of all willing households in the country in rural as well as urban areas on 25th September 2017. The objective of the ‘Saubhagya’ is to provide energy access to all by last mile connectivity and electricity connections to all remaining un-electrified households in rural as well as urban areas to achieve universal household electrification in the country.

    The electricity connection to households includes the release of electricity connections by drawing a service cable from the nearest electricity pole to the household premises, installation of energy meter, wiring for a single light point with LED bulb and a mobile charging point. In case the electricity pole is not available nearby from the household for drawing service the cable, the erection of additional pole along with conductor and associated accessories shall also be covered under the scheme.

    13. Which of the following INS, a Water Jet Fast Attack Craft has been commissioned into the Indian Navy recently?
    a. INS Trasa
    b. INS Sahyadri
    c. INS Shakti
    d. INS Tarkash

    Answer: a

    Explanation:

    INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, Flag Officer Commanding-in-Chief, Western Naval Command at the Naval Dockyard, Mumbai on 26 September 2017. At an impressive commissioning ceremony, Vice Admiral Luthra expressed confidence that the new INS Tarasa will discharge her duties with élan and resolve, and bring laurels to the Western Naval Command and the Nation.

    INS Tarasa is the fourth and last of the follow-on Water Jet FAC's built by the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE), Kolkata. The first two ships of the class i.e. IN ships Tarmugli and Tihayu were commissioned in 2016 and are based at Visakhapatnam; while the third ship, INS Tillanchang was commissioned earlier this year at Karwar on 09 March 2017.  These ships are an upgrade of the Car Nicobar class Fast Attack Crafts with the Indian Navy, which was also indigenously designed and built by GRSE, Kolkata.

    14. Ministry of Labour & Employment has launched the platform the Platform for Effective Enforcement for No Child Labour (PENCIL) Portal at a National Conference held in Delhi. Consider the following statements regarding this:
    1. The PENCIL is an electronic platform that aims at involving Centre, State, District, Governments, civil society and the general public in achieving the target of child labour free society.
    2. Standing Operating Procedures (SOPs) was also launched which aimed at creating a ready reckoner for trainers, practitioners and monitoring agencies to ensure complete prohibition of child labour and protection of adolescents from hazardous labour ultimately leading to Child Labour Free India.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Union Home Minister Rajnath Singh launched the Platform for Effective Enforcement for No Child Labour (PENCIL) Portal at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and Employment, Government of India here today. The PENCIL is an electronic platform that aims at involving Centre, State, District, Governments, civil society and the general public in achieving the target of child labour free society. Rajnath Singh also launched the Standing Operating Procedures (SOPs) for the enforcement of legal framework against child labour. The SOP is aimed at creating a ready reckoner for trainers, practitioners and monitoring agencies to ensure complete prohibition of child labour and protection of adolescents from hazardous labour ultimately leading to Child Labour Free India.

    15. Which of the following countries have deposited an instrument of ratification of the Framework Agreement of the International Solar Alliance (ISA) in the 5th meeting of International Steering Committee (ISC) of the ISA held in New Delhi on 25 September 2017?
    a. Fiji
    b. Niger
    c. Tuvalu
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Fiji, Niger and Tuvalu deposited an instrument of ratification of the Framework Agreement of the International Solar Alliance (ISA) in the 5th meeting of International Steering Committee (ISC) of the ISA that was held in New Delhi on 25 September 2017. In this meeting representatives from 121 prospective member countries, who either completely or partially lie between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn participated. The meeting was Chaired by Anand Kumar, Secretary, Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) and Co-chaired by Mrs Ségoléné  Royale, Ambassador for Arctic and Antarctic Poles and Special Envoy for the Implementation of the  International Solar Alliance, Government of France. Till date, 40 countries have signed and 11 countries have ratified the Framework Agreement of the ISA. With ratification by 15 countries, the ISA will become a treaty-based inter-governmental international organization.

    The ISA is an Indian initiative jointly launched by the Prime Minister of India and the President of France on 30 November 2015 at Paris, on the sidelines of COP-21. It aims at addressing obstacles to deployment at the scale of solar energy through better harmonization and aggregation of demand from solar rich countries lying fully or partially between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn.

    16. Recently, the Union Cabinet has given its approval to the signing of the Interbank Local Currency Credit Line Agreement. Consider the following statements regarding this:
    1. The initial Master Agreement on Extending Credit Facility in Local Currency under the BRICS Interbank Cooperation Mechanism had a validity of five years, which has expired in March 2017.
    2. The umbrella Agreement would serve as an enabler to enter into bilateral agreements with member banks subject to national laws, regulations and internal policies of the signatories.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The initial Master Agreement on Extending Credit Facility in Local Currency under the BRICS Interbank Cooperation Mechanism had a validity of five years, which has expired in March 2017. It is understood that some of the member banks (like CDB and VEB; CDB and BNDES) have entered into bilateral agreements for local currency financing under the Master Agreement signed in 2012. Although the current conditions are not conducive to usage, it was useful to keep the same alive as an enabling feature in case a suitable opportunity materializes in future. Exim Bank raises resources in the offshore market in diverse currencies and swaps to mitigate the risk. The umbrella Agreement would serve as an enabler to enter into bilateral agreements with member banks subject to national laws, regulations and internal policies of the signatories.

    17. Recently, the Union Cabinet has given its approval to the signing of the Cooperation Memorandum Relating to Credit Ratings which enable sharing of credit ratings amongst:
    a. ASIAN member banks
    b. BRICS member banks
    c. SCO Member banks
    d. SAARC member banks

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its approval to the signing of the (i) Interbank Local Currency Credit Line Agreement and (ii) Cooperation Memorandum Relating to Credit Ratings by Exim Bank with participating member banks under BRICS Interbank Cooperation Mechanism. As both the Agreement and the MoU are umbrella pacts and are non-binding in nature, the Board of Directors of Exim Bank has been authorized to negotiate and conclude any individual contracts and commitments within their framework.

    It would enable sharing of credit ratings amongst the BRICS member banks, based on the request received from another bank. This would be an ideal mechanism to mitigate the credit risks associated with cross-border financing. In future, such a mechanism could also serve as pre-cursor to the proposal of having an alternate rating agency by BRICS nations.

    The Agreement and the MoU have also been highlighted in the BRICS Leaders Xiamen Declaration made in Xiamen, China on 4th September 2017.

    18. Recently, the Union Cabinet has given its approval to sign the Agreement between India and Ethiopia on "Cooperation in the field of Information, Communication and Media”. Consider the following statements regarding this:
    1. It aims to harness the growing power of Information, Communication and Media for information dissemination and enhancing outreach between the two countries for inclusive development.
    2. The Agreement will encourage cooperation between mass media tools such as radio, print media, TV, social media etc. to provide more opportunities to the people of both the nations and create public accountability.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval to sign the Agreement between India and Ethiopia on “”Cooperation in the field of Information, Communication and Media”.

    It aims to harness the growing power of Information, Communication and Media for information dissemination and enhancing outreach between the two countries for inclusive development. It will also enhance people to people contact through exchange programmes. It would also provide an opportunity for both the nations to share best practices and new innovations in the field of Information, Communication & Media.

    The Agreement will encourage cooperation between mass media tools such as radio, print media, TV, social media etc. to provide more opportunities to the people of both the nations and create public accountability.

    The Agreement, through an institutional framework, will facilitate the exchange of delegations, personnel between the two nations, providing them opportunities to learn from each other’s best practices, bringing in equity and inclusiveness.

    19. Recently, the Union Cabinet has approved the umbrella scheme of 'Modernisation of Police Forces'. Consider the following statements regarding this:
    1. Under the umbrella scheme,  a central budget outlay of Rs.10,132 crore has been earmarked for internal security related expenditure for Jammu & Kashmir, the North Eastern States and left-wing extremism affected States.
    2. The umbrella scheme also provides for setting up of a State-of-Art forensic science laboratory in Amravati, Andhra Pradesh and upgradation of  Sardar Patel Global Centre for Security, Counter-Terrorism and Anti-Insurgency in Jaipur and Gujarat Forensic Science University in Gandhi Nagar.
    3. Under the scheme provisions like internal security, law and order, women security, availability of modern weapons, the mobility of police forces, logistics support, the hiring of helicopters etc have been made.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for implementation of umbrella scheme of "Modernisation of Police Forces (MPF)" for years 2017-18 to 2019-20. The financial outlay for the scheme over the three year’s period is Rs.25,060 crore, out of which the Central Government share will be Rs.18,636 crore and the States’ share will be Rs.6,424 crore.

    Salient Features:

    • Special provision has been made under the Scheme for internal security, law and order, women security, availability of modern weapons, the mobility of police forces, logistics support, the hiring of helicopters, upgradation of police wireless, National Satellite Network, CCTNS project, E-prison project etc.
    • Under the umbrella scheme,  a central budget outlay of Rs.10,132 crore has been earmarked for internal security related expenditure for Jammu & Kashmir, the North Eastern States and left-wing extremism affected States.
    • Scheme of Special Central Assistance (SCA) for 35 worst LWE affected districts has been introduced with an outlay of Rs.3,000 crore to tackle the issue of underdevelopment in this district.
    • An outlay of Rs.100 crore has been earmarked in the North Eastern States for police infrastructure upgradation, training institutes, investigation facilities etc.
    • Implementation of this scheme would bolster the Government's ability to address challenges faced in different theatres such as areas affected by LWE, Jammu and Kashmir and North East effectively and undertake development interventions which will catalyze in improving the quality of life in these areas and help combat these challenges effectively at the same time.

    20. Recently, CARA under the Ministry of Women & Child Development has started a monthly “Jan Sampark” program to enable the public to have interaction with its officials and staff for seeking information related to Adoption as well as flagging their concerns. Here, CARA stands for?
    a. Central Adoption Resource Agency
    b. Condemnation and Relocation Act
    c. Child Abuse Risk Assessment
    d. Community Assessment Rapid Access

    Answer: a

    Explanation:

    The Central Adoption Resource Authority (CARA) of the Ministry of Women & Child Development has started a monthly “Jan Sampark” program to enable the public to have interaction with its officials and staff for seeking information related to Adoption as well as flagging their concerns.

    The first of its kind programme was held in New Delhi 26 September 2016. Nearly 150 Prospective Adoptive Parents (PAPs), Adoptive Parents and representatives of agencies participated in the session, which lasted for more than four hours.

    Details pertaining to Immediate Placement and Special Needs Adoption Module of Child Adoption Resource Information & Guidance System (CARINGS) as well as the newly launched Grievance/Query portal were shared with all the stakeholders. Also many of the PAPs were counselled and motivated to go for adopting older children.

    The event will now be a regular feature every month apart from the quarterly Facebook live chat by CEO CARA.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: May 2017

    21. Recently, the Government of India signed a Letter of Intent with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs, Government of Norway to extend the cooperation within health sector through the Norway India Partnership Initiative (NIPI) for a period of three years starting from 2018. Consider the following statements regarding this letter of intent:
    1. Through this letter, the cooperation between India and Norway will continue to be aligned with the development goals of the Indian Government as outlined in its National Health Policy 2017 for the achievement of Sustainable Development Goals (SDGs).
    2. The cooperation will continue to focus on innovative, catalytic and strategic support, taking the Indian Government’s Intensification Plan for Accelerated Maternal and Child Survival in India as the starting point.
    3. The Governments of Norway and India had agreed in 2006 to collaborate towards achieving MDG 4 to reduce child mortality based on commitments made by the two Prime Ministers.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Ministry of Health and Family Welfare, Government of India signed a Letter of Intent with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs, Government of Norway to extend the cooperation within health sector through the Norway India Partnership Initiative (NIPI) for a period of three years starting from 2018 in New Delhi recently. C K Mishra, Secretary (HFW) and His Excellency, Mr. Nils Ragnar Kamsvag, Ambassador of Norway signed this Letter of Intent.  Manoj Jhalani, Additional Secretary & Mission Director (AS&MD), Ms. Vandana Gurnani, JS (RCH), Dr. Tore Godal, Special Adviser to Prime Minister of Norway, Dr Maha-noor Khan, Ministry of Foreign Affairs, Norway were also present during the signing ceremony.

    The Governments of Norway and India had agreed in 2006 to collaborate towards achieving MDG 4 to reduce child mortality based on commitments made by the two Prime Ministers. The partnership was based on India's health initiative, the National Health Mission (NHM), and aimed at facilitating rapid scale-up of quality child and maternal health services in four high focus states - Bihar, Odisha, Madhya Pradesh and Rajasthan. The main activities in Phase I (2006-2012) were home-based new born care (HBNC), Yashoda through State health system, establishing Sick Newborn Care Units (SNCU), techno-managerial support, and providing strategic support for immunization and Public Private Partnership (PPP) initiatives.

    22. Recently, the National Remote Sensing Centre (NRSC), a part of Indian Space Research Organization (ISRO) has started supporting which of the following Central Government's Programme?
    a. Make in India
    b. National Mission for Clean Ganga (NMCG)
    c. Digital India
    d. National Rural Health Mission

    Answer: b

    Explanation:

    Union Minister of State for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Satyapal Singh today urged officials of National Mission for Clean Ganga (NMCG), National Remote Sensing Centre (NRSC) and Survey of India to work in an integrated manner and make optimal use of latest geo-spatial technologies to rejuvenate river Ganga. The Minister reiterated that all steps to clean Ganga must be taken up and executed in a time-bound manner.

    National Remote Sensing Centre (NRSC), which is a part of Indian Space Research Organization (ISRO) has been supporting NMCG to use geospatial technology for water quality monitoring, hydrological monitoring and evaluation, geomorphological monitoring and evaluation, bioresources monitoring and evaluation, comprehensive geospatial database, develop mobile application for enabling community participation and to co-ordinate necessary linkages with other agencies. The support is aimed at achieving the objective of monitoring of pollution in river Ganga. NMCG also strives to achieve GIS mapping of the entire Ganga river basin for effective execution and decision-making.

    23. Recently, the Union Cabinet has given its approval for signing a MoU between India and Afghanistan on Technical Cooperation on Police Training and Development. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU will help in capacity building of Afghanistan National Police and improve the security apparatus in the region.
    2. India and Afghanistan have already signed an "Agreement on strategic partnership" between the two countries in October 2011.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for signing a MoU between India and Afghanistan on Technical Cooperation on Police Training and Development.

    The MoU will help in capacity building of Afghanistan National Police and improve the security apparatus in the region. It has been approved for a period of 5 years from the date of signing the MoU and shall be extended for a further period of 5 years on the condition that is not further changes and or revision.

    India and Afghanistan have already signed an "Agreement on strategic partnership" between the two countries in October 2011. A meeting was held between delegates of the Ministry of Interior Affairs, Afghanistan, United Nations Development Programme (UNDP), Afghanistan and officials of the Bureau of Police Research & Development (BPR&D), MHA at New Delhi in October 2016 and Afghanistan delegates expressed their desire for assistance from India in the field of Police training, police development, law enforcement, strengthening the rule of law in Afghanistan and building sustainable long-term cooperation. In order to take this cooperation forward, this MoU has been jointly agreed through diplomatic channels.

    24. Recently, the Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Belarus in the oil and gas sector. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU will promote bilateral relationship between India and Belarus and it is envisaged to enhance the economic and commercial cooperation between the two sides in oil and natural gas sector.
    2. Under the MoU, both sides will work towards establishing cooperation in the areas of upstream and downstream activities, capacity building, technology transfer, enhanced oil recovery and development of mature fields in India.
    3. The MoU was signed on 12th September 2017 during the visit of President of Belarus to India.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) signed between India and Belarus in the oil and gas sector. The MoU was signed on 12th September 2017 during the visit of President of Belarus to India.

    The MoU will promote bilateral relationship between India and Belarus and it is envisaged to enhance the economic and commercial cooperation between the two sides in oil and natural gas sector. Under the MoU, both sides will work towards establishing cooperation in the areas of upstream and downstream activities, capacity building, technology transfer, enhanced oil recovery and development of mature fields in India. The MoU shall remain in force for three years for the day of its signing.

    25. Recently, the Union Cabinet has approved the signing and ratification of the Bilateral Investment Treaty on investment with which of the following countries?
    a. USA
    b. Belarus
    c. Turkey
    d. Israel

    Answer: b

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its approval for signing and ratification of the Bilateral Investment Treaty (BIT) between the India and Belarus on Investments. The Treaty is likely to increase investment flows between the two countries. The agreement is expected to improve the confidence of the investors resulting in an increase in FDI and Overseas Director Investment (ODI) opportunities and this will have a positive impact on employment generation.

    The signing and ratification of a BIT between the two countries will work as a strategic initiative as Belarus is the member of the Eurasian Economic Union (EAEU). India has already initiated the BIT text with the Kyrgyz Republic and is in talks with the Russian Federation for a new BIT, based on the Model BIT text.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF